Novella recensie ‘Wat wij zagen’

  • Auteur: Hanna Bervoets
  • Uitgeverij: Uitgeverij Pluim
  • Jaar uitgave: Boekenweekgeschenk 2021
  • Aantal pagina’s: 94
  • omslagontwerp: Loudmouth
  • ISBN: 978-9059655461
  • English translation: We had to remove this post
  • Mijn rating: 3,5/5

Synopsis:

Wanneer Kayleigh in de financiële problemen raakt, solliciteert ze naar een baan als ‘content moderator’ voor een online platform waarvan ze de naam niet mag noemen. Haar taak: beoordelen welke aanstootgevende filmpjes, foto’s en tirades moeten worden verwijderd. Het werk is zwaar. Kayleigh en haar collega’s zien gruwelijke dingen voorbijkomen, en de richtlijnen van het platform zijn vaak onnavolgbaar. Toch voelt Kayleigh zich op haar plek, binnen het moderatorenteam vindt zebroederschap. En als Kayleigh verliefd wordt op haar collega Sigrid lacht de toekomst hen toe. Of lijkt dat maar zo? Wat wij zagen is een verhaal over wie of wat ons wereldbeeld bepaalt.

https://uitgeverijpluim.nl/nieuws/vertaalrechten-boekenweek-geschenk-hanna-bervoets-verkocht

English translation

Review:

En wat zagen jullie dan allemaal?

Eerste zin

Kayleigh start een job als content moderator, waarbij ze, volgens vooraf afgesproken regels, online inhoud al dan niet toelaat te verschijnen. Door de job leert ze nieuwe vrienden kennen waarmee ze na de job samen iets gaat drinken en de nodige diepgaande (en minder diepgaande) gesprekken heeft. Tussen hen zit ook Sigrid, het meisje waar ze uiteindelijk een relatie begint.

Maar de job weegt op iedereen, de moraal wordt zwaar aangetast en na een tijd laat dit sporen na. Als ze iemand op een dak zien staan, gaan de alarmbellen af en denken ze onmiddellijk aan een zelfmoordpoging, waarop iedereen dan weer op hun eigen manier reageert. En ook op de relatie tussen beide vrouwen blijkt dit een effect te hebben.

Maar dan gaat de vraag op: is het wel de job die de relatie aantast? Is het een toxische omgeving voor beide? Wat drijft beide vrouwen uiteindelijk echt uiteen?

Het verhaal begint als een aanklacht op social media zoals Youtube en Facebook, maar wijkt al snel daarvan af en gaat al heel snel over de liefde tussen beide vrouwen en het effect dit dan weer heeft op de vrouwen individueel en op hun vriendenkring. Tevens schetst deze novelle een beeld over meningsverschillen, vaak door ‘fake news’ en complottheorieën die de wereld rondgaan… over flat earth theorieën en holocaustontkenners… en over het wereldbeeld van de mensen die werken met online content due vaak te gruwelijk is om aan te zien…

Heel goed geschreven maar jammer genoeg week het te veel af van het origineel verhaal (content moderator klaagt firma aan) waardoor ik beetje op mijn honger bleef zitten…

English review:

Starts out as a thriller about the dangers of what to see online and what not and those that make sure we only get to see what’s decent, the content moderators but soon the story takes a turn towards the toxic side of relationships.

Has some really good point of views on how deadening a job like content moderator can be and on how one’s view on life and death is distorted because of what they get to see day in day out…

This novella also touches themes such as holocaust denial, flat earth theories and (as said before) toxicity in relationships.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: