Korneel De Rynck duology:

Vroeger was alles anders: het dagelijks leven in België vlak voor de golden sixties

 • Auteur: Korneel De Rynck
 • Uitgeverij: Uitgeverij Angèle (Standaard Uitgeverij)
 • Jaar uitgave: 2018
 • Omslagontwerp: Herman Houbrechts
 • ISBN: 978-9022335208

1. synopsis ‘Vroeger was alles beter’:

Sinds de golden sixties nam de welvaart in België spectaculair toe en veranderde het dagelijks leven op alle vlakken. Als kind van de moderne tijd heeft historicus en schrijver Korneel De Rynck nooit iets anders gekend. Maar hoe zag het leven eruit vlak vóór die stroomversnelling, ingeluid door Expo 58? ‘Vroeger was alles anders’ reconstrueert in woord en beeld het leven aan het einde van de jaren vijftig. Het brengt voor even de oude tijd, de jaren stillekes, terug. Dit boek gaat over schepjes cichorei in de koffie, buurtcinema’s en stoffige kolenkachels. Maar ook over telegrammen, bedevaarten naar Lourdes en toiletten buiten het huis. Vroeger was alles anders. Of toch zeer veel. Verrassend voor jongere generaties, en heel herkenbaar voor wie een dagje ouder is.

https://www.standaarduitgeverij.be/product/vroeger-was-alles-anders-9789460416019/

De Golden Sixties: Hoe het dagelijks leven in België veranderde tussen 1958-1973

 • Uitgeverij: Uitgeverij Manteau (Standaard Uitgeverij)
 • Jaar uitgave: 2022
 • ISBN: 978-9022338902

2. Synopsis ‘De Golden Sixties’:

Tijdens de golden sixties nam de welvaart in ons land spectaculair toe. Het dagelijks leven veranderde compleet. Mensen kochten een auto, een televisie, allerlei huishoudtoestellen en er kwam een telefoon in huis. Woningen kregen een badkamer en een binnentoilet. Almaar meer vrouwen gingen uit werken, de pil werd geïntroduceerd en de eerste supermarkten openden hun deuren. Historicus en schrijver Korneel De Rynck vertelt hoe het gewone leven veranderde tussen 1958, het jaar van de Expo, en 1973, toen de oliecrisis uitbrak. Met ook tal van sprekende foto’s. Een boek over spaghetti en Soubry-kamelen, de Melkbrigade en sponzig Expobrood. Over de wagens van toen, de nieuwe snelwegen en het rijbewijs dat je zomaar kon afhalen. En over draaibare tv-antennes en de stofzuigers van Theofiel Boemerang. Herkenbaar voor wie deze periode meemaakte, verrassend voor wie later werd geboren. Opvolger van ‘Vroeger was alles anders’, waarvan meer dan 10.000 exemplaren werden verkocht.

https://www.standaarduitgeverij.be/boek/de-golden-sixties-9789022338902/

3. Review beide boeken:

Dit is een review die ik voor beide boeken in één adem wil schrijven aangezien beide boeken eigenlijk één geheel vormen: een overzicht van de tijden en veranderingen van hoe een mens leefde, 50 à 60 jaar geleden… en wat is er veel veranderd!

Beide boeken zijn opgesteld volgens een tiental thema’s en soms overlappen ze elkaar, wat normaal is aangezien beide over een periode vertellen die heel dicht bij elkaar ligt.

Maar wat een tijd!! Ikzelf ben een kind van de jaren tachtig, net nog geboren in de jaren zeventig (1979 om precies te zijn), waardoor ik (net als de auteur trouwens) de jaren vijftig én zestig zelf niet heb meegemaakt. Hooguit een paar overblijfselen en echo’s uit die tijd heb ik gekend. Maar mijn ouders zijn geboren in de jaren vijftig en vooral mijn moeder is heel nostalgisch naar deze tijden (deze boeken zijn dan ook hierna voor haar) en vertelt dan ook heel vaak over ‘de tijd van toen’…

De schrijver heeft (on?)bewust de titel ‘Vroeger was alles anders’ gebruikt en niet het meerzeggende ‘Vroeger was alles beter’, wat je vaker hoort van mensen wiens jeugd in die tijden afspeelde. (Was het effectief zoveel beter?)

Anders was het in elk geval! Als we denken aan de beroepen van toen… hoeveel boeren zijn er nog tegenwoordig? Welke machines gebruiken de huidige boeren in vergelijking met wat ze toen voor handen hadden?

Medische zorg was ook veel beperkter en hygiëne was een veel minder belangrijke factor dan nu bvb.

De rol van de vrouw in de maatschappij was er eerder eentje van ‘huisvrouw’, moeder aan de haard, zeg maar. En zij die gingen werken mochten hun job niet meer verder uitvoeren van zodra ze trouwden en/of aan kinderen begonnen. (Ik las net ‘The Handmaid’s Tale’ en ik moet zeggen: dit deed me er toch aan denken)

Vrije tijd was ook anders dan we deze nu kennen. Reizen was niet voor iedereen weggelegd. Of het was te duur, of ze hadden de middelen niet om ergens te geraken of er was gewoon geen tijd voor. (Het land moest dag in, dag uit bewerkt worden en de koeien moesten elke dag gemolken worden)

TV stond in zijn kinderschoenen en was ook maar voor The Happy Few… het aanbod van tv-zenders was beperkt (kunnen jongeren zich nog voorstellen dat er geen commerciële tv bestond noch veel buitenlandse zenders die nu veelvuldig aanwezig zijn… tot vervelens toe zelfs) Dit veranderde natuurlijk in de jaren zestig. Mensen hadden meer geld en konden zich dus al vaker een televisietoestel permiteren…

De muziek van toen was ook een nieuwigheid want dit is de periode waarin jongerenmuziek ontstond, oftewel Rock & Roll! Een shockeffect waarde door de huiskamers want wat was me dat een herrie (voor vele ouderen toen)! (dit is nog herkenbaar tot op de dag van vandaag want generatiekloven blijven bestaan!)

Maar er waren natuurlijk ook de opkomst van de auto, die al bestond maar nog niet zo’n bekend beeld was in de straten… geen parkeerproblemen toen! Je ziet jammer genoeg nog te weinig van de automodellen uit die tijd rijden… (voor wie fan is van die oude auto’s raad ik de stripreeks Piet Pienter en Bert Bibber aan, die albums staan vol met de auto’s van die tijd)! Hoe leuk waren de 2CV’s en Kevers niet… of de Simca 1000?

De jaren vijftig en zestig en zijn automodellen

Korneel beschrijft alles zo mooi en doet best hunkeren naar die ‘goeie ouwe tijden’ maar natuurlijk heeft elke tijdperk zijn eigen voor- en nadelen! Ik somde er al een paar op (rol vrouw, hygiëne, achterstand medische kennis) maar het is wel degelijk dé periode van bloei ook, vooral economische bloei. Ook daar kunnen we ons vandaag een aantal vragen bij stellen natuurlijk… (de huidige klimaatproblemen zijn toen ook wel grotendeels veroorzaakt!)

Want om even naar de auto terug te keren… de opkomst van het gemotoriseerd verkeer betekende ook betere wegen en grote netwerken… nu weten we dat dat dan weer leidde tot veel beton en minder waterdoorlatende stroken waar onder andere ook bomen dienden voor te wijken…

De landbouw is tegenwoordig ook sterk verminderd in ons land waardoor we meer afhankelijk zijn geworden van buitenlandse boeren…

De opkomst van zware industrie aan het eind van de 19de en begin 20ste eeuw was toen nog in volle opmars… vervuilende fabrieken stootten vieze rookwolken de atmosfeer in… dat (mag ik hopen) zou toch vandaag de dag al beter moeten zijn (beter, maar nog niet genoeg uitgewist!)

In het boek ‘De Golden Sixties’ komt vrij vroeg een heel grappige quote aan bod over een 1-aprilgrap van de BBC over het kweken van spaghetti… ik wil jullie dan ook dit filmpje niet laten ontgaan: watch and laugh!

https://youtu.be/tVo_wkxH9dU

Ook wonen en het huishouden doen veranderde, vooral in de jaren zestig dan dankzij de nieuwgevonden welvaart onder andere. Stofzuigers, volautomatische wasmachines, elektrische strijkijzers hielpen (toen nog voornamelijk) vrouwen hun huishouden beter en sneller te doen… het waren ook de jaren waarin de man (ik mag het geloven, zeg) ook zijn steentje begon bij te dragen in het huishouden…

En om volledig in de sfeer te komen bestaat er een playlist op Spotify waar je de muziek uit deze tijd kan beluisteren…

En dus zo komen we aan het einde van deze twee decennia en de boeken erover. Fascinerend hoe zelfs een 36-jarige kerel de sixties nog boeiend kan vinden. Daar ben ik blij om… van mij mag ie gerust nog wat decennia aan bod brengen, genoeg om over te schrijven!

Kortom, de jaren 50 en 60 spreken vaak nu nog tot de verbeelding voor veel mensen en ligt eigenlijk nog zo ver niet achter ons… mijn ouders en ook die van de schrijver zijn toen geboren en kijken vaak nog nostalgisch terug naar ‘de tijd van toen’ toen alles anders was (beter? 🤷‍♂️)

Om deze review te eindigen wil ik nog een aantal beelden tonen van hoe een aantal dingen toen eruitzagen, klonken of rondreden… enjoy!

De waspoeder trommels die later vaak nog als ‘storage’ dienden voor ons speelgoed…
Renault R4
Telefoons met draaischijven (en niet draadloos!)
Nog een auto: Citroën 2CV (deux chevaux, geit, eend…)
Il Topolino (het muisje) of Fiat 500
Ons kookboek
Gezellig gezinstafereel
Expo ‘58 te Brussel

En enkele tv-tips om de sfeer uit die tijd op te snuiven:.

Fifties:

 • Schipper naast Mathilde
 • Father Brown (speelt zich in jaren 50 af)
 • The Marvelous Mrs. Maisel (speelt zich in jaren 50 af)
 • Call the Midwife (speelt zich in jaren 50 af)
 • Bonanza

Sixties:

 • Inspector George Gently (speelt zich in jaren 60 af)
 • Mad Men (speelt zich in jaren 60 af)
 • Axel Nort
 • Skippy
 • Kapitein Zeppos
 • Doctor Who (startte in 1963)
 • Sister Boniface Mysteries (speelt zich in jaren 60 af)

Enkele films:

 • Doctor Zhivago
 • Lolita
 • Mary Poppins
 • Dr. No (James Bond startte met zijn filmreeks in 1962)
 • Rebel without a cause

Muziek uit de jaren 50 & 60:

 • Elvis Presley
 • The Beatles
 • The Rolling Stones
 • The Everly Brothers
 • The Beach Boys
 • Buddy Holly
 • Will Tura
 • Will Ferdy
 • Jacques Brel
 • Salvatore Adamo
 • Rocco Granato

Om er maar een paar te noemen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: