Thorgal 1: De Ijskoningin

  • Scenarist: Jean Van Hamme
  • Illustrator: Grzegorz Rosiński
  • Uitgeverij: Le Lombard (Dargaud-Lombard)
  • Jaar uitgave: 2016
  • Aantal pagina’s: 48
  • Originele titel: La magicienne trahie (1980)
  • ISBN: 978-9055819386

Review:

Dit album bestaat uit twee verhalen:

1. De Ijskoningin

Thorgal wordt vastgebonden aan een paal die in de zee staat, zodanig als het vloed wordt dat hij zal verdrinken. De snoodaard die hem daar achterlaat is Koning Gandalf, de Gek! Diens dochter Aaricia is Thorgals minnares en Gandalf wil geen bastaard en skald in zijn familie.

Thorgal wordt echter gered door een mysterieuze vrouw, die samen met een wolf optrekt. Zij wil hem bevrijden áls hij belooft een jaar haar wensen te vervullen. Thorgal stemt toe maar slechts tot een jaar en geen dag meer. De eerste taak die hij krijgt is een reus en een dwerg te doden in een toren en een kistje uit die toren te stelen.

Thorgal slaagt erin, met hulp van de wolf Sharn. En het kistje bevat de ringen van Freyr! Met deze ringen wil ze wraak nemen op… Gandalf, de Gek!

Thorgal keert vermomd terug naar zijn dorp waar net een weddenschap aan de gang is wie er op het paard van Thorgal, Fural kan blijven zitten. De vermomde Thorgal doet mee maar zorgt ervoor dat Fural ook hem eraf gooit. Zodanig dat Gandalf een van de ringen als beloning kan ontvangen. Met deze ringen kan de mysterieuze dame hem namelijk controleren!

Zij nemen Gandalf gevangen en leiden hem door de bergen weg van het dorp. Daar komen ze in aanvaring met Baalds die hen naar het leven staan. Thorgal én Gandalf moeten de strijd met hen aangaan. Sharn helpt hen daarbij, maar ze kunnen niet beletten dat een steen tegen het hoofd wordt geslingerd van de vrouw. Gandalf neemt het moment waar om te ontsnappen!

Als blijkt dat Gandalf de vrouw kent, hij noemt haar Slive, en zij blijkbaar een geschiedenis samen hebben, wordt ook voor Thorgal duidelijk dat hij een belofte heeft gemaakt die hij zal moeten breken.

Dit verhaal zal verder verteld worden in het volgende album, Het Eiland der bevroren zeeën.

2. Een Hof van Eden

Dit kortverhaal begint met Thorgal en Fural die worden aangevallen door een roedel wolven waardoor ze uiteindelijk in een kloof van een gletsjer storten.

Thorgal wordt uiteindelijk wakker met twee vrouwen die zich over hem ontfermen. Zij vertellen dat hij zich onder de gletsjer bevindt, waar de tijd anders verloopt en waar een waar paradijs kan bestaan.

Zij beweren ook al heel oud te zijn en een derde zusje te hebben die pas 150 jaar oud is. Beide vrouwen willen Thorgal daar houden en zeggen ook dat hij toch geen uitgang zal vinden.

Maar het derde meisje, Skad, contacteert hem en zegt dat ze hem wil helpen ontsnappen als hij haar meeneemt. Want, zo beweert ze, haar zussen liegen en hebben haar en Thorgal als slaven gehouden.

Ze helpt Thorgal te ontsnappen en de uitgang wordt geblokkeerd waardoor de twee andere vrouwen gevangen zitten in het paradijs. Ze roepen wel nog naar Skad dat de tijd haar zal inhalen als ze boven komt. Maar beide geloven niks meer van wat ze zeggen en zoeken hun weg naar de zon.

Maar eens boven zal blijken dat de tijd hen wel degelijk zal inhalen!

Eens je went aan de tekenstijl (zeker als je vooral Suske en Wiske en Jommeke gewoon bent) kan je wel genieten van de verhalen en de Scandinavische mythologie die er achter deze strips schuilt. Dit album is een introductie en qua verhaallijn(en) is het een beetje dunnetjes. Maar ik ben ervan overtuigd dat de toekomst van Thorgal wel groots kan zijn. Benieuwd eigenlijk waar deze reeks naartoe zal gaan… ik denk ook dat Thorgal een van de meeste spinoffs heeft in stripland…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: