Boek recensie ‘De Russische Krim, Geschiedenis van een betwist Schiereiland’

  • Schrijver: Emmanuel Waegemans
  • Uitgeverij: Davidsfonds (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 143
  • Cover design: Buro Blikgoed
  • ISBN: 978-9022339091
  • Mijn rating: 3,5/5

https://www.standaarduitgeverij.be/boek/de-russische-krim-9789022339091/

Synopsis:

De Krim, een schiereiland in de Zwarte Zee, werd in 1954 door partijleider Nikita Chroesjtsjov overgedragen aan Oekraïne, op dat moment nog onderdeel van de Sovjet-Unie. Een bijna symbolische geste, die veertig jaar later grote gevolgen had toen de Sovjet-Unie uiteenviel en de Krim daarmee ook een onderdeel werd van de onafhankelijke staat Oekraïne. In 2014 annexeerde de Russische president Poetin de Krim en maakte er zo weer een onderdeel van Rusland van. Het was het begin van een bij momenten hoog oplopend conflict tussen Oekraïne en het voormalige moederland Rusland, dat uiteindelijk tot een oorlog zou leiden. In De Russische Krim. Geschiedenis van een betwist schiereiland vertelt Emmanuel Waegemans de ingewikkelde geschiedenis van dit exotische en zuidelijke stukje Rusland, de Méditerranée van de Zwarte Zee, en legt hij uit waarom het voor de Russen zo belangrijk is én zoveel emoties oproept.

Recensie:

Emmanuel Waegemans toont in dit dun boekje mooi aan hoe belangrijk de Krim wel was, gedurende de geschiedenis, voor vele partijen want dit schiereilandje had alles wat het moest hebben… een gematigd klimaat, ideaal voor landbouw en fruitteelt, stranden, een goede handel en uitvalsbasis via de Zwarte Zee naar andere landen en het Aziatisch continent… vandaar dat hier dan ook vele gevechten en strijden zijn uitgevochten. Maar eveneens was er een consensus om vele verschillende volkeren samen te brengen: Tartaren, Turken, Grieken, Russen… zelfs vanuit het Westen, Frankrijk en Duitsland en Groot-Brittannië kwamen vele mensen over naar de Krim.

En dan viel Ruslands oog, dankzij Catharina II, ook op dit heel belangrijk stukje land. Dus vanaf de 18de eeuw werd Ruslands belang groter. Tot vandaag, waar de annexatie door Rusland (in 2014) met grote ogen werd bekeken door de rest van de wereld en de huidige oorlog in Oekraïne, eveneens zonder echt inbreng van Europa noch andere continenten…

Een heel interessant naslagwerkje die de basis legt van een geschiedenis, die hoogstwaarschijnlijk rijker is dan wat hierin vermeld wordt nog, over een klein Oost-Europees schiereiland, op de rand met Azië, beheerd door iedereen en bevochten voor diens rijkdom… waar zal dit eindigen?

Dank aan Davidsfond Uitgeverij en Standaard Uitgeverij voor dit recensie-exemplaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: