Book review ‘Violeta’

  • Schrijfster: Isabel Allende
  • Uitgeverij: De Wereldbibliotheek
  • Jaar uitgave: 2022
  • Oorspronkelijke titel: Violeta (Spaans)
  • Aantal pagina’s: 483
  • Omslagontwerp: Penguin Random House Grupo Editorial / Yolanda Artola
  • Nederlandse vertaling: Rikkie Degenaar
  • ISBN: 978-9028451933
  • Mijn rating: 3/5
Violeta

Synopsis: (volgens website uitgeverij)

Na het grote succes van Bloemblad van zee opnieuw een grootse, meeslepende historische roman van Isabel Allende.

Violeta del Valle komt ter wereld op een stormachtige dag in 1920, als eerste meisje in een gezin met vijf onstuimige broers. Haar leven wordt vanaf het begin gekenmerkt door buitengewone gebeurtenissen. De schokgolven van de Eerste Wereldoorlog zijn nog steeds voelbaar als de Spaanse griep de kusten van Zuid-Amerika bereikt, bijna precies op het moment van haar geboorte.

Dankzij de vooruitziende blik van haar vader zal het gezin ongeschonden uit deze crisis komen. Maar algauw volgen er nieuwe problemen. De Grote Depressie verstoort het luxueuze leven in de grote stad dat Violeta tot dan toe heeft gekend. Haar familie verliest alles en moet zich terugtrekken in een afgelegen deel van het land. Daar wordt Violeta volwassen en ontmoet ze haar eerste minnaar…

In een brief aan iemand van wie ze zielsveel houdt, schrijft Violeta over de armoede en voorspoed, de verliezen en vreugdes, en over de grote liefdes van haar leven en het verwoestende liefdesverdriet dat daarna kwam. Belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis hebben haar turbulente leven bepaald: de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en uiteindelijk niet een, maar twee pandemieën.

Met Violeta presenteert Isabel Allende ons opnieuw een inspirerend episch verhaal, verteld met gevoel voor humor en een enorme passie.

https://wereldbibliotheek.nl/product/8743/

Review:

Het is een gave om een boek te schrijven met quasi geen plot, enkel het vertellen van iemands levensverhaal, maar toch de aandacht van de lezer danig te kunnen houden dat datzelfde boek in een ruk uitgelezen kan worden… een ruk is misschien niet het woord, want de eerste honderd bladzijden zijn traag en het duurt dan ook even om door het verhaal opgeslorpt te worden, maar eens op dreef kan je niet meer stoppen. Dit heb ik dus ervaren met Violeta van Isabel Allende. Trouwens, tot mijn schande moet ik toegeven dat dit mijn eerste Allende was die ik ooit las. Maar ik beloof werk te maken van haar andere boeken in de toekomst, al was het maar dat haar naam tussen de groten staat zoals Marquez en Zafron of een Eco!

Het boek heeft een aantal historische achtergronden zoals WO2, de val van de Berlijnse Muur, opkomst van het communisme, drugssmokkel in Zuid-Amerika en de dictatuur van Pinochet, met de moeders van verdwenen zonen en dochters… het verhaal strekt zich dan ook over honderd jaar, van de Spaanse Griep pandemie tot aan de Covid pandemie… Violeta is de schakel van al deze gebeurtenissen in het verhaal. Haar autobiografisch dagboek vertelt het leven met al het geweld, oorlog, ziekte en verloren liefde dat haar omringde.

Ik ben er van overtuigd dat ik een aantal van haar andere boeken liever zal lezen (Huis van de Geesten staat nog op het ‘menu’ dit jaar) maar ondanks de tragere passages kan ik gerust zeggen dat ik dit boek met veel graagte heb gelezen. Het was alvast een boek vol liefde tussen al de ellende!

English:

I think it’s a gift from a writer to write a book that has no real plot but can hold its readers attention just by telling someone’s life story. As it is a biographical diary written by a South-American woman living for a 100 years, from pandemic to pandemic. Violeta is born in 1920, during a stormy night, while the Spanish Flu is raging, and her story goes on till 2020, when the covid pandemic started!

I have to admit that the first 100 pages took me a while. It wasn’t easy finding solid ground in the story and connect with the main character. But once her story develops and she becomes a more mature woman, the pages flew by at a fast pace!

I loved the historical background Allende used. The Second World War, fall of the Berlin Wall, Diaspora, smuggling of drugs and weapons from and to South America and the rise and fall of dictator Pinochet in Chile 🇨🇱

I’m sure I will like other novels by Allende even more than this one, I plan on reading House of the Spirits later this year, but I can’t say I didn’t enjoy this tale of love, pain, friendship and what one is willing to do to safeguard those one loves!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: