Boek recensie ‘Antiboy’

  • Auteur: Valentijn Hoogenkamp
  • Uitgeverij: De Bezige Bij (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 107
  • Omslagontwerp: Moker Ontwerp
  • ISBN: 978-9403174914
  • Mijn rating: 4/5
De prachtige tedere cover van ‘Antiboy’

Synopsis:

Een persoonlijk essay over leven, dood en vrijheid. 
Provocatief en ontroerend. 

Als Antiboy vanwege een genafwijking een borstamputatie moet ondergaan beseft hij: nu hoef ik niet langer als vrouw te leven. Dit stuit op verwarring bij artsen, vrienden, familie en zijn geliefde. Was dit verlangen altijd al aanwezig? Het veroorzaakt harde confrontaties met het verleden en zijn naasten, die niet los kunnen komen van de persoon die zij dachten te kennen. Omgeven door rouw en verlies gaat Antiboy op zoek naar de ultieme vrijheid om zichzelf te mogen zijn.
Antiboy is een coming of gender, een poëtisch verhaal over verlies en vrijheid vinden in verandering. Antiboy speelt zich af op het slordige kruispunt tussen gender en geaardheid, rollenpatronen en relaties.

https://www.debezigebij.nl/boek/antiboy/

Review:

Dit is een getuigenis over het nergens thuishoren en onbegrepen te worden, over relaties aangaan en over het loslaten van wie je ooit was, over hoe familie het moeilijk heeft met vergeten en loslaten.

Antiboy is het verhaal van hoe een borstamputatie nieuwe vragen opent over gender en identiteit…

Alles begint in een delirium, in een verdoofde staat herinneringen ophalen over de dood van de moeder van Antiboy (dan nog als meisje) aan borstkanker, een genetische afwijking zo blijkt. Een gen dat een verstoring veroorzaakt waar ook zij aan leidt. En dan beslist ze maar om de borsten preventief te amputeren, waarbij de vraag rijst: zit ik wel ik het juiste gender? Maar onbegrip en lange wachttijden zijn problemen waar hij op dat moment mee kampt, ook de mensen rondom Antiboy lijken niet zeker te zijn van de bedoelingen…

In een prachtige proza pent Valentijn zijn verhaal neer, een emotionele getuigenis, een rollercoaster… Een heerlijk mooi boekje met een thema waar we allemaal toch eens moeten bij stilstaan. Moeten we niet allemaal een beetje meer open staan en het oordeel achterwege laten?

De cover van dit boek is ook opnieuw een parel!

English

When a faulty gene that causes breast cancer is found in his gene pool, after his mother dies because of breast cancer, he decides to remove his breasts. This causes for misunderstanding with his family, friends and lovers… an honest testimony about freedom, about loss and a coming to gender story! Tender and sweet (like that cover!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: