Novella ‘Brandende Man, uit de wereld van Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard’

  • Auteur: Tad Williams
  • Uitgeverij: Luitingh Fantasy
  • Jaar uitgave: 1999/2005
  • Aantal pagina’s: 67
  • Originele titel: The Burning Man (Memory, Sorrow and Thorn) (1998)
  • Vertaling: Max Schuchart
  • Omslagontwerp: Karel van Laar
  • Omslagillustratie: John Howe
  • ISBN: 978-90245539
  • Mijn rating: 3/5

Synopsis (Dutch):

‘Talloze jaren later schrik ik nog op in het holst van de nacht met zijn gekwelde gezicht voor mij. En in deze vreselijke dromen ben ik nimmer in staat zijn lijden te verlichten’.

Zo begint deze korte roman van Tad Williams: Brandende man. Over een geheimzinnige stiefvader, een voorspellende heks, een gewonnen en weer verloren liefde en… brandende man. Een magnifiek verhaal, kleurrijk, spitsvondig en geschreven met veel inlevingsvermogen in wat de mens beroert.

In dit boekje staat ook al een voorpublicatie van Het eerste boek van Schaduwmars (2006)

Review:

Hoewel dit verhaal(tje) verscheen jaren nadat het laatste boek uit de reeks werd gepubliceerd, speelt het zich toch jaren af voor de eigenlijke reeks en heeft dan ook op zich niet heel veel te maken met de gebeurtenissen daarin. Behalve een aantal namen die terug komen in de lange serie is dit een volledig op zichzelf staand verhaal.

Beware!

Breda is de stiefdochter van een Nabbaans (edel)man die trouwde met haar moeder en dan samen gingen ze wonen op de Hoge Burcht (bekend als de Hayholt in de serie). Als Breda’s moeder sterft blijft ze alleen achter met hem. Heer Sulis lijkt almaar verder weg te zakken in een eenzaam bestaan en trekt zich van Breda niet heel veel aan. Zij ontmoet dan ook een soldaat, Tellarin, waar ze hard voor valt. En dan wordt een heks gevangen genomen en in de kerkers gegooid. Breda zoekt haar op maar komt niet heel veel te weten over het waarom zij gevangen is genomen. Enkel haar naam, Valada. (Echt of niet? Geloë?)

Op een avond volgt Breda haar vader en twee soldaten, die Velada meesleuren, in de diepste grotten onder de ‘Hoge Burcht’ en is dan getuige van een schouwspel waarbij ze een Brandende Man’ ziet die ze hoort vertellen tegen haar vader over het drakenbloed waardoor hij in brand staat en zijn broer Ineluki (Stormkoning) en Breda hoort ook een smeekbede van haar vader…

Uiteindelijk zal deze noodlottige avond eindigen in verraad en een dood van iemand dicht bij Breda…

Een kort verhaal dat zich in de wereld van Simon, Binabik, Elias, Miriamele, Jozua, Jiriki en vele andere afspeelt (in Osten Ard) maar daar helemaal niks mee te maken heeft.

Een beetje overbodig verhaal in mijn opinie, maar eentje dat de wereld van Osten Ard nog wat verder uitbreidt. Er had misschien nog iets meer link mogen zijn naar de reeks zelf. (Er is enkel een kleine verwijzing naar door Pater Strangyeard tegen Tiamak de Wrannaman)

Oorspronkelijk verschenen in een bundel ‘Legends, Vol. 3’

Synopsis: (English)

The Burning Man was written by world-renowned science fiction and fantasy author Tad Williams (Otherland) and originally appeared as a short story in the anthology Legends as well. A ghostly coming of age tale rendered in a beautiful, ethereal style by popular comic book artist Brett Booth (Thundercats: Dogs of War), The Burning Man is an exciting and thought-provoking story about life and death, love and fear, and innocence and betrayal.

A short story within the world of Osten Ard but not directly connected to the storyline that is written about in MS&T… (apart from a small reference from Father Strangyeard to Tiamak) – slightly redundant but not bad as a short story expanding the familiar world.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: