Book review ‘Als de nacht valt’

  • Schrijver: Marieke Nijkamp
  • Uitgeverij: Harper Collins Nederland/Vlaanderen
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 320
  • ISBN: 978-9402709216
  • Translation: At the End of Everything
  • Omslagontwerp: Faceout Studio
  • Mijn rating: 4/5

Korte inhoud: (volgens website uitgeverij)

De nieuwe spannende YA-thriller van de auteur van 54 minuten.

De jongeren die opgesloten zitten in een afgelegen jeugdinrichting met de ironische naam Hope voelen zich door iedereen in de steek gelaten. Als op een dag ineens alle bewakers verdwenen zijn, besluit een kleine groep van de gelegenheid gebruik te maken en de inrichting te ontvluchten. Maar al snel komen ze erachter dat ze geen kant op kunnen: er waart een levensgevaarlijk virus rond, en niemand mag zijn huis verlaten. Ze zitten vast en zijn aan zichzelf en elkaar overgeleverd.

Terwijl de voorraden snel slinken en het virus ook Hope binnendringt, moeten de jongeren zien te overleven. Dat kan alleen als ze samenwerken, maar kunnen ze elkaar wel vertrouwen?

https://www.harpercollins.nl/9789402709216/als-de-nacht-valt/

Masks on

Recensie:

Dit boek is niet voor zij die kampen met de nodige mentale problemen na de voorbije covid-pandemie (voorbij is ze bij het schrijven van deze recensie niet maar er is hoop)

Als een aantal jongeren alleen worden gelaten in het jongerencentrum ‘Hope’ moeten zij zien te overleven en elkaar te kunnen verdragen terwijl er een ziekte onder de mensen waart die slachtoffers maakt, ook binnen ‘Hope’!

Zullen zij overleven? Is er hoop?

Ik lees niet zo heel vaak (te weinig eigenlijk) ‘young adult’ boeken. Zelfs op mijn gevorderde leeftijd van 43 (hum hum) kan ik er nochtans heel hard van genieten!

Dit is een combinatie van wat er momenteel in de wereld gaande is met Williams Golding’s ‘Lord of the Flies’, waarbij deze jongeren ook gestrand zijn (weliswaar niet op een fysiek eiland) en achtergelaten door de mensen die voor hen moeten zorgen!

Het is een hard verhaal maar tevens een mooi tribuut aan de hoop die er heerst. We weten intussen allemaal al hoe het is om in een lockdown te zitten, vaak eenzaam of zonder de nodige hulp. En deze situatie heeft Marieke heel goed gebruikt om dit verhaal te schrijven.

Ik wil ook Marieke heel hard bedanken om me te helpen met het gebruiken van de juiste voornaamwoorden, want in het verhaal verschijnt een non-binair persoon! En dat zou veel meer moeten/mogen! (Dit is pas mijn tweede verhaal waarin ik iemand zie verschijnen die zich als dusdanig identificeert)

Neem nu allen de laatste restjes eten, zet jullie maskers op, hou afstand van elkaar en ga rustig zitten in de zetel met dit boek!

Oh ja, wie weet zou ik aan Marieke moeten vragen om ook het verhaal te schrijven vanuit Hunters groep hun standpunt?

English review:

Dutch version of At the End of Everything

Trigger warning!
First I want to warn people that this might be a YA-novel but it has very hard scenes and as it is a book about a pandemic, make sure your in the right mindset!

A group of teens are in a rehabilitation centre somewhere in Arkansas. The center is ironically named ‘Hope’ and is all but a great place to be if you don’t fit in well. When the guards suddenly disappear and turn their backs to the teens, leaving them to survive all alone with barely any food or medical care. Then these kids learn there’s a pandemic outside, a lockdown, fear strikes but Hope is never far away! They learn to cooperate together, to survive. But there’s a cost because even within those walls, the disease has arrived!

I don’t read enough YA-novels. (I have a few series lying around somewhere but haven’t gotten to them yet) d when @harpercollins_vlaanderen offered me this book, I doubted but I was too curious. I wanted to know what Marieke wrote about kids and survival.

This book is a mix of current events (covid) and Lord of the Flies! These kids are stranded as well, albeit not on a real island. And there’s no adult to help them, to guide them. They were left alone by the adults, something they were used to, or else they wouldn’t be in the center.

Big kuddos to the writer for including a non-binairy character (it has helped me as well, to use the right pronouns, something I struggled with I have to admit)

They write a very intense story about friendship, hope, about surviving and about never giving up no matter what!

It wa the Dutch version I read but there is an English edition as well, so if you like to read young adult novels, if you don’t mind reading about pandemics and deadly diseases, if you like a story about friendship… this is definitely your mojo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: