Book review’De Overlevenden’

  • Schrijver: Alex Schulman
  • Uitgeverij: De Bezige Bij
  • Jaar uitgave: 2021
  • Aantal pagina’s: 240
  • Cover ontwerp: Sara Acedo
  • Vertaald uit het Zweeds: Överlevarna
  • Vertaling door: Angélique de Kroon
  • ISBN: 978-9403132419
  • Mijn rating: 4,5/5
Dutch version

Korte inhoud: (volgens website uitgeverij)

De grote literaire bestseller uit Zweden. Een weergaloos en intens verhaal over een disfunctionele familie en de gevolgen van een groot trauma uit het verleden.

Drie broers keren terug naar het vakantiehuis bij het meer waar twintig jaar eerder een ongeluk heeft plaatsgevonden dat hun leven voor altijd heeft veranderd. Ze hebben de as van hun overleden moeder mee om uit te strooien. Dat het hun moeders wens was om niet naast het graf van hun vader uitgestrooid te worden, ontdekken ze pas de avond voor de crematie via een brief die de broers in haar appartement vinden.

Benjamin bestuurt de auto, Pierre zit naast hem en Nils zit op de achterbank. Het is een reis naar hun verleden, naar een tijd waarin ze als jongens door hun ouders volledig aan hun lot werden over gelaten. Nu zijn ze jongemannen, uit elkaar gegroeid, maar nog altijd verbonden door een gedeelde geschiedenis van strijd om de aandacht van hun vader, en om de onvoorspelbare liefde van hun moeder. Door haar dood raakt alles in een stroomversnelling en de spanning tussen de broers loopt op. Welke tragedie heeft zich destijds precies afgespeeld?

https://www.debezigebij.nl/boek/de-overlevenden/

De Overlevenden

Recensie:

Dit is het soort boek waarvan ik denk: dit is literatuur met de grote L… prachtig geschreven en als lezer wordt je meegezogen in de sfeer die het boek uitstraalt, iets dat al begint bij het bekijken van de prachtige cover! Een verhaal over drie broers die hecht waren als kind maar als volwassenen uit elkaar groeiden, een verhaal over een ontwricht gezin sinds een gebeurtenis uit het verleden, één bepaalde zomer, de leden uit elkaar trok. En toch op zich gebeurt er niet zo heel veel in het verhaal, maar er wordt een spanning opgebouwd naar een plot twist die ineens al het voorgaande compleet op zijn kop zet! En daar is Schulman dan ook perfect in geslaagd!

Het verhaal speelt zich op twee verschillende tijdstippen af, namelijk in het verleden (waarbij het grootste deel zich rond het zomerhuisje afspeelt tijdens die ene fatale zomer) en dan is er het Memento-momentje, want de verhaallijn die zich in het heden afspeelt verloopt in omgekeerde wijzerzin, bij wijze van spreken. Dit is (intussen) niet meer zo origineel maar Schulman doet het zo goed dat je voelt dat het werkt, dat het de enige manier is waarop dit verhaal had geschreven moeten worden!

Omtrent de plot twist: ik ben intussen al een ietwat ervaren lezer (en kijk veel tv) dus had ergens wel de twist zien aankomen, maar ik was nooit zeker tot op het laatste moment…

Een boek over familie, broederschap, het gezin, over noodlot en over leegte… prachtig geschreven en boeiend tot het einde!

Les Survivants (French title)

English review:

The Survivors

This is the kind of book I’d call ‘Literature with a capital L’!

A story about family, about brotherhood, destiny and about the void. Beautifully written and with a plot twist in the end.

This story develops in two timelines: past and present… while the past is chronologically written, almost all situated around the family’s summerhouse, somewhere in Sweden, where three brothers (who are very close) and their parents are enjoying a nice holiday until an event changes everything, even the rest of their lives, forever!

The other timeline is when the brothers, now estranged from each other, find a letter from their recently passed mother with the wish that her ashes be scattered at the summerhouse where they spent that one ill-fated Summer… this timeline is ‘Memento’-wise reversed. And it works because in my opinion this is the only right way it could have been written…

All this works towards an ending that changes everything you thought you knew…

I had an inkling of an idea when reading it so the twist didn’t came as a complete surprise to me (still had an impact though) but I have read a lot of books in my years so maybe that’s why?

I highly recommend The Survivors to everyone who loves a good book!

Överlevarna (original Swedish title)
Die Überlebenden (German title)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: