Alex Berger 3: Offer

  • Auteur: Toni Coppers en Annick Lambert
  • Uitgeverij: Borgerhoff en Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 340
  • Coverontwerp: Studio Wil Immink
  • ISBN: 978-9463938396

https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/offer

Review:

Alex Bergers derde avontuur is het beste tot nu toe, wat mij betreft. Met dezelfde (donkere) sfeer van een Franse of Scandinavische thriller wordt hier een thriller neergepend dat zelfs aan het horrorgenre leunt.

Als Berger in de Italiaanse retraite houdt, wegvluchtend van de mensen en zijn verleden, wordt hij toch terug geroepen door zijn ex-collega Sara, die bij Interpol werkt, om hem bij te staan in een moordzaak in de Ardennen, in een dorpje Suxy. Suxy is een gehucht van een aantal huizen diep in de Ardennen, weg van de drukte en menigte, omgeven door het donkere woud. Daar werd een meisje vermoord teruggevonden, bijna ritueel uitgestald. Het is echter niet de eerste zaak in de streek. Vijf jaar daarvoor werd Laura Keyzer ook dood teruggevonden, opgehangen in een boom. En twee andere meisjes zijn intussen ook al vermist, waaronder een Nederlandse toeriste. De vader van het vermoord teruggevonden meisje Laura, Hans Keyzer, heeft een vermoeden dat twee van zijn buren verantwoordelijk zijn namelijk Thierry Deveux en Carlo Simons. Deze laatste was ooit eens negen dagen verdwaald in het bos toen ie vijf jaar oud was en werd uitgehongerd terug gevonden, levend en wel. Kortom, stof genoeg om de zaak moeilijk genoeg te maken en een hoop verdachten maar geen bewijzen te hebben.

Alex Berger komt aan in Neufchâteau, waar de zaak onderzocht wordt, en wordt er, samen met Sara, allesbehalve hartelijk ontvangen. Dat Alex nog steeds worstelt met zijn verdriet voor het verlies van zijn vrouw en daardoor mensenschuw is geworden helpt ook helemaal niet. Maar als hij Roos, de commissaris doe de zaak leidt, leert kennen ontketent dit bij Alex een nieuwe reactie, een die hij al jaren niet meer heeft gevoeld. De vraag is of Alex de zaak zal kunnen helpen ontwarren én of hij die nieuwe emoties allemaal zomaar zal kunnen verwerken. Zijn vriend Eric, die de boekenhandel in Oostende uitbaat, is gelukkig altijd klaar om hem met raad en daad bij te staan. Maar Eric is ook bang zijn vriend kwijt te raken, aan de Ardennen.

Als een levend ding wordt in dit boek het woud naar voren gebracht door schrijver Toni Coppers. Alsof het met gele ogen naar ons allemaal zit te loeren krijg je als lezer een unheimlich gevoel, alsof elk moment iets uit bos kan toehappen. Zoals ook beschreven in het boek is een bos iets dreigends en moeten wij als mensen eerbied hebben voor die eeuwenoude bomen die er staan en die verhalen kunnen vertalen, ouder dan de mensheid zelf.

De moordzaak in dit boek is de gruwelijkste uit de reeks tot nu toe en is ook een van de spannendste verhalen dat een Belgische schrijver ooit heeft gebracht en dat ik tot nu toe al las. Dit neigt zelfs naar een horrorverhaal! Zoals ik reeds zei hangt er een donker sfeertje in dit boek, niet enkel door de bossen die weinig licht doorlaten dankzij de hoge kruinen van de bomen, maar ook door de moorden en de onmogelijke zoektocht die de rechercheurs moeten maken.

Samen met Alex Berger en de andere personages worden we opgeslokt in dit verhaal en in het dichte woud waar we getuige zijn van oude heilige plaatsen en we allemaal zo makkelijk in verdwalen!

Benieuwd of we een vierde Alex Berger boek zullen Je krijgen of dat zijn verhaal verteld is nu er meer hoop is voor Alex en zijn toekomst.

Kleine tip: Suxy bestaat echt (ik vermoed dat Toni er zelf al op vakantie zal zijn geweest) dus let goed op als je daar in de buurt bent… Wie weet welk geelogig monster je wel tegen kan komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: