Too good to be true

  • Auteur: Theo Hendriks
  • Uitgeverij: Lev. Uitgeverij (Standaard Uitgeverij – Bruna Uitgevers)
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 232
  • ISBN: 978-9400513464

https://www.standaarduitgeverij.be/product/too-good-to-be-true-9789400513464/

Review:

Waarom houden we toch zoveel van verhalen, waarom verzinnen we ze, waarom geloven we erin en handelen we ernaar? Hoe komt het dat verhalen ons houvast, hoop en troost bieden en ons tegelijkertijd in verwarring brengen? We zijn omringd door verhalen, maar welk verhaal leven we zelf en door welke verhalen worden we geleefd? Dit boek is een fundamentele zoektocht naar de werking van verhalen. Een reis vanuit de mooiste sprookjes en mythologische heldenverhalen naar de ongelofelijkste complottheorieën en voorbeelden van propaganda en nepnieuws.

‘De waarheid ligt ergens in het midden!’ Dat hoor je toch vaak, niet? Maar is dat wel zo? En wie diept nep nieuws op en wie gelooft complottheorieën? Waar komen die vandaan en welk doel heiligen die middelen allemaal?

We bezitten allemaal een zekere honger naar kennis en nieuwe weetjes. Dit door het lezen van kranten, boeken en tijdschriften of het bekijken van films of televisieprogramma’s en tegenwoordig zitten we constant met ons smartphone in de hand te scrollen.

Ons geheugen wordt constant getorpedeerd met informatie. Maar onthouden we al die info wel (en onthouden we dat wel juist?)

We vertellen en schrijven verhalen om ons zelfbeeld te vergroten, om onszelf belangrijker te maken. Dromen worden uitvergroot en het navertellen van verhalen vervormd deze.

Dit is een heel interessant boekje over verhalen, het vertellen ervan, het bekijken hiervan en dit gestaafd met anekdotes en voorbeelden uit de media en uit films.

Het ideale boek voor de nieuwsgierigen naar verhalen en de reden ervan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: