Boek recensie ‘Londen, geheime tips van ‘s werelds grootste anglofiel’

  • Auteur: Serge Simonart
  • Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 368
  • ISBN: 978-9463937122
  • Mijn rating: 5/5

Synopsis: (volgens website uitgeverij)

Londen is de hoofdstad van een eiland en van de wereld. Londen boogt op een traditie van hedonisme, onuitputtelijke cultuur en een geschiedenis die de hele aardbol omspant.
’s Werelds grootste anglofiel Serge Simonart spendeerde een wezenlijk deel van zijn leven in Londen, achter de schermen en vanop de eerste rij. Jarenlang inventariseerde hij de onontdekte parels en nu deelt hij zijn adressenboek met u.
Dit boek is een praktische reisgids én het voorspel, om in de stemming te komen voor uw reis. Deze mooi geïllustreerde gids biedt de meerwaardezoeker alles wat die in Londen hoopt te vinden: kwaliteit, verfijning, originaliteit, architecturale pracht en last but not least Britishness.

https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/londen

Review:

Met deze stelling begint Simonart zijn boek… en honestly, ik geloof nog wel dat ie gelijk heeft ook… ik ben al zo vaak in London (ik gebruik graag de Engelse versie ipv de vernederlandste naam van de stad) geweest dag ik er zo naderhand wel mijn weg al begin te kennen… althans dat dacht ik dan ook weer voor ik dit boek in handen kreeg… ok, ik ben één van de miljoenen toeristen die daar dan op dat moment rondstruint en ik ga vooral op zoek naar boeken daar dan (ene boekenwinkel na de andere binnen en buiten… Waterstones en Foyles en Frobidden Planet en Fopp’s… die ken ik intussen zodanig goed dat ik er een kaart kan van tekenen)

En natuurlijk de musea: Tate Modern, National Gallery, National Portrait Gallery, Tate Britain…

En de pleinen: Trafalgar Square, Leicester Square, Covent Garden… om er een paar te noemen…

Er zijn ook nog de restaurants die we dan frequenteren (voor Covid gingen we heel vaak): Balthazar (aan Covent Garden), The Stable (met kunst van Damien Hurstx in Whitechapel), The Ivy (die op Covent Garden ken ik het best)…

Soit, het centrum van London, met park en straat en winkel, is me dus niet onbekend… ik kijk ook enorm uit naar mijn volgende bezoek… 2023? En nu heb ik nog meer inspiratie, dankzij dit prachtig geïllustreerd boek met de ietwat eigenzinnige opmerkingen (waar ik zeker niet altijd mee overeenkom, bvb qua hotels verkies ik persoonlijk een modern, trendy verblijf) van Simonart.

Deze reisgids is niet goedkoop (€39,99) en zoekt ook niet de ‘tourist traps’ op, maar de meerwaardezoekende reiziger die geen schrik heeft wat geld uit te geven aan verblijf, eten, drank en in plaats van een bus of metro te nemen, wordt hierin aangeraden enkele honderden ponden opzij te houden voor taxiritten en gesprekken met taxichauffeurs…

De vormgeving van dit boek, met de prachtige foto’s en in een zevental thema’s verdeeld (van eten, musea, evenementen, shopping tot a stroll through town) doet tot de verbeelding van de anglofiel en ontdekkende spreekt… het boek plakt alvast vol met post-its van tips die ik bij een van mijn volgende bezoekjes aan de stad wil ontdekken!

Het boek is misschien niet ideaal om mee te nemen overdag in een rugzak (het gewicht alleen al) maar laat het je gidsen door de verste hoekjes van een van de mooiste steden van de wereld, waar je bij elke straat en op elke hoek en in elke pub de geschiedenis gewoon kan ruiken, proeven voelen!

Het Victoriaans London terug tot leven laten komen, dandy’s als Wilde aan het woord laten en de etablissementen bezoeken die Wilde, Waugh en Dickens frequenteerden… dit krijg je ook… dit is wat Simonart tracht te doen via dit mooie boek… mijn goesting in London is ‘damn you’ heel groot nu!

Een knap staaltjes is dit! 👌 Dit boek is zoals veel zaken in London: stijlvol en charmant!

Cheerio, pip pip!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: