De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 6: Tiercé van de Dood

 • Scenario: Zidrou
 • Illustrator: Van Liemt
 • Uitgeverij: Le Lombard (NL vertaling: Standaard Uitgeverij)
 • Originele titel: Les Nouvelles Enquêtes de Ric Hochet, Tôme 6: Le Tiercé de la Mort
 • Jaar uitgave: 2022
 • Aantal pagina’s: 48
 • ISBN: 978-9086771271

Review:

Als kind las ik af en toe eens een strip over een journalist/detective die met zijn Porsche door de straten van Parijs raasde en zo de meest mysterieuze zaken oploste… Rik Ringers! Een tiental jaar geleden begon ik terug stripalbums te verzamelen en deze reeks kon natuurlijk niet ontbreken, al was het maar uit nostalgie.

Een jaar of twee geleden dan besloot ik de strips te (her)lezen, op chronologische volgorde. 77 albums (eigenlijk 78, maar die heb ik niet meer gevonden en dat album, De Jacht op de gouden Griffioen, werd onafgewerkt gepubliceerd na de dood van Tibet) in die reeks las ik allemaal uit.

Intussen verscheen in 2015 een nieuw album, met een nieuwe scenarist en een nieuwe tekenaar, R.I.P. Rik!, en de Nieuwe Avonturen van Rik Ringers waren geboren. (Op dat moment namen veel stripreeksen een wending in tekenstijl, format of kregen een soort spin-off. Denk maar aan de vernieuwde reeks van De Rode Ridder en spin-offs zoals Amoras, J-Rom…)

En eerlijk gezegd vind ik de beslissing die ze toen namen een succes! Want het bracht Rik terug in de sixties/seventies, een van de tijdperken waar de oorspronkelijke Rik Ringers strips het populairst waren. En de tekeningen van de hand van Van Liemt zijn heel mooi, stijlvol… (ik ben altijd een fan van tekenaars die auto’s realistisch kunnen natekenen en in dit geval de auto’s uit die tijd, wat voor mij nog een extraatje betekent aangezien ik fan ben van die classics!)

Tiercé van de Dood is reeds het zesde album in de reeks. (Onderaan deze review zal ik een lijstje maken van de albums in deze nieuwe reeks)

Als bij de paardenrennen plots drie paarden worden neergeschoten tijdens een van de races, staat de politie verstomd. En dan moet het ergste nog komen want bij een volgende race worden de jockeys het doelwit. Rik en Nadine mengen zich in het onderzoek, zeker nadat Riks vader, Richard, hem een tip toespeelt. De Brailleliga zou een bende misdadigers zijn die door gokken en chantage aan hun geld komen. Blinde bedelaars dienen daarvoor als gokkantoor. Maar als Rik een spoor ruikt en er zich in vastbijt, brengt hij niet alleen zichzelf maar ook Nadine in gevaar.

De tekeningen van deze strips zijn altijd piekfijn in orde en er is constant beweging merkbaar. Dit zijn zeker niet meer de klassieke strip van toen, hoewel ze de flair en uitstraling ervan houden.

Het verhaal is deze keer dunnetjes en heel snel afgewikkeld, maar ik ben dan van de mening dat niet elke strip een psychologische studie moet zijn van een moordenaar of dergelijke.

Er zit zeker ook een horror element aan, iets wat vroeger in de Ringer albums nog vaker voorkwam (ik denk aan bvb Spoken in de Nacht of De Nacht der Vampiers)… in dit album is het de dood van een (ietwat vervelend) personage.

Rik Ringer albums blijven een mengeling aanbieden van humor, horror, misdaad en vooral veel actie. Opnieuw een leuke aanvulling aan de collectie alvast!

https://www.standaarduitgeverij.be/product/6-tierce-van-de-dood-9789086771271/

Overzicht albums in de reeks: De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers

 • 1. R.I.P. Rik!
 • 2. Moord in de Jardin du Luxembourg
 • 3. De perfecte Moord
 • 4. Gesneuveld voor Frankrijk
 • 5. Commissaris Griot
 • 6. Tiercé van de Dood
De zes albums

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: