‘Twee Zomers’ review

  • Regisseur(s): Tom Lenaerts, Brecht van Hoenacker
  • Met: Kevin Janssens, Koen de Bouw, An Miller, Ruth Becquart, Tom Vermeir, Marieke Anthoni, Lukas Bulteel, Herwig Illegems, Bjarne Devolder, Inge Paulussen, Louise Bergez, Tijmen Govaerts, Tine Roggeman, Vincent van Sande
  • Aantal afleveringen: 6
  • Duur aflevering: 40 minuten
  • Soundtrack: Dominique Pauwels
  • Uitgezonden op: VRT, Netflix
  • My rating: 8/10
  • English title: Two Summers

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/twee-zomers/

Verhaallijn:

Dertig jaar geleden wil een groep levenslustige jonge twintigers nog één vakantie lang feesten voor het serieuze leven van start gaat. Dat loopt helemaal fout wanneer één van hen om het leven komt bij een tragisch incident. Dertig zomers later nodigen Romée (An Miller) en Peter (Tom Vermeir), het meest succesvolle koppel van de groep, dezelfde groep vrienden van toen uit om de verjaardag van Romée te vieren tijdens een lang weekend op een eilandje voor de Franse Azurenkust. 

De champagne staat koud en het zwembad zorgt voor verfrissing: dit wordt een onvergetelijk weerzien voor de intussen levenslustige jonge vijftigers. En onvergetelijk wordt het zeker…Nog voor het feest losbarst is het al voorbij. Er duikt een video op van de noodlottige avond tijdens hun vakantie van dertig jaar geleden. Als die beelden openbaar zouden worden, dan ontploft het potje dat al die tijd gedekt bleef in ieders gezicht en worden zorgvuldig opgebouwde levens volledig verwoest. Meteen is iedereen verdacht en is het vertrouwen in de groep zoek. Niemand kan het eiland verlaten voor de waarheid aan het licht komt…

Aflevering 1:

De vrienden spreken af om, na dertig jaar, elkaar nog eens terug te zien voor een weekendje plezier op een eiland in de Middellandse Zee. Ze zullen daar de vijftigste verjaardag vieren van één van hen.

We leren intussen dezelfde groep ook kennen, dertig jaar voorheen. Maar daar gebeuren een aantal zaken die dan op een tragedie eindigen. En het verleden blijkt algauw de groep in te halen.

Aflevering 2:

Peter vertelt aan Stef dat hij wordt gechanteerd met de video die ze maakten destijds, waarbij Sofie werd verkracht. Ook Didier wordt op de hoogte gesteld. Blijkt dat Didier zelf ook nog een paar andere geheimen verbergt.

Aflevering 3:

De mannen hebben het moeilijk om vertrouwen te hebben in elkaar en in de anderen. Romées verjaardag wordt gevierd, in een gespannen sfeer.

In het verleden zien we hoe Sofie wakker wordt en zich niks meer herinnert van de avond ervoor.

Aflevering 4:

In het verleden zien we wat er echt is gebeurd die avond. (Deze scene is niet geschikt voor gevoelige kijkers)

Op het eiland zijn de gemoederen gespannen nadat er een paar onthullingen zijn gekomen. Intussen wil Romée scheiden van Peter.

Aflevering 5:

Peter confronteert Luc, zijn broer, met de chantage en vraagt of hij er voor iets tussen zit. Luc schrikt van het filmpje, maar niet over de inhoud… en hij heeft zelf ook iets te vertellen waardoor Peter helemaal van de kaart is.

Romée verbaast iedereen ook!

Aflevering 6:

In de laatste aflevering komt alles aan de oppervlakte en lopen de gemoederen op. We komen eindelijk te weten wie er achter de chantage zit. Maar kan iedereen deze onthulling wel aan?

Recensie:

Dit is het soort serie dat heel relevant is na jaren van ‘Me Too’ en de vele verhalen van misbruik van vertrouwen en misbruik van vrouwen (en mannen!)

De schrijver, Tom Lenaerts, schreef deze serie naar aanleiding van de aantijgingen en het proces dat zijn vriend, Bart De Pauw, onderging. Deze basis leidde tot deze spannende mini-serie.

Dit heel goed opgebouwd, met momenten confronterend verhaal boeit van de eerste aflevering tot de laatste. Ik ga niet zeggen dat het niet voorspelbaar is, want ik had het een en ander in het verloop en in de finale wel zien aankomen, maar het is zodanig mooi in beeld gebracht dat dat geen hinderpaal is.

En de setting is ook heel mooi in beeld gebracht met het eiland waar ze gefilmd hebben. En ik wil ook even extra de aandacht vestigen op de jeugdcast die de jongere versies spelen van de hoofdpersonages. Hier zit heel wat talent tussen waar we in de toekomst nog zeker zullen van horen!

Op VRT NU kan je alle afleveringen kijken, ik vermoed dat deze serie ook op Netflix zal komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: