De Geuzen 8. Verraad in Duindijke

  • Bedenker/Illustrator/scenarist: Willy Vandersteen
  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij (strips)
  • Jaar uitgave: 2021 (origineel: 1989)
  • Aantal pagina’s: 48
  • ISBN: 978-9002162596

Review:

Hannes en Tamme storten zich ik een nieuw avontuur in ‘Verraad in Duindijke’. Het verhaal begint in Dover waar ze in opdracht van Lumey op zoek zijn naar een ‘watergeus’, een kaper genaamd Berthold Marken. Berthold moest de sterkte van de Spaanse vloot zien in te schatten, waar hij ook in slaagde. Maar de liefde hield hem tegen verslag uit te brengen bij Lumey, vandaar dat Hannes en Tamme hem komen halen, desnoods met geweld.

Als blijkt dat Gelline zijn liefde echter niet beantwoord en dit via een brief aan Berthold laat weten, staat niks hem nog in de weg en gaat hij mee met beide geuzen. Maar hun gesprek werd afgeluisterd en de Spanjaarden worden ingelicht.

Eens op zee worden ze belaagd door twee Spaanse schepen. Eén ervan kunnen ze kelderen maar dan wordt hun eigen schip uiteindelijk zelf naar de dieperik gezonden. Hannes, Tamme en Berthold ontsnappen ternauwernood maar eens ze op het strand zijn blijkt het toch nog niet zo veilig. Als er plots een pestbel weerklinkt vluchten de Spanjaarden uit schrik de ziekte op te lopen en zijn de geuzen veilig. De vrouw die de bel luidde helpt hen te ontsnappen via een onderaardse gang tot in haar woning.

En dan neemt de vrouw haar vermomming af en blijkt het een bekende te zijn van Berthold, zijn geliefde Gelline. Maar algauw blijkt ook dat zij niet alleen in het huis verblijft.

De mannen zitten echter vast in Duindijke, een verzand havenstadje dat overspoeld wordt door Spanjaarden onder leiding van Faldez. Tamme wordt naar huis gestuurd waar hij Veerle een opdracht geeft om Pieter Tijler richting Duindijke te sturen met zijn galei De Blauwvoet.

Een strijd om het dossier over de Spaanse vloot en om de liefde voor Gelline breekt los.

Vandersteen bleef maar verbeteren in zijn verhalen van De Geuzen. Jammer dat hij bij zijn dood eiste dat deze reeks niet mocht worden verder gezet want ik ben ervan overtuigd dat we nog heel wat leuke verhalen hadden kunnen krijgen, met de geschiedenis als leidraad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: