Review ‘The John Adderley’ series, book 1

Boek 1: Het laatste Leven

  • Auteurs: Peter Mohlin & Peter Nyström
  • Uitgeverij: HarperCollins
  • Jaar uitgave: 2020
  • Originele (Zweedse) titel: Det sista livet
  • Aantal pagina’s: 480
  • Nederlandse vertaling: Corry van Bree
  • ISBN: 978-9402709636
  • Mijn rating: 4,5/5
John Adderley-thriller serie

Synopsis:

Scandinavische crime met internationale allure

Winnaar Zweedse Crimetime Award voor beste thrillerdebuut van het jaar!

Wanneer FBI-agent John Adderley na een mislukte infiltratie in een drugskartel met schotwonden in een ziekenhuis in Baltimore ontwaakt, weet hij dat hij zo snel mogelijk van de radar moet verdwijnen. Hij krijgt een nieuwe identiteit en vertrekt naar zijn geboorteland Zweden. Daar wordt hij onderdeel van het coldcaseteam van Karlstad dat zich bezighoudt met een tien jaar oude vermissingszaak.

De verdwijning van het tienermeisje Emelie Bjurwall is voor iedereen altijd een raadsel gebleven. De politie heeft destijds wel wat sporen op een hoge klif aangetroffen, maar het lichaam van de miljonairsdochter is nooit gevonden. Met zijn Amerikaanse mentaliteit kost het John moeite een plek te vinden tussen de Zweden, temeer omdat de zaak persoonlijk is: de hoofdverdachte is namelijk niemand minder dan zijn halfbroer.

John bijt zich in de zaak vast, maar moet tegelijkertijd op zijn hoede blijven, want als het drugskartel lucht krijgt van een onconventionele detective die zich ophoudt in een Zweeds provinciestadje is hij zijn leven niet meer zeker…

Winnaar Max Bronzen Vleermuis voor beste thrillerdebuut

https://www.harpercollins.nl/9789402709636/het-laatste-leven/

Dutch Review:

Dit is de start van een nieuws serie van Scandi-krimi, de John Adderley-reeks.

Het boek begint als een heerlijke drugsthriller waarbij FBI-agent Adderley geïnfiltreerd is in de Nigeriaanse drugsmaffia, in de USA, waar hij op het punt staat ontmaskerd te worden. Maar hij wordt gered, hoewel niet zonder kleerscheuren, en moet al zijl banden met zijn huidig leven afsnijden. Op dat moment krijgt hij van zijn Zweedse moeder, die hij sinds zijn twaalfde niet meer heeft gehoord noch gezien, waarin een zaak van een verdwenen meisje aangeboden wordt. Op zich geen zaak waar Adderley zich zou mee bemoeien, ware het niet dat er een verband is met zijn eigen (vervreemde) familie. Hij besluit dan maar zijn nieuwe leven in Europa te starten, te beginnen in Karlstad, in Zweden.

Maar eens daar aangekomen blijkt, de intussen tien jaar oude zaak, niet zo eenvoudig op te lossen en moet Adderley ook nog eens omgaan met de angst dat hij elk moment ontdekt kan worden, enerzijds door de mensen waarmee hij werkt, anderzijds door de Nigeriaanse maffia. Al snel blijkt hoe verlammend de angst kan werken.

Maar Adderley zet zijn focus compleet op de zaak en de dingen die aan het licht komen zetten Karlstad op zijn kop!

Dit is een heel gelaagde thriller dat meer is dan enkel een verdwijningszaak die opgelost moet worden. Het is ook een familieverhaal, waarbij een scheiding een ganse familie uiteen lijkt te hebben gerukt en als die plots toch terug bijeen komt, vallen de verschillen des te meer op. Het is ook een politiethriller en een psychologisch oorlogsspel. John Adderley is de lijm van het verhaal, maar ook de beste lijm kan soms wel lossen en dat maakt van Adderley een des te menselijker personage. Hij is niet dé superheld uit vele thrillers.

Naast Adderley krijg je ook een beeld op het leven van de Bjurwalls, wiens dochter Emelie in 2009 verdween. De pijn die de verdwijning achterliet zindert na en dat krijg je via haar vader, Heimer, te horen. Om maar te zeggen: geld maakt niet altijd gelukkig!

Een heerlijke thriller die je van elke bladzijde doet snoepen tot aan de allerlaatste pagina!

English review:

English title: The Bucket List published in 2021 by Harry N. Abrams

John Adderley is an FBI-agent that infiltrated in the Nigerian drug mob. But just when he’s about to be outed, he’s saved. But not without any scars.

His assignment now fulfilled, he’s to take on a new identity. So he decides to move to Sweden, after receiving a letter from his mother, who he hasn’t seen since he was twelve years old. In the letter is a ten year old cold case of Emelie Bjurwall, who disappeared without a trace. John can’t resist and he wants to be part of the investigation, despite the fact that he needs to remain anonymous.

Once he is in Karlstad, he picks up the case but has to remain vigilant, either for people that might know who he really is and on the other hand he needs to fear the Nigerian mob. This paralysing feeling of dread does not help a single bit in this case. And the further he digs, the more he gets to the truth. Especially the personal connection to this case bothers him.

This is the perfect layered thriller with not only a disappearance to investigate, but also John’s reconnection to his estranged family and we get into the head of the father of the disappeared girl, who might be rich but isn’t happy at all. Looking for their girl, he and his wife struggle with marital life. The perfect summer read (or winter read)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: