Suske en Wiske 366: De Geplaagde Plantijn

  • Tekenaar: Luc Morjaeu
  • Scenario: Peter van Gucht
  • Naar personages gecreëerd door Willy Vandersteen
  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij Strips
  • Aantal pagina’s: 48
  • Release datum: 11/01/2023
  • ISBN: 978-9002276354

Synopsis:

Als Lambik een oude stadskaart van Antwerpen krijgt voor zijn verjaardag ontdekt hij er een kruisje op. Al snel wordt duidelijk dat dit een schatkaart is en overtuigen ze Professor Barabas om hen naar het verleden te flitsen, naar 1585. In dat jaar bezetten de Spanjaarden Antwerpen, waar een ware klopjacht op protestanten wordt gevoerd. En het kruisje op de kaart is een huis waar op dat moment een Spaanse bezetter en inquisiteur verblijft. Lambik probeert alles om binnen te geraken, terwijl Suske en Wiske de drukkerij en de drukker van de kaart contacteren, Christoffel Plantijn. In het heden is alles ook niet zo peis en vree want er zijn nog kapers op de kust voor de schat.

https://www.standaarduitgeverij.be/product/366-de-geplaagde-plantijn-9789002276354/

Review:

Nummer 366 reeds van de Suske en Wiske reeks! Wow!

En deze keer vinden we onze vrienden terug in het Antwerpen van de zestiende eeuw, onder bewind van de Spaanse bezetters. Zoals de stempel op de cover toont, is dit een strip die uitgegeven werd in het kader van de tv-programma met Tow Waes, Het Verhaal van Vlaanderen, dat momenteel op de VRT te zien op zondagavond: de geschiedenis van ons contreien en het gebied ‘Vlaanderen’!

Luc Morjaeu tekent nu al een tijdje de albums van Suske en Wiske, in de reguliere rode reeks, en hoewel ik in het begin moest wennen aan zijn tekenstijl apprecieer het intussen al veel meer. De scenario’s aan de hand van Peter van Gucht bevatten vaak genoeg humor en gevatheid. In deze strip zit iets meer sérieux en dat hoort ook wel met de historische achtergrond die gebruikt is. En toch zitten er die kleine grapjes in, vaak Lambik die dommigheden uitkraamt, waar de fans van Suske en Wiske zeker van houden. (Voorbeeldje: de Spaanse bezetter die verwijst naar het liedje van de zangeres Samantha: Eviva Espana)

Wie een reisje door de tijd en naar het oude Antwerpen wil, lees gerust deze strip. En laten we ineens op zoek gaan naar een lekkere paëlla! 🤤

Andere strips uit de reeks die zich rond dezelfde tijd situeren:

  • 91. De Snoezige Snowijt
  • 109. De Raap van Rubens
  • 167. De Zingende Kaars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: