Review ‘Appels vallen niet’

  • Schrijfster/writer: Liane Moriarty
  • Uitgever: AW Bruna
  • Jaar uitgave/publishing year: 2021
  • Original Title: Apples never fall
  • Aantal pagina’s: 560
  • ISBN: 978-9400514447
  • vertaler: Anna Livestro
  • My rating: 3.5/5
de cover voor Appels vallen niet

Recensie eerst in het Nederlands, dan Engels! Review first in Dutch, English review underneath it!

Korte inhoud (volgens achterflap boek):

Zo op het eerste oog zijn de Delaneys een gezin om jaloers op te zijn. De voormalige tennisleraren Joy en Stan winnen nog altijd elk toernooi waaraan ze meedoen, en nu ze hun familiebedrijf verkocht hebben, is er alle tijd om te leren ‘ontspannen’. Hun vier volwassen kinderen hebben ieder hun eigen drukke leven, en hoewel het de vraag is of zij daar alles uit halen, wordt dit nooit hardop gezegd. Maar dan verdwijnt Joy Delaney. En de kinderen bekijken het huwelijk van hun ouders en hun eigen verleden met nieuwe, geschrokken ogen. Heeft haar verdwijning misschien te maken met die mysterieuze logee, een jaar geleden? Was alles wel zo’n rozengeur en maneschijn in huize Delaney…?

Mijn recensie:

Eerst en vooral wil ik Standaard uitgeverij en AW Bruna bedanken voor dit recensie-exemplaar van dit boek.

Dit is het tweede boek van Liane Moriarty dat ik las, na ‘Grote, kleine Leugens‘. Grote kleine Leugens heb ik gelezen na het zien van het eerste seizoen van de hitserie op HBO en ik was onmiddellijk weg van de personages in dat boek (prachtig vertolkt ook door Witherspoon en Kidman, om er maar twee te noemen)! Dezelfde magie en interactie tussen personages mis ik in dit boek wel. De heel grote familie komt ruim aan bod en je leert veel over elke personage apart, binnen dezelfde familie en gebeurtenissen worden altijd vanuit een ander perspectief belicht (en bekeken) waardoor je af en toe dezelfde herinnering terug ziet verschijnen, maar dan telkens door de ogen van een ander.

Door de verdwijning van Joy Delaney kijkt elk familielid afzonderlijk naar hun verleden en naar het huwelijk van hun ouders. De vier kinderen hebben allemaal hun eigen problemen, in hun eigen leven: scheidingen, carrière switches die al dan niet succesvol zijn, minderwaardigheidscomplexen of net het omgekeerde: te veel zelfvertrouwen… noem maar op! Maar dit houden ze allemaal geheim voor elkaar waardoor de familie Delaney nooit echt open kaart speelt. Komt daar nog eens bij dat de komst van een mysterieus meisje aan de deur van hun ouders ook nog eens problemen met zich meebrengt en dit de ganse familie wel eens uit elkaar kan trekken! Waar is Joy, waar is hun moeder? Zit Savannah er voor iets tussen dat Joy verdween? Of is hun vader toch een moordenaar? Iedereen kijkt naar het verleden om te weten te komen wat er kan gebeurd zijn, waar het mis kan zijn gelopen.

Aan de hand van vele flashbacks leren we naderhand het echte verhaal achter Joys verdwijning. En ook wat Savannah daar eigenlijk komt doen. Beide verhaallijnen worden uitgebreid uitgespit, het een al wat sneller in het boek dan het andere.

Appels vallen meestal niet ver van de boom, toch?

Ik ga heel eerlijk zijn, ik vond het net een tikje te langdradig, op het einde vooral. het leest heel vlot maar ik had op een bepaald moment het gevoel dat Liane Moriarty een beetje rond de pot begon te draaien, waardoor de snelheid van het verhaal stagneerde en een beetje stil viel. Niettegenstaande heb ik genoten van de zoektocht naar Joy Delaney, naar de ware toedracht. Ik weet dat de boeken van Moriarty vaak als chick-lit worden gecategoriseerd, maar ik kan iedereen verzekeren dat ook mannen hier van zullen genieten.

Het is een familiekroniek, een mysterie, een roman… maar verwacht geen thriller of een whodunnit! Dit is een perfect boek om languit onderuit te zakken in de zetel, koffietje klaar op tafel en gewoon wegzinken in het verhaal (als u languit gaat liggen, opletten want het is een zwaar boek, het is een beest!)

Mijn rating: 3.5/5

English review:

It’s not the easiest book to review, to be honest! I have read it and liked it but I missed a little bit the same magic I had in ‘Big little Lies‘, which I had read shortly after seeing the first season of the tv-series, with Nicole Kidman and Reese Witherspoon!

This is a family history, a story about a family and the secrets they keep for each other, ultimately leading to the disappearance of the mother, Joy Delaney. Every single Delany family member must think about what went wrong, these past few months. And the appearance of the girl at their parent’s door, Savannah, might or might not have anything to do with it. The children go on a quest while battling their own demons, trying to balance their own lives (and failures) while discovering things from the past they either forgot or just weren’t aware of (anymore)!

Apples never really fall far off the tree, do they?

This is actually the perfect book for a Sunday afternoon, with a cup of tea or coffee (whichever you fancy), spread out on the couch with this book in hand! Be careful, because it’s a big one, a beast!

My rating: 3.5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: