Book review ‘Obscuritas’

  • Author: David Lagercrantz
  • Uitgeverij: Signatuur (AW Bruna)
  • Jaar uitgave: 2021
  • Aantal pagina’s: 388
  • Vertaald: uit het Zweeds – Obscuritas
  • English translation: Dark Music
  • Reeks: Rekke en Vargas
  • Omslagontwerp: Jonas Haage, nkel.se
  • Vertaling: Edith Sybesma
  • Mijn rating: 3,5/5
Cover ‘Obscuritas’

Korte inhoud: (volgens website uitgeverij)

Zomer 2003. In Hässelby, net buiten Stockholm, wordt het lichaam van een scheidsrechter gevonden. Giuseppe Costa, de vader van een van de spelers en een heethoofd, wordt voor de moord gearresteerd. Costa beweert echter dat hij onschuldig is en de hoofdinspecteur van de politie besluit om de hulp in te roepen van professor Hans Rekke, een befaamde expert in ondervragingstechnieken. Maar Rekke gedraagt zich vreemd en verwerpt zelfs het al gedane onderzoek. Costa wordt vrijgelaten en de politie blijft met lege handen achter. Alleen Micaela Vargas, een jonge agente, weigert om het hierbij te laten. Onder dramatische omstandigheden ontmoeten ze elkaar en ze besluiten, hoe verschillend ze ook zijn, de zaak samen op te lossen. Wat was de scheidsrechter voor man, een slachtoffer of een dader?

https://www.awbruna.nl/boek/thrillers/david-lagercrantz/obscuritas/

Recensie:

Een moord op een voetbal scheidsrechter een lijkt op een ‘done deal’ met een verdachte achter de tralies. Maar dat is buiten Micaela Vargas gerekend, een politie detective die moet opboksen tegen een bende macho mannen en tegen de nodige vooroordelen tegen haar. Maar ze is een doorbijter! Tot ze haar voor een patstelling zetten: haar (criminele) broer erbij lappen om in het onderzoeksteam te blijven of ergens anders aan de bak!

Intussen leren we ook Hans Rekke kennen die bij de zaak wordt betrokken maar die er niet helemaal bij lijkt te zijn. En toch levert hij het nodige inzicht waar Vargas heel veel belang aan hecht. Haar samenwerking lijdt wel onder de bipolaire stoornis van Rekke en zijn overvloedig gebruik van drugs.

Zullen ze deze zaak wel op kunnen lossen?

Het verhaal kent een goede spanningsboog en het duurt dan ook wel een tijdje eer de antwoorden komen. Maar het boek is minder over de moordzaak als wel over de levens van de mensen die de zaak moeten oplossen en hun eigen demonen die ze ondertussen moeten bevechten. Vargas en haar familie en hun Chileense geschiedenis, Rekke’s aandoening die zijn gedragingen meer dan vervelend maken en de vele mensen die de zaak op alle manieren proberen tegen te werken.

Het boek kent in mijn ogen ook een paar minpunten: de bipolariteit zorgt met momenten voor een gevoel van ‘Moet dit?’ En je merkt ook dat Lagercrantz nog steeds een beetje ‘onder invloed’ is van zijn vorig werk… want Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist komen in beide hoofdpersonages wel eens opduiken, in gedragingen en gedachten.

Maar het blijft een leuke thriller, met veel goeie momenten, spanning en de flashbacks zijn danig goed aangepakt dat ze niet vervelen. En dat open einde belooft voor boek 2 in de reeks!

English:

Rekke, a bipolar, drugs addicted behaviourist and Vargas, a police detective of Stockholm, have to solve the case of the death (murder) of a football (soccer) referee. They got a possible perpetrator but soon enough Vargas has proof he didn’t do it.

They both are on a quest to solve the case, by looking at the past of the victim. And the unearth a lot of unexpected things about him.

In the meantime Vargas has to look at her own past and withstand her brother’s meddling. And Rekke has to battle his tormentors: his brother, mother and his bad habits that enable him to think, the drugs!

A very well written book with enough tension and a murder case that leaves you guessing for a very long time, but at times I notice Lagercrantz has not yet completely left Lisbeth Salander and at times I notice him giving Vargas some of her traits and ways of thinking.

All in all a good thriller. The open end leaves to wonder for the next book in the series!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: