Boek review ‘Het boek Daniel’

  • Schrijver: Chris de Stoop
  • Uitgeverij: De Bezige Bij
  • Jaar uitgave: 2020
  • Aantal pagina’s: 256
  • Mijn rating: 5/5
  • ISBN: 9789403102719

Synopsis: (volgens website uitgeverij)

In een uithoek van het land, waar het platteland nog enigszins standhoudt, brandt de oude vierkantshoeve van Chris de Stoops oom Daniel af. In het puin wordt het lijk van de bejaarde boer aangetroffen. In de daaropvolgende weken wordt een jeugdbende opgerold, die ervan verdacht wordt Daniel vermoord te hebben. 

De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, pleit zelf namens de familie in de rechtszaak. Na het proces gaat hij nog een stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders. 

In Het boek Daniel vertelt hij op aangrijpende wijze hoe twee verschillende werelden samenkomen. Hij zoekt gerechtigheid voor een oude boer voor wie niemand nog wil opkomen, maar ontrafelt ook wat er broeit in hangjongeren die lak hebben aan alles en iedereen. 

Een liefdevol, meeslepend en waargebeurd verhaal – een oefening in empathie die nog lang in het hoofd van de lezer zal nawerken.

Mijn recensie:

Daniel Maroy, Chris de Stoops oom Daniel, is een vereenzaamde oude man van 84 die nog op zijn ouderlijke boerderij woont en alles zelf doet. Op zijn eigen manier, weliswaar. Veel vrienden heeft ie niet, wil ie vast ook niet. Hij is nooit getrouwd geweest, hoewel dat wel zijn plan was. Na de dood van zijn ouders bleef hij achter met zijn broer, die ziek was en nood had aan verzorging. Maar Daniel stond altijd klaar! Maar als Daniel hulp nodig had, was er niemand voor hem, integendeel.

Chris de Stoop verwoordt in zijn boek heel duidelijk een aantal dingen die in onze huidige maatschappij een groot probleem vormen. Ten eerste dat er ‘duizenden Daniels’ zijn, mensen op hoge leeftijd die niemand meer hebben die naar hen omkijken, mensen die gans vereenzamen en geïsoleerd alleen thuis leven. Geen vrienden, buren kijken niet naar hen om (hoe vaak hoor of lees je niet het verhaal dat er een lijk werd gevonden in een huis of appartement, dat er al weken lag, en dat pas ontdekt werd nadat buren geurhinder ondervonden van naast hen deur!)

En het tweede dat Chris aankaart, is de teloorgang van de jeugd, die opgroeit in vaak kansarme milieus. Niet iedereen, natuurlijk niet! Maar diegene die problemen hebben, zowel thuis als op school, en die geen doel in hun leven hebben, geen werk bvb! Zij zien rondom zich anderen van hun leeftijd pochen met de mooiste dingen (auto’s, nieuwste smartphone, merkkledij en zoveel meer)

Als je deze twee combineert in een klein dorp (maar dat kan evengoed in de grote stad zijn) dan kan dat leiden tot wat oom Daniel meemaakt. Hij wordt overvallen, want zijn geld steekt ie op zak, in plaats van op een bankrekening. En dan heb je een aantal jongeren, die een bende vormen en elkaar opjutten, die dat geld kunnen gebruiken, ook al moeten ze daarvoor een crimineel feit plegen! Dus gaan ze op pad en overvallen ze Daniel, met desastreuze gevolgen!

Dit is het waargebeurde verhaal van teloorgang, groepsdruk, moord en van het proces, de rechtszaak waarbij Chris werd gesommeerd als getuige op te treden, in naam van Daniel, zijn oom.

Prachtig geschreven, maar zo’n schrijnend verhaal! En jammer genoeg nog steeds heel actueel, vooral nu door de pandemie en de vele lockdowns waar mensen echt op elkaars vingers hebben moeten zitten kijken of anderen helemaal alleen en afgesloten van de buitenwereld diezelfde wereld zien voorbijflitsen.

Heb je een buur die wat ouder is en waar je nauwelijks ooit bezoek bij ziet, ga eens vragen: ‘Kan ik iets voor je doen?’

5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: