Gabriel Allon 22. Portret van een onbekende Vrouw

  • Auteur: Daniel Silva
  • Uitgeverij: HarperCollins Holland (Vlaanderen)
  • Aantal pagina’s: 479
  • Vertaling: Arthur Wevers
  • Originele Titel: Portrait of an Unknown Woman
  • Coverontwerp: Darren Holt / HarperCollins Design Studio
  • ISBN: 978-9402711448

Review:

‘Portret van een onbekende Vrouw’ is het tweeëntwintigste deel in de Gabriel Allon reeks. Allon is een ex-Israëlische spion die nu op zijn lauweren rust met zijn vrouw en twee jonge kinderen in Venetië. Op een dag krijgt hij het bezoek van een oude vriend van hem, Julian Isherwood, een kunsthandelaar uit London. Deze vertelt hem het verhaal over een brief die hij ontving van de Française Valérie Bérrangar waarin ze claimt dat het schilderij van de Vlaamse schilder Anthony Van Dyck, Portret van een onbekende vrouw, eigenlijk een vervalsing is. En net dat schilderij had Isherwood verkocht aan Phillip Somerset, die via zijn company Masterpiece Art Ventures veel schilderijen aan- en verkoopt. Op dat moment gaat een immense bal aan het rollen en wordt er tussen verschillende partijen, van kunsthandelaars tot ex-CIA agenten en huurmoordenaars, een kat-en-muis spelletje gespeeld, met dodelijke gevolgen. Het eerste slachtoffer blijkt Madame Bérrangar te zijn, die na haar onthulling plots een ‘ongeval’ kreeg met haar auto.

Allon spreekt zijn oude contacten, zowel vriend als vijand, aan en gaat op zoek naar de ware toedracht. Maar om te kunnen infiltreren in de wereld van vervalsingen moet hij net datgene worden waar hij op jacht, een vervalser van oude kunstwerken!

Aangezien ik een gigantische kunstliefhebber ben kon ik dit boek zeker smaken (het shockeerde me te lezen dat er in het echt ook zoveel vervalsingen rondgaan blijkbaar) en was dit een tripje door een museum van onbekende werken van grote meesters (onbekend en onbestaand dus ga zeker niet op zoek naar de vermelde kunstwerken) en dit allemaal gekruid met een snuifje van spionage en intrige!

Ik ben jammer genoeg nu pas aan de reeks begonnen (dankzij uitgeverij HarperCollins Holland en Vlaanderen die me dit boek aanboden om te lezen en een eerlijke review na te laten) waardoor ik de achtergrond van het hoofdpersonage en heel wat vermelde nevenpersonages niet ken en uit ervaring weet ik dat dat me vaak stoort (dat is de reden dat ik meestal weiger het zoveelste boek in een reeks te lezen vooraleer de voorgaande boeken gelezen te hebben – maar eenentwintig boeken lezen op zo’n korte tijd was nogal lastig 😰 Het voordeel is nu wel dat ik de Allon-boeken wel snel wil lezen nu)

Het boek is een combinatie van wat John le Carré met zijn Smiley-reeks bracht en de Jason Bourne boeken van Ludlum!

En nu moet ik een reisje boeken langs alle grote steden en hun kunstmusea want ik heb de smaak voor de klassiekers terug te pakken gekregen ☺️😋

English:

This is the twenty-second novel in Daniel Silva’s spy series with the main protagonist Gabriel Allon. Allon has retired from the spy game and is now living in Venice with his wife and twins and is now restoring art for his own company. But his peace is disturbed when Julian Isherwood comes and asks him for help. Julian has received a letter by a French woman who claims a painting he sold to Phillip Somerset, an eccentric who buys and sells art, might be a forgery. The painting is by Anthony Van Dyck and is called ‘Portrait of an Unknown Woman’. Gabriel starts to investigate but soon ends up in a cat and mouse game that could become very deadly! The French woman, Valérie Bérrangar, who started the case has already ended up dead in an ‘accident’ with her car… Gabriel contacts his ex-colleagues and former friends ànd foes and he has to become that which he is investigating: a forger of art!

I hadn’t read any if the Allon thrillers before this one so I lacked the background of some of the characters (especially Allon) but that only means I now have a challenge to read the 21 previous instalments 😛😆

As an art lover this book had me all giddy and roaring… this book felt like a combo of Jason Bourne and George Smiley! And now I need to reserve a spot for the Allon books on my shelves ánd I need to revisit museums all over the world because I need a shot of art! 🤣

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: