Review ‘Mary’

  • Schrijfster: Anne Eekhout
  • Jaar uitgave: 2021
  • Uitgeverij: De Bezige Bij
  • Aantal pagina’s: 382 (HC)
  • ISBN: 978-9403153315
  • Cover ontwerp: Moker Antwerp
  • Mijn rating: 5/5

Korte inhoud (volgens website uitgeverij):

Mary Shelley verblijft op haar veertiende bij een familie in Schotland, waar een innige vriendschap ontstaat met Isabella Baxter. Samen dwalen ze in het gebied dat al eeuwen verhalen herbergt over monsters en geesten, en op een dag stuiten ze diep in het bos op een man die geen man is. De ledematen log en lelijk, een hoofd dat noch menselijk, noch dierlijk is. Vier jaar later brengt Mary met haar geliefde Percy Shelley een bezoek aan haar vrienden John Polidori en Lord Byron, bij het Meer van Genève. ’s Avonds bij het haardvuur vertellen ze elkaar verhalen. Een flintertje herinnering brengt haar terug naar haar tijd met Isabella in Schotland, en ook naar David Booth, een zeer intelligente, charismatische, maar tegelijk ook griezelige man, die een grote interesse in Mary en Isabella ontwikkelde. Dan dient ook het monster uit het bos zich weer aan, en vanuit die gedachte ontstaat haar verhaal over het monster van Frankenstein.
Mary is een ode aan de verbeelding, een verhaal over creëren, over de onlosmakelijke band tussen fantasie en werkelijkheid. En evenals Mary Shelley toont Anne Eekhout de kracht van een vrouw wanneer die iets ter wereld brengt wat niemand voor mogelijk had gehouden.

Review:

Ik wil eerst en vooral de uitgeverij en de auteur hartelijk bedanken voor de kans om dit boek te mogen lezen en te mogen recenseren. Het was een plezier dit boek te mogen beleven, het was dan ook met pijn dat ik het neer moest leggen toen het was uitgelezen. Hier heb ik dan ook heel hard van genoten en waarlijk mijn tijd voor genomen om volledig in het begin van de 19de eeuw opgeslokt te worden, in een tijd waar zoveel anders was!

De achtergrond van dit boek is het waargebeurde feit waarbij Mary (toen nog Godwin), samen met haar stiefzus Claire en haar geliefde, Percy Shelley (die op dat moment nog getrouwd was met een andere vrouw) naar Zwitserland trekken om bij Lord Byron in te trekken. Mary die op dat moment bevallen was van haar tweede kind, William (nadat haar eerste dochtertje jammer genoeg stierf na enkele weken) leeft op gespannen voet met de dood. Haar moeder was gestorven twee maanden na haar geboorte, toen ze ‘kraamkoorts’ had gekregen. Dus de dood bleef Mary achtervolgen en ook William zou op zijn derde levensjaar uiteindelijk sterven en hij zou niet haar enige kind zijn dat ook nog later zou bezwijken aan één of andere ziekte. Mary beweerde ook te geloven in de ‘vrije liefde’, iets wat haar min of meer was opgelegd door Percy, die daar heel stellig in geloofde. Maar eigenlijk was Percy haar ‘one and only’ maar om hem niet kwijt te geraken, liet ze hem geloven dat ook zij daarvoor openstond. Wat zouden Jane Austen of de Bronte zussen hiervan denken eigenlijk?

Tijdens haar verblijf aan het meer van Genève werden de eerste bouwstenen gelegd voor wat later haar grootste succesverhaal zou worden, Frankenstein. Ook dat zou niet van een leien dakje gaan voor haar aangezien de publicatie van het verhaal heel wat controverse kende, want wie was nu de échte auteur? Pas later zou blijken dat enkel Mary verantwoordelijk bleek voor één van dé grootste horrorverhalen ooit geschreven. Frankenstein (of beter gezegd, het monster van Frankenstein) zou zo vaak in media als film en graphic novels verschijnen dat het monster op zich al een eigen leven zou gaan leiden!

Anne Eekhout gebruikt de historische achtergrond (en je merkt héél goed dat ze zich eraan toe gezet heeft om research te doen voor dit verhaal) van Mary’s verblijf in Zwitserland en Frankrijk en breidt daar dan een fantastisch verhaal aan vast, wat zo aan haar verbeelding ontsproten is maar wat eigenlijk best wel echt kon zijn gebeurd! Want Mary, volgens Eekhout, haalt haar inspiratie voor haar monster uit haar eigen verleden, haar korte verblijf enkele jaren voordien als veertienjarige in Dundee, Schotland.

Tijdens dat verblijf, bij de familie Baxter, wordt ze innig bevriend met Isabella, de dochter van de familie. Haar oudste zus, Margaret, is getrouwd met David Booth, een enigmatisch man die een rare vibe afstraalt bij Isabella en Mary. Zij willen dan ook het geheim van de heer Booth ontrafelen en laten zich dan ook vaak verleiden tot een avondje wijn drinken met hem. Maar Mary’s herinneringen rond die avonden blijken achteraf achter een mist te hangen, en als ook Isabella zich niet alles exact blijkt te herinneren wordt het mysterie rond Booth nog groter. Tijdens wandelingen langs de kust van Dundee merken de twee meisjes dan ook nog eens een eigenaardig figuur op in een grot, schuilend voor de mensen of wachtend om Mary te pakken te krijgen?

Net als het monster van Frankenstein werd opgebouwd uit verschillende lichaamsdelen van lijken, lijkt ook Mary’s verleden te zijn gefragmenteerd door herinneringen en door dromen. Nooit ben je helemaal zeker dat wat Mary beleeft en ziet, echt is. Nooit weet je als lezer of die innige band tussen beide meisjes nu echt is. En Booth blijkt al helemaal zichzelf vaak tegen te spreken. Je wordt bijna, als lezer, zelf in een caleidoscoop van dromen en fragmenten van herinneringen gesmeten. Maar je weet dat je ook niks wil noch kan doorgronden, dus ga je maar mee in Mary’s verbeelding.

Dit boek is een ode aan de verbeelding, de fantasie en aan het schrijven van verhalen!

In een tijd waar antibiotica nog niet bestond, waardoor de kleinste infectie dodelijk was… in een tijd waar de dood alom vertegenwoordigd was (in ieders leven even hard aanwezig als het dagelijks brood dat op het bord verscheen) en waar de geboorte van een kind even gevaarlijk was voor zowel kind als voor de moeder… en ook al overleefden beiden, dan nog was het gevaar niet geweken, want kindersterfte bleef hoog en de dood lag altijd op de loer… in die tijd worden we meegezogen dankzij Anne Eekhout. Dankzij haar proza worden we verleid tot het binnenkijken van mysterie en gezin, liefde en pijn, dood en leven!

5/5

https://www.debezigebij.nl/boek/mary/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: