Oranje tegen Spanje (1500-1648)

  • Auteur: Edward De Maesschalck
  • Uitgeverij: Uitgeverij Davidsfonds (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2021 (eerste druk 2015)
  • Aantal pagina’s: 366
  • Omslagillustratie: Willem van Oranje in 1579 (Rijksmuseum Amsterdam)
  • ISBN: 978-9002269370

https://www.standaarduitgeverij.be/product/oranje-tegen-spanje-9789002269370/

Review:

Oranje tegen Spanje (1500-1648) overspant anderhalve eeuw aan oorlog en vooral religieuze twisten. Van 1500, de geboorte van Karel V (later Keizer Karel) tot 1648, de Vrede van Münster dat het einde van de religieuze oorlog betekende én de scheiding van de Nederlanden.

Karel V

Edward De Maesschalck trekt ons mee in de zestiende en zeventiende eeuw en legt op zijn onnavolgbare wijze uit welke pionnen er een grote rol speelden in de geschiedenis. Van Karel V die de Nederlanden verenigde, Maarten Luther die zich van de Rooms katholieke kerk afscheidde en zijn eigen belijdenis van het geloof vormde (Lutheraren werden zijn volgelingen) en die op de Rijksdag van Worms verscheen voor Keizer Karel om zich te verantwoorden. De zoon van Keizer Karel, Filips II die het van hem overnam in 1555 na Karels troonsafstand, kwam in zwaar religieus vaarwater als ook Johannes Calvijn zich afscheurde van de katholieken en zijn Calvinistische leer begon te verspreiden. Dit leidde dan rechtstreeks tot de Tachtigjarige Oorlog in de Nederlanden waar de geuzen rechtlijnig tegenover de Spanjaarden kwamen te staan (wie daarover meer wil weten, lees: In Opstand! Geuzen in de Lage Landen – 1585-1578 van Pieter Serrien). Filips II stuurde landvoogd Alva naar Brussel die daarop een bloederig bewind zal afsteken. Daar tegenover stond Willem van Oranje, die de strijd op zich nam voor de protestanten!

Willem van Oranje-Nassau
Filips II van Spanje

Na de dood van Willem van Oranje (vermoord) en van Filips II gaat de strijd echter hardnekkig verder hoewel er een 12-jarig bestand komt die de bloei terug wat doet opleven. Maar de strijd tussen de religies blijft woeden en zal uiteindelijk ook weer opflakkeren…

Pas in 1648 komt er een definitief einde aan deze strijd door de Vrede van Munster waarbij alle partijen samen komen en hun handtekening zetten!

Chronologisch en in heel klare taal brengt De Maesschalck ons het verhaal van anderhalve eeuw strijd en hervormingen in religieuze kringen, maar ook de ontdekkingen én overheersing van de Amerika’s en andere contreien, eveneens de vormgeving van compagnieën zoals het VOC en WIC…

Op de achtergrond leren we over de Engelse koningen en koninginnen, de strijd die daar eveneens heerst om de troon…

Frankrijk speelt een gigantische rol en zal zijn funderingen leggen voor de latere koningen en overheersing over onze contreien (iets wat in de opvolger Ondergang uitgebreid aan bod zal komen!)

Kortom, opnieuw een heel leerrijk en tegelijkertijd aangenaam boek om te lezen! Ik ben klaar voor de volgende in de reeks!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: