Boek recensie ’Na de Val’

  • Schrijver: Gert-Jan Van den Bemd
  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
  • Jaar uitgave: 2019
  • Aantal pagina’s: 357 (ebook)
  • ISBN: 978-9460416392
  • Mijn rating: 4/5

Synopsis:

In zijn meest recente boek Na de val vertelt Gert-Jan van den Bemd het verhaal van Sofie Nauta. Als Sofie’s vader volkomen onverwacht overlijdt, staat ze voor de opdracht twee huizen leeg te maken: dat waarin ze samen met haar vader en oudere broer Max haar jeugd doorbracht, en het appartement waarin haar vader de laatste jaren van zijn leven woonde. Een klus die ze alleen moet klaren, want Max steekt geen vinger uit om haar te helpen. Een verontrustende ontdekking tussen haar vaders bezittingen plaatst de band van Sofie met haar vader en haar broer in een ander daglicht.

https://www.standaarduitgeverij.be/na-de-val-van-gert-jan-van-den-bemd-geprezen-in-nederland/

Review:

Dit boek werd me aangeboden door de schrijver zelf, Gert-Jan Van Den Bemd. En hoewel ik een periode had met een ‘reading slump’ (een leesdip) heeft dit boek me er terug uit gesleurd, sneller dan verwacht zelfs. Hoe vlot lees dit boek, zeg!

Een familiedrama dat zich geleidelijk aan ontrafelt. Na de dood van Ward komt zijn dochter Sofie zijn huis en appartement leegmaken, twee plaatsen dus twee keer zoveel herinneringen en vooral heel veel om op te ruimen en weg te doen. Ze schenkt dan ook zijn collectie zeldzame en gesigneerde boeken weg aan de universiteit. Maar dan blijkt dat zijn dood vragen oproept bij haar. En in de boeken die ze schonk blijken foto’s te zitten waarvan gezichten weg gekrabd zijn.

En hoe leuk werd dit boek opgesteld? elke pagina geeft een beetje meer info over de familie Nauta en de foto’s die Ze in de boeken van vader Ward, na zijn dood, vonden! En elke keer als je denkt: ‘het zit zo’ of ‘nou, dat was het dan’, komt er toch opnieuw een aap uit de mouw die alles op z’n kop zet!

Dit was mijn eerste verhaal dat ik van de schrijver las en ik heb dan ook hard genoten van dit verhaal.

Het personage Sofie Nauta was in mijn opinie de belichaming van de mensheid zoals die nu is: cynisch, sarcastisch, onzeker en vooral ook heel hard op zoek: naar zichzelf, naar de liefde en naar een plaats in het leven. De dood van haar vader zorgt er voor dat ze deze vragen nog net iets indringender dient te stellen en sneller dan verwacht een oplossing moet zoeken. Want haar familie is een puinhoop, net als haar liefdesleven en de job waar ze beweert zo van te houden, blijkt ook niet haar droomjob te zijn. Gert-Jan heeft dit fenomenaal naar voor gebracht! Prachtig verhaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: