Book review ‘Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus’

  • Schrijfster: Caro Verbeek
  • Uitgeverij: Atlas Contact
  • Jaar uitgave: 2021
  • Aantal pagina’s: 230
  • ISBN: 978-9045044996
  • Mijn rating: 4/5

Korte inhoud: (volgens website uitgeverij)

In ‘Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus’ neemt Caro Verbeek de lezer mee op een reis langs opvallende neuzen in de westerse kunst en cultuur. Van Michelangelo, Rembrandt en Gogol tot Barbie, Barbra Streisand en #sideprofileselfie. Verbeek laat zien hoezeer ons esthetische oordeel afhangt van culturele omstandigheden waarvan we ons vaak nauwelijks bewust zijn. Maar bovenal is het een lofzang op de neus, in al zijn vormen en afmetingen. Als student kunstgeschiedenis kwam Caro Verbeek in aanraking met een enorme variëteit aan prachtige neuzen: groot en klein, recht en gebogen, plat en puntig. In veel portretten bleken markante exemplaren nog eens extra te zijn aangezet door de kunstenaar.

Hoewel het hedendaagse schoonheidsideaal anders doet vermoeden, werd een grote neus in het verleden gezien als een indicator van intellect, moed, karakter en status. Zo werd het dodenmasker van Dante gemanipuleerd om hem een echte ‘dichtersneus’ te geven, was de beeltenis van Cleopatra’s adelaarsneus een politieke strategie en schreef de renaissancedichter Annibale Caro zelfs het lofdicht Nasea over de aanzienlijke neus

https://www.atlascontact.nl/boek/een-kleine-cultuurgeschiedenis-van-de-grote-neus/

Het neusje van de zalm

Recensie:

Een boek over neuzen, wie had dat ooit verwacht te zien liggen in de boekhandel? En toch ben ook ik gefascineerd door het uitsteeksel… al voor het boek verscheen, merkte ik dat ik bij een eerste ontmoeting van iemand eerst naar de neus keek…
De neus, the nose, il naso, le nez, die Nase… hoeveel kan er worden gezegd over dat ruikorgaan?
Wel Caro Verbeek schreef er een kleine verhandeling over, over hoe de neus de geschiedenis is in gegaan en geëvolueerd is van een statussymbool naar een metafoor voor het mannelijk geslachtsdeel tot waar het écht voor dient, ruiken!
Riek jij aan de pagina’s van een boek? Geef dan dit boek ook eens de kans je neus erin te steken want het is leuk, grappig en goed geïllustreerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: