Kiekeboe 28. Over Koetjes en Kalfjes

  • Bedenker / illustrator: Merho
  • Uitgeverij: J. Hoste n.v. / Standaard Uitgeverij strips
  • Jaar uitgave: 1985
  • Aantal pagina’s: 46
  • ISBN: 978-9002245022

https://www.standaarduitgeverij.be/product/28-over-koetjes-kalfjes-9789002245022/

Review:

Dit is één van de oudere Kiekeboe strips, in mijn versie nog in het zwart-wit getekend, maar ook deze was in zijn tijd redelijk actueel, aangezien het het onderwerp ‘Hormonenmaffia’ aanraakte, iets wat in de jaren 80 en begin jaren 90 heel hard in het nieuws aanwezig was. (Laten we zeker de moord op veearts en keurder Karel van Noppen niet vergeten!)

In dit album komen enkele verhaallijnen die zich apart afspelen uiteindelijk allemaal samen:

Fanny heeft een bijverdienste als serveerster voor een nieuw trendy fastfood restaurant, PlatFood, waar instant-voedsel in poedervorm wordt geserveerd: enkel warm water toevoegen zoals bij astronautenvoeding en je hebt een volwaardige maaltijd. Op één van haar werkdagen komt een wat oudere bebaarde heer vragen om een kip kerry schotel. Aangezien de voorraad op is moet Fanny naar de stock achteraan het restaurant en scheurt een nieuwe doos open. De oudere heer blijkt echter een vermomde Kreuvett te zijn die iets op het spoor is. Maar Kreuvett zelf wordt ook gevolgd door twee heren. Als Kreuvett thuis komt belt hij Kiekeboe op om zijn hulp te vragen, zeker omdat hij zijn dochter zag in het restaurant. Maar de lijn wordt verbroken. Marcel Kiekeboe vertrouwt het zaakje niet, contacteert inspecteur Sapperdeboere en gaat naar Kreuvetts appartement. Daar staat enkel nog de schotel van Platfood, en Sapperdeboere kennende overleeft deze niet lang.

Intussen werd Konstantinopel afgezet bij een boerderij door zijn ouders om er een weekendje het plattelandsleven te volgen. Maar algauw blijkt een boerderij ook niet meer zomaar een boerderij te zijn: eieren worden geleverd omdat de kippen van de boer het zelf niet meer aankunnen, en twee louche heren komen blijkbaar iets aanbieden waardoor de boer zijn opbrengst bij de koeien kan verhogen… echter zijn die heren ook niet zo betrouwbaar want eens een deal gesloten wordt sturen ze er de veekeurders op af. Als de boer denkt geruïneerd te zijn komen de heren met een ander ‘interessant’ aanbod langs!

Kiekeboe die volop in zijn onderzoek naar de verdwijning zit van Kreuvett krijgt echter nog een andere moeilijke zaak op zijn bord als Sapperdeboere hem belt en hem om hulp vraagt. Want blijkt dat de kip kerrie schotel die hij at in het appartement een grote (heeeel grote) hoeveelheid oestrogeen bevatte. Iets wat zijn gevolgen heeft voor onze hongerige Sapperdeboere!

En dan krijgt Marcel een tip die hem richting Luxemburg stuurt. Maar daar wordt algauw duidelijk dat hij niet zo welkom is als hij zou verwachten.

Dit is best wel één van de meer serieuze Kiekeboe-albums in de ganse reeks. En toch zit er alweer de nodige humor in verwerkt (hoe kan het ook anders!) zeker met Sapperdeboere en zijn plotse minnaar, Baltazhar!

Ik kan niet ontkennen dat ik het een plezier vind om de reeks heel random nog eens te herlezen. Ook merk ik dat bepaalde albums intussen al wat verouderd lijken en daardoor minder actueel zijn, maar tegelijkertijd blijven het ook wel leuke verhalen met de nodige humor in verwerkt die eeuwig goed blijft! Dus de komende weken/maanden zal je nog wel een paar albums zien verschijnen! Beloofd!

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder