Boek review ‘De Vuurtoren’

  • Auteur: Fran Dorricott
  • Uitgeverij: HarperCollinsPublishers
  • Jaar uitgave: 2022
  • Originele titel: The Lighthouse
  • Vertaald door Erica Disco
  • Omslagontwerp: Margo Togni
  • ISBN: 978-9402709551
  • Mijn rating: 3/5

Synopsis:

Heerlijke vakantiethriller die je voortdurend op het verkeerde been zet, voor fans van Ruth Ware en Nathalie Pagie.

Zes vrienden vertrekken voor een lang weekend naar een Schots eiland, waar ze in een bijzondere Airbnb zullen verblijven: een vuurtoren. Iedereen kijkt uit naar een weekend vol gezelligheid en het verkennen van het eiland, totdat de sfeer op de eerste avond omslaat. Nadat de vriendengroep het over een raadselachtige eilandlegende heeft gehad, blijkt James plotseling verdwenen.

De vijf anderen ondernemen een nachtelijke zoektocht, zonder resultaat. En dan zit James de volgende ochtend tot ieders opluchting weer gewoon aan de keukentafel. Hij is echter bang en weigert te vertellen wat hem is overkomen; ondanks aandringen houdt hij zijn mond. Beschermt hij zijn vrienden voor de afschuwelijke waarheid of brengt hij ze juist verder in gevaar? Wat is er aan de hand op dit eiland?

https://www.harpercollins.nl/9789402709551/de-vuurtoren/

Review:

Wat begint als een gezellige trip op een onbewoond eiland met vrienden, die elkaar al jaren niet meer hebben gezien, blijkt al gauw te veranderen in een hels weekend vol onverklaarbare gebeurtenissen. Wijn en sigaretten verdwijnen, in de vuurtoren ontdekken ze een afgesloten ruimte en oude geheimen tussen de vrienden komen ook allemaal aan het licht die de sfeer niks te goede doen. Als blijkt dat er een storm waart over het eiland en al hun communicatie afgesloten is, komt er een spookachtige sfeer over het eiland te hangen. Dan verdwijnt een van hen ook nog eens… maar hij blijkt gewoon aan de tafel te zitten die ochtend. Wat is er met het eiland aan de hand? Spookt het er? Of is het iets sinisterder?

Dit allemaal zorgt alvast voor een beklemmende thriller die de lezer lang genoeg op het puntje van zijn stoel laat zitten en doet vermoeden dat ie in een echt horrorverhaal is terecht gekomen. De isolatie van het afgelegen, onbereikbare eiland weer een storm over raast, zonder enige vorm van communicatie mogelijk, zijn de perfecte elementen om een goed boek te krijgen.

Maar honderd procent overtuigd was ik niet want op een bepaald punt in het boek leek het alsof ik naar een tv-serie keek met net een paar afleveringen te veel, waarbij ze het verhaal willen uitrekken… dat gevoel had ik hier ook. Het is geen lijvig boek met 317 bladzijden, maar er was een moment in het boek waarbij het wel aanvoelde alsof ik nog steeds het einde niet naderde.

De dynamiek tussen de vriendengroep deed me ook denken aan de recente Belgische serie ‘Twee Zomers’. De achtergrond is natuurlijk compleet anders (het is geen kopie) maar er zit een zelfde sfeer achter. Het verleden zorgt voor problemen in het nu…

Dus al bij al een spannend boek maar het had misschien ietsje korter gemogen, iets sneller tot een pointe mogen komen. Maar dit is en blijft natuurlijk een heel persoonlijke mening. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat andere lezers van dit boek zullen smullen en mij ongelijk zullen geven. 😉

En tenslotte wil ik HarperCollins Vlaanderen nog bedanken voor dit boek op te sturen.

English review:

Throw a bunch of friends, with a history, together on a remote, storm whipped island somewhere in Scotland and have them experience all kinds of weird things like one of the friends disappearing at night but him sitting back at the table in the morning without any explanation or stuff disappearing and a closed room in the lighthouse… and all of a sudden the friends are at each other, spooky tales are told and a fun weekend ends in disaster.

This is a decent thriller with great moments but in my opinion it could have been a bit shorter. It felt a little like a tv-show that had just one or two episodes too many, just so the story could be stretched out enough to fill ten episodes…

But I’m sure this book will appeal to a lot of thriller (and light horror) fans who love the remoteness and the isolated feel of the island.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: