In conflict gaan met je baas…

…en andere manieren om je loopbaan in eigen handen te nemen.

  • Auteurs: onder leiding van Stijn Baert
  • Uitgeverij: Borgerhoff en Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 312
  • Coverontwerp: Tjen Colman
  • ISBN: 978-9463937009
Bookblogger ad interim

Review:

Eerst en vooral wil ik duiden dat de review hieronder door mijn vriend werd geschreven, ik heb het deze keer geoutsourced en ik wil hem dan ook heel hartelijk bedanken voor het lezen én zijn persoonlijke bedenkingen hierbij te geven danig dat ik nu met de lofbetuigingen kan gaan lopen. Ik wil ook Borgerhoff en Lamberigts bedanken om me een exemplaar van dit boek op te sturen. En dan ook dank aan het UGent vanwege mijn vriend Tim Pieters voor de inzichten en inzet om van de werkplek een betere plaats te maken.

Dit gezegd zijnde:

Het boek gaat over verschillende facetten van een professionele carrière. Het biedt wetenschappelijke inzichten gegeven door verschillende professoren, doctoraatsstudenten en andere wetenschappers van de UGent onder leiding van Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de vakgroep Economie van de Universiteit Gent.

Het boek start, logischerwijze, bij het hoofdstuk ‘zoeken naar werk’ en eindigt met het hoofdstuk ‘pensioen’.

“Als begin veertiger zit ik duidelijk in het midden van mijn carrière, wat tevens aan de helft is in het boek, en dat brengt me bij het topic ‘burn-out’”

Tim Pieters

Zoals in het boek aangegeven is burn-out een mogelijk nieuwe pandemie, een “virus” dat Tim zelf een aantal jaar geleden ook heeft mogen ervaren, jammer genoeg, door zijn perfectionisme dat hem parten speelde. Daar is hij dan langzaamaan uit kunnen kruipen, mits aanpassing van een aantal dagelijkse gebruiken.

“Met een werkervaring van twintig jaar is het dus niet zo eigenaardig dat veel zaken in het boek voor mij eerder een bevestiging zijn.”

Tim Pieters

Daarom zou ik het boek zeker aanraden aan iedereen die aan het begin van zijn loopbaan staat, de beginnende professional.

Tim onthield vooral uit het boek om bij een selectie-interview niet meer te vragen aan de kandidaat-sollicitant ‘Welk dier ben jij?’ Deze vraag gebruikte hij vroeger vaak omdat hij had gelezen dat die bepaalde vraag aantoonde hoe creatief en weerbaar de geïnterviewde zou zijn. In dit boek stellen de wetenschappers zich daar grote vragen bij. (Ook over de verschillende kleurtypes – cfr Thomas Erikson)

Het boek biedt dus inzichten in de vaak voorkomende challenges en mogelijke uitdagingen nu en/of in de toekomst op professioneel vlak, onder andere omtrent discriminatie, telewerk en robots (waaronder A.I. momenteel een heel actueel onderwerp is)

Een heel interessant boek lijkt me, vooral voor zij die aan het begin van hun carrière staan en die best een beetje richtlijnen kunnen gebruiken op gegidst te worden in hun toekomst en hun toekomstige loopbaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: