Review ‘Wie niet waagt’

Wie niet waagt – Jeffrey Archer
  • Schrijver / Author: Jeffrey Archer
  • Reeks/Series: William Warwick
  • Original Title: Nothing ventured
  • Uitgeverij: Harper Collins (Vlaanderen en Holland)
  • Jaar van uitgave / publishing year: 2019 (vertaling/Dutch translation 2022)
  • Aantal pagina’s: 350
  • ISBN: 978-9402708967
  • Mijn (My) rating: 4.5/5

Korte inhoud (volgens achterkant boek):

Londen, 1979. William Warwick, zoon van een invloedrijke en welgestelde advocaat, heeft van jongs af aan een droom: het tot rechercheur bij Scotland Yard schoppen, tot ongenoegen van zijn vader. Als hij jaren later zijn eerste diensten draait in de straten van Londen, kan hij niet trotser zijn.

Door zijn kennis wordt kunstliefhebber William al snel overgeplaatst naar de afdeling kunst- en antiekcriminaliteit, waar hij in de ban raakt van een van de grootste vervalsers ooit. Tijdens zijn onderzoek naar een fraudezaak en de diefstal van een Rembrandt ontmoet William de knappe en gevatte museumgids Beth, en de twee worden verliefd. Maar een geheim omringt hen en werpt schaduwen op de prille liefde. William staat voor de moeilijkste taak van zijn leven…

Synopsis (according to Jeffrey Archer’s website):

This is not a detective story, this is a story about a detective

William Warwick has always wanted to be a detective, and decides, much to his father’s dismay, that rather than become a barrister like his father, Sir Julian Warwick QC, and his sister Grace, he will join London’s Metropolitan Police Force.

After graduating from university, William begins a career that will define his life: from his early months on the beat under the watchful eye of his first mentor, Constable Fred Yates, to his first high-stakes case as a fledgling detective in Scotland Yard’s Art and Antiques squad. Investigating the theft of a priceless Rembrandt painting from the Fitzmolean Museum, he meets Beth Rainsford, a research assistant at the gallery who he falls hopelessly in love with, even as Beth guards a secret of her own that she’s terrified will come to light.

While William follows the trail of the missing masterpiece, he comes up against suave art collector Miles Faulkner and his brilliant lawyer, Booth Watson QC, who are willing to bend the law to breaking point to stay one step ahead of William. Meanwhile, Miles Faulkner’s wife, Christina, befriends William, but whose side is she really on?

Nothing Ventured heralds the start of a brand new series in the style of Jeffrey Archer’s number one Sunday Times bestselling The Clifton Chronicles: telling the story of the life of William Warwick – as a family man and a detective who will battle throughout his career against a powerful criminal nemesis. Through twists, triumph and tragedy, this series will show that William Warwick is destined to become one of Jeffrey Archer’s most enduring legacies.

Mijn recensie (NL):

Met dank aan @harpercollins_vlaanderen voor dit leesexpemplaar, in bijzonder Annelies Dyck om contact op te nemen en me mee te laten genieten van de wereld van Archer!

Dit was mijn kennismaking met zowel de boeken van Archer als met William Warwick, (mooie allitererende naam!) die al eerder verscheen in de Clifton-reeks.

Het verhaal vertelt over de beginjaren van Warwick bij de politie. Hoewel zijn vader dacht dat hij in zijn voetsporen zou treden als advocaat, net als Grace, Williams zus, voelt hij zijn roeping elders. William komt uiteindelijk na zijn proefjaren terecht bij de afdeling kunst- en antiekcrimilaliteit, door zijn kennis als kunstliefhebber.

Hij wordt op de zaak gezet van een gestolen Rembrandt en komt via deze weg in contact met Beth Rainsford, waar hij smoorverliefd op wordt. Beth heeft echter een geheim dat ze niet zo makkelijk kan bekennen aan William.

De jonge rechercheur moet jongleren tussen het werk, zijn liefde voor Beth en zijn familie waardoor hij geregeld wel bij één van hen in de problemen geraakt. Warwick krijgt dan ook van het begin af aan verschillende zaken tegelijkertijd, die hij allemaal één voor één probeert af te werken. Deze gaan van de gestolen Rembrandt tot het opkopen van grote hoeveelheden gemerkt zilver en een vervalser in geschrifte, die eerste drukken van boeken opkoopt en dan terug te koop aanbiedt.

Dit is niet die ‘fast-paced’ thriller die je eventueel zou verwachten, maar eerder een traag opbouwend verhaal vol intrige, leugens, geheimen en waar recht vs misdaad de hoofdrol speelt! Ook al is dit niet het verhaal waar snelle achtervolgingen met wagens en waar de kogels rond de lezers hun oren vliegen, toch is dit een heel aangenaam te lezen verhaal waar er genoeg diepgang was, de personages goed werden uitgewerkt maar toch merk je ook snel genoeg dat dit een eerste deel is van een reeks (blijkbaar zouden het acht boeken in totaal worden), dus er blijft nog genoeg over voor ons om te ontdekken van de Warwick familie.

Ik was dermate geïntrigeerd door het verhaal dat ik het nauwelijks neer kon leggen! Het was genieten van de eerste bladzijde en verveelde geen moment!

Ook wil ik even kort praten over hoe Archers personages, vooral de vrouwen, heel sterk en intelligent zijn. Hoewel het verhaal zich begin de jaren tachtig afspeelt, worden we getuige van een heel openlijk same-sex relatie tussen Grace en Claire. Grace is uiteindelijk ook een heel sterk personage, die door vuur gaat om haar doel te bereiken!

‘Wat is iemand bereid te doen om de waarheid te kunnen achterhalen, of om deze net in een doofpot te stoppen?’

Ik kijk al uit naar meer Archer te lezen!

Review (English):

This was my first time reading a Jeffrey Archer novel.

William Warwick is a young detective placed at the Arts and Antiquities department of the London Met, where he is ordered to investigate the theft of a Rembrandt painting. Along the way he meets Beth, the girl he falls deeply in love with!
He has to juggle between life with Beth, his job ànd his family to find a good balance.

I was pleasantly surprised to read this novel, which had a slow build up but never had a dull moment! It was my first Archer but certainly not the last one!!!

This is not a fast-paced thriller (although the cover might suggest so), instead it is a slow building story about a detective, looking for a balance between the different cases he’s been given and his family and of course his love interest, Beth! Beth however has a secret she’s reluctant to share to her boyfriend, who is a detective. But will that secret stay hidden or will she have to share all?

The novel is full of very strong characters and this is made very clear with Grace, William’s sister, who has an open relationship with Claire. The story is set in the early nineteen eighties, so this makes it a very remarkable and very clear statement that Archer likes his charachters to be very strong and honest! Grace will most definitely walk through fire to get her target!

I am most definitly looking forward to expanding my collection of Jeffrey Archer novels and I might venture more into the world of William Warwick, as well as the series that introduced him, the Clifton Chronicles!

4.5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: