Boek review ‘De Perzen: een nieuwe geschiedenis van de eerste supermacht ter wereld’

  • Author: Lloyd Llewellyn-Jones
  • Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
  • Jaar uitgave: 2022
  • Originele titel: Persians: The Age of the Great Kings
  • Aantal pagina’s: 415
  • Vertaling door: Aad Janssen en Pon Ruiter
  • Omslagontwerp: Patrick Insole
  • ISBN: 978-9046829318
  • Mijn rating: 5/5
De Perzen

Synopsis:

Een indrukwekkend portret van de eerste supermacht ter wereld

Onze kennis over het Perzische rijk is van oudsher afkomstig van Griekse schrijvers zoals Herodotus. Maar de gerenommeerde hoogleraar Lloyd Llewellyn-Jones doet nu een beroep op de originele Perzische bronnen. Op basis van inscripties, kunst en recente archeologische ontdekkingen herschrijft hij de legendarische geschiedenis van de Grote Koningen en het uitgestrekte en diverse rijk dat zij bestuurden.

De Perzen werpt een heel nieuwe blik op de koningen Cyrus de Grote, Xerxes, Darius en hun erfgenamen. In Persepolis, het hart van het rijk, heersten de Achaemeniden, een van de grote disfunctionele families uit de wereldgeschiedenis. Broers streden om de macht, koninginnen en concubines smeedden complotten om hun zonen op de troon te krijgen, terwijl hovelingen wedijverden om invloed en prestige.

De Perzen is een adembenemend verhaal over macht, aanzien en verval, voor het eerst verteld door de ogen van de Perzen zelf.

https://nieuwamsterdam.nl/product/8833/

Review:

De Perzen is een fantastisch verhaal over een oude dynastie die eigenlijk bij ons té weinig gekend is, tenzij door geromantiseerde en/of overdreven fantasierijke overleveringen (die voortvloeien uit een Griekse vertelling en dus eigenlijk niet de ganse waarheid vertellen, dan denk ik bvb aan de graphic novel en de verfilming van 300 en dien vervolg 300: Rise of the Empire. Hoe leuk deze ook waren, het verhaal van 300 Spartanen tegen de Perzen was minder roemrijk dan in deze verhalen worden verteld.)

Maar Lloyd Llewellyn-Jones brengt ons een realistischer beeld en ook een veel uitgebreidere visie op de Perzische koningen en hun veroveringen, maar ook over hun val door onderlinge twisten en broedermoord.

In een heel duidelijke taal en met fantastische beschrijvingen, alsof je ter plekke bent en je de mooie paleizen en kledij van toen voor je ziet, vertelt Lloyd Llewellyn-Jones zijn lezers over hoe er geheerst werd, hoe er veroverd werd, hoe koningen heersten en hoe troonsopvolging bij de Perzische koningen in zijn werk ging. Over een pre-islamitisch verleden met verering van Ahura Mazda tot aan het huidige Iran, beheerst door de Islam en in hoeverre de oude koningen nu nog indruk maken…

Ik heb in ieder geval zin gekregen om nog eens naar het British Museum in London te gaan, want een reisje Iran zie ik nu niet onmiddellijk zitten. Hoewel de site van Persepolis bezoeken op mijn bucket list staat!

Een fantastisch naslagwerk , mooi geschreven en heerlijk mooi verteld. Een stuk geschiedenis waar ik tot nu toe nauwelijks iets van wist en kende, maar waar ik nog meer over wil lezen alvast. De zin om nu ook over het oude Rome, Griekenland én Egypte te lezen is groot (ik heb intussen een leeslijstje opgesteld en al een aantal boeken aangeschaft erover) – en natuurlijk ook over Alexander, de Grote! Want geen oudheid zonder zijn bijdrage 😉

Dank ook aan Nieuw-Amsterdam voor dit recensie-exemplaar!

Persians: the age of the Great Kings

A stunning portrait of the magnificent splendor and enduring legacy of ancient Persia

The Achaemenid Persian kings ruled over the largest empire of antiquity, stretching from Libya to the steppes of Asia and from Ethiopia to Pakistan. From the palace-city of Persepolis, Cyrus the Great, Darius, Xerxes, and their heirs reigned supreme for centuries until the conquests of Alexander of Macedon brought the empire to a swift and unexpected end in the late 330s BCE.

In Persians, historian Lloyd Llewellyn-Jones tells the epic story of this dynasty and the world it ruled. Drawing on Iranian inscriptions, cuneiform tablets, art, and archaeology, he shows how the Achaemenid Persian Empire was the world’s first superpower—one built, despite its imperial ambition, on cooperation and tolerance. This is the definitive history of the Achaemenid dynasty and its legacies in modern-day Iran, a book that completely reshapes our understanding of the ancient world.

English:

This is a must read if you are a history lover like I am! I didn’t know much about the Persian reign and about the Kings like Cyrus, Darius or Xerxes (to name a few) but this book offers so much information, and is written (told!) in such a clear language (the names might be a struggle sometimes) that everyone can enjoy this book!

The cover is stunning, that was initially appealed to me enormously and made me want to read the book. It’s as if I held a chunk of lapis lazuli in my hands, the beautiful iridescence of its blue, with the golden finishes make me want to experience how the temples and palaces in those days were. Images of hanging gardens pop up in my mind as well… visiting the Persepolis site one day is on my bucket list!

Go on, pick up this book. Immerse yourself into a world of Great Kings, battles and wealth… this is definitely worth a read!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: