Boek recensie ‘Stad in brand’

  • Auteur: Don Winslow
  • Uitgeverij: HarperCollins
  • Jaar uitgave: 2022 (Dutch version)
  • Originele titel: City on Fire (2021)
  • Vertaald door: Catherine Smit
  • Aantal pagina’s: 319
  • Cover design: Falcinelli & co
  • ISBN: 978-9402709582
  • Mijn rating: 4/5
City on fire (Dutch edition)

English review ⬇️

Synopsis:

Weergaloos eerste deel in nieuwe trilogie van een van Amerika’s grootste verhalenvertellers. 
Providence, 1986. De negenentwintigjarige Danny Ryan is een hardwerkende havenarbeider, een liefhebbende echtgenoot, een loyale vriend en af en toe ‘mankracht’ voor het Ierse misdaadsyndicaat dat toezicht houdt op een groot deel van de stad. 

Danny wil niks liever dan zijn leven veranderen en droomt ervan om opnieuw te beginnen, ergens ver weg, samen met zijn vrouw Terri. Maar als er een oorlog uitbreekt tussen rivaliserende bendes, raakt hij verwikkeld in een conflict waar hij niet aan kan ontsnappen. Danny moet alles op alles zetten om zijn familie te beschermen, de vrienden die als broers voor hem zijn, en het enige huis dat hij ooit heeft gekend. 

Stad in brand is het eerste deel in een weergaloze nieuwe trilogie over de Ierse en Italiaanse misdaadsyndicaten in het Amerika van de jaren tachtig en negentig.

https://www.harpercollins.nl/9789402709582/stad-in-brand/

Recensie:

Dit is het eerste deel van een nieuwe trilogie van Don Winslow, schrijver van menig misdaad- en drugsmaffia verhalen. Dit eerste deel beslaat de jaren 1986-1989, waar het verbond tussen twee misdaad syndicaten, de Ierse en Italiaanse, verbroken wordt. En tussen al het geweld dat volgt zit Danny Ryan, die zijn vrienden uitgemoord ziet worden en naar voren moet treden, willens nillens, als de voortrekker van zijn bende.

Danny’s leventje loopt op wieltjes: hij heeft een pracht van een vrouw, hij werkt voor haar vader die een Ierse maffioso is maar die hem mooi werk doet doen en al zijn vrienden zijn hem trouw en hij is trouw aan hen. De Ierse bende is bevriend met de Italiaanse maffiosi die samen de misdaad regeren in Rhode Island, Providence ofte Dogtown. Maar als de broer van Danny’s beste vriend, die ook zijn schoonbroer is, een vrouw verleidt die eigenlijk het vriendinnetje is van een van de Italianen, komt er een breuk in het verbond en plots staan de twee bendes elkaar naar het leven, met het nodige bloedvergieten ten gevolge. En van dan gaat het maar van kwaad naar erger tot er uiteindelijk een onherstelbare breuk blijkt te zijn ontstaan…

Dit is een van de weinige misdaadromans (maffiaromans) die ik tot nu toe heb gelezen. Natuurlijk herken ik er wel de vete en haatdragerij in terug die je in films als The Godfather terugziet. Ik vermoed dat Winslow zich ook een beetje heeft gespiegeld aan dat boek en de films voor dit verhaal. Neemt niet weg dat dit een spannend boek is waar je achter elke hoek (pagina) een nieuwe vreselijke daad kan verwachten.

Zelfs de best voorbereide plannen gaan mis… dat zou de ondertitel kunnen zijn van dit boek!

Normaalgezien is dit niet onmiddellijk het genre waar ik snel naar grijp, ik vond dan ook het begin heel traag op gang komen, maar deze trilogie werk ik zeker nog af bij elke volgende uitgave… en de kans bestaat dat ik nog andere Don Winslow boeken zal lezen nu.. ik heb een broer die grote fan is, dus ik zal er wel eens een paar mogen lenen van hem!

Al bij al een spannend, goed geschreven boek met de nodige diepgang, emotie en vooral het nodige bloedvergieten! Misschien hier en daar vol met clichés, maar dit is een gegeven bij misdaadromans, in mijn opinie. Een echte crime novel, met andere woorden!

English:

Synopsis:

Providence, RI, 1986.

Twenty-nine-year-old Danny Ryan is a hard-working longshoreman, loving husband, loyal friend, and occasional “muscle” for the Irish crime syndicate that oversees much of the city. He yearns for something more and dreams of starting over fresh, someplace far away.

But when a modern-day Helen of Troy triggers a war between rival mob factions, Danny is embroiled in a conflict he can’t escape. Now it is up to him to step into the breach to protect his family, the friends who are closer to him than brothers, and the only home he’s ever known.

Review:

Danny Ryan’s life is almost perfect with his lovely, sexy wife Terri and his job as part of the Irish crime gang in Rhode Island, Providence… aka Dogtown! His friends are loyal to him and he is loyal to them. Terri’s father is his boss. And the Irish have a pact with the Irish mob in Dogtown. Honest division of all income. But when Terri’s brother, Liam, seduces a girl that belongs to one of the Irish clan, the entire pact breaks in half and suddenly a gang war, with Danny in the middle of, starts raging the streets, leading to bloodshed and unnecessary violence.

Even best laid plans sometimes go wrong, should be the subtitle to this novel!

I normally don’t read a lot of crime novels, this was my first Don Winslow novel, but this reminded me a lot of The Godfather movies (also a trilogy, just like this book that is the first instalment of a new trilogy)! I’m sure Winslow took that Even best laid plans sometimes go wrong, should be the subtitle to this novel! and movie(s) at heart while writing this.

As I said, this was my first time reading a Don Winslow novel, but I’m sure it won’t be my last because this trilogy I want to finish (without a doubt! I’m invested now) and as my brother is a huge fan of the writer, I’m sure I will be able to lend some books from his collection by Winslow 🤣

A great and very thrilling novel, bit slow at the start (but I blame it on the fact that I’m not used to read crime novels), with the right amount of depth (of the main characters), a lot of emotion and the right amount of bloodshed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: