Mickey 7

  • Auteur: Edward Ashton
  • Uitgeverij: Uitgeverij Cargo (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2023
  • Originele titel: Mickey7 (2022)
  • Vertaling: Louise Koopman & Waldemar Noë
  • Aantal pagina’s: 316
  • Coverontwerp: Villa Grafica
  • ISBN: 978-9403115726

https://www.uitgeverijcargo.nl/boek/mickey7/

Review:

Mickey7 is een Vervangbare, hij is eigenlijk al zes keer doodgegaan en is momenteel al aan zijn zevende kopie toe. Waarom Mickey meeging op de kolonisatie expeditie naar planeet Niflheim en zich voor de job als Vervangbare inschreef is heel eenvoudig: hij had op Midgard een hoop schuldeisers achter hem aan zitten. Dit was de enige manier om Midgard te verlaten.

Met zijn beste vriend, piloot Berto, krijgt hij een verkenningsopdracht. Hij wordt op de planeet afgezet en begint aan zijn opdracht als hij afgeleid is en een diepe kloof in sukkelt waar hij voor dood wordt achtergelaten. Maar op de één of andere manier redt hij het toch, met de hulp van een inwoner van de planeet, een sluiper, en komt terug bij de Koepel terecht. Maar daar wacht hem een verrassing want Mickey8 staat intussen ook al paraat. Kunnen er wel twee Mickeys tegelijk bestaan?

Dit boek is zowel grappig als tragisch en tegelijk bevat het een commentaar op kolonisatie en de vernietigingsdrang van de mens om alles te willen vormen naar de eigen hand zonder rekening te houden met de lokale natuur en fauna en flora. Op de achtergrond lezen we ook hoe we ons eigen Aarde op zeep helpen en hoe klimaatverandering daar het gevolg van is.

Waar ik ook heel hard van genoot is hoe Ashton de hoofdstukken afwisselt met het verhaal rond Mickey en hoe Mickey zich inleest in de geschiedenis van de kolonisaties, vooral de mislukkingen dan! Tegelijk leren we ook het verhaal van Mickey kennen via zijn mijmeringen, zijn leven en vooral zijn voorgaande dood, of de zes eerdere keren dat ie dood ging! Dat maakt het een heel entertaining verhaal!

Dit is mijn eerste kennismaking met Ashton maar ik sta al te popelen om meer van hem te lezen, onder andere het vervolg op Mickey7 dat onlangs verscheen in het Engels, Antimatter Blues!

En het is eveneens uitkijken naar de verfilming op dit boek, Mickey 17 zal de film heten en wordt geregisseerd door Bong Joon-Ho die onder andere ook Snowpiercer en het Oscarwinnende Parasite maakte. In de hoofdrol als Mickey krijgen we Robert Pattinson (Tenet, Twilight saga, The Batman)! Een eerste teaser trailer werd onlangs al gereleased en is te vinden op imdb of youtube.

English: (from Amazon)

Dying isn’t any fun…but at least it’s a living.

Mickey7 is an Expendable: a disposable employee on a human expedition sent to colonize the ice world Niflheim. Whenever there’s a mission that’s too dangerous―even suicidal―the crew turns to Mickey. After one iteration dies, a new body is regenerated with most of his memories intact. After six deaths, Mickey7 understands the terms of his deal…and why it was the only colonial position unfilled when he took it.

On a fairly routine scouting mission, Mickey7 goes missing and is presumed dead. By the time he returns to the colony base, surprisingly helped back by native life, Mickey7’s fate has been sealed. There’s a new clone, Mickey8, reporting for Expendable duties. The idea of duplicate Expendables is universally loathed, and if caught, they will likely be thrown into the recycler for protein.

Mickey7 must keep his double a secret from the rest of the colony. Meanwhile, life on Niflheim is getting worse. The atmosphere is unsuitable for humans, food is in short supply, and terraforming is going poorly. The native species are growing curious about their new neighbors, and that curiosity has Commander Marshall very afraid. Ultimately, the survival of both lifeforms will come down to Mickey7. 

That is, if he can just keep from dying for good.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: