De Buitenjongen

  • Auteur / scrittore: Paolo Cognetti
  • Uitgeverij: De Bezige Bij / Standaard Uitgeverij
  • Jaar uitgave: 2024
  • Aantal pagina’s: 159
  • Originele titel: Il ragazzo selvatico (2013)
  • Vertaling: Yond Boeke & Patty Krone
  • Coverontwerp: Moker Ontwerp
  • ISBN: 978-9403128887

https://www.debezigebij.nl/boek/de-buitenjongen/

Review:

Dat geen enkel boek van Cognetti ongelezen blijft in mijn kast mag duidelijk zijn! (Ik heb er nog twee te gaan!)

Met De Buitenjongen keren we terug naar de favoriete plek van Cognetti, de bergen in het noorden van Italië. Als een eenzame dertiger beslist om Milaan achter zich te laten en een zestal maanden in een hut te gaan wonen om te herbronnen en te schrijven zoekt hij de eenzaamheid die hij in de stad voelde zelf op maar dan afgesloten van mens en stad.

Hij ontmoet er een aantal mensen, herders en locale bewoners die de bergen kennen, en hij gaat zelf op trektochten door de bergen en dalen en langs de meren. De enige metgezellen zijn de enkelingen die zich die zomer in de buurt van zijn hut (in andere hutten) bevinden of de dieren die in de bergen zelf wonen. Haas, hond, koeien… En natuurlijk enkele boeken om zijn tijd mee te vullen.

Dit boek heeft heel wat vergelijkenissen met De Acht Bergen en straalt ook volledig dezelfde sfeer uit. Het is ook een heel typisch verhaal voor de man die de Alpen tot een eigen personage heeft kunnen omvoren in zijn boeken. Dit boek lang al heel lang te wachten om gelezen te worden maar tot nu toe was ik er gewoon nog niet aan toe gekomen, maar doordat ik onlangs zijn recentste boek las ‘Beneden in het Dal’, kreeg ik terug zin om de schrijver wat verder te ontdekken. Zoals gezegd liggen er nu nog een tweetal van zijn boeken te wachten in mijn kast dus die zullen de komende weken waarschijnlijk ook nog wel voorbijkomen hier op de blog. En dan is er ook nog het boek ‘Antonia’ waar ik naar op zoek wil gaan. In dit boek verwijst hij zelf ook naar deze Antonia Pozzi, de dichteres die ook héél graag bergen beklom. Vandaar ook Cognetti’s fascinatie waarschijnlijk! Da’s iets voor héél snel dus.

De Buitenjongen is een kort boekje, bijna een novelle, dat heel snel leest maar dat wel doet dromen van een leven weg van de ‘hustle & bustle’ en de drukte van de mensen rondom. (ik kan het hoofdpersonage maar al te goed begrijpen!) Dit is alvast een typische Cognetti maar eentje om te koesteren!

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder