Bot Mes

  • Auteur: Dieter Rogiers
  • Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 158
  • Coverontwerp: Studio Rubio
  • ISBN: 978-9464342024

https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/10880517/bot-mes

Review:

Dieter Rogiers schreef met ‘Bot Mes’ een dystopisch beeld van ons landje, waarbij Vlaanderen en Wallonië eindelijk een knoop hebben doorgehakt om te splitsen. De enige stad die daar het meeste last en hinder heeft van ondervonden is Brussel, want dat is nu een oord ver verderf en van de grootste criminelen geworden. Musea worden geplunderd van hun kunst, mensensmokkel tiert welig en moorden zijn dagelijkse kost! Zelfs alle officiële instanties zoals de Europese Commissie heeft de vlucht gezocht richting Staatsburg. Brussel is een stad van vrijbuiters geworden, van opportunisten!

Als een ex-Brusselaar en reporter, die nu enkel nog ‘Tranches de vie’ of ‘Levenslopen’ schrijft van gestorvenen (we komen nooit echt zijn naam te weten in dit verhaal) bericht krijgt dat zijn dochter dood werd teruggevonden in het kanaal wordt hij naar de stad gesommeerd om haar te identificeren. Met veel tegenzin steekt hij de grens over. Het wordt één van de meest vreselijke achtenveertig uur die hij ooit in zijn leven heeft gehad. Nadat hij zijn dochter, Ariane, heeft geïdentificeerd gaat hij op zoek naar de ware toedracht en wie een reden had om zijn dochter te vermoorden, want dat blijkt het wel te zijn: moord!

Hij roept de hulp in van een ex-collega Zohra, die werkt voor de Brussels Post, om hem te helpen maar hij raakt verstrikt in een web van leugens en bedreigingen en moet zien te overleven in één van de meest meedogenloze steden van het land. Als dan ook nog eens blijkt dat zijn eigen dochter zelf misschien wel niet zo héél zuiver op de graag was en mogelijks betrokken was in vieze zaakjes zoals kunstroof, mensenhandel en cryptomuntendiefstal, weet hij eigenlijk echt niet meer wie hij moet vertrouwen noch geloven.

De enige waar hij mee wil samenwerken, hoewel heel terughoudend, is commissaris Fugain! Maar deze ziet hem liever gaan dan komen! Het wordt een gevecht tegen de tijd en voor de waarheid!

Ik was hierin met heel goede moed in begonnen want uiteindelijk is ‘Bot Mes’ Winnaar Fred Braeckman Award 2023 voor beste thrillerdebuut van de Hercule Poirot Prijs in 2023! Dus ik dacht, dit boek moet ik hebben, moet ik lezen! En het is ook geen al te dik boekje met zijn 158 pagina’s dus dat lees ik heel snel tussen al mijn andere boeken uit, wat ook het geval was!

Ik ben zeker niet negatief tegenover het boek. Het verhaal is spannend, er zit heel wat actie in en er zijn een aantal heerlijke personages in terug te vinden, maar quasi allemaal hebben ze iets rot over zich (zelfs het hoofdpersonage is er niet vrij van!) waardoor je in een nogal negatieve spiraal in het verhaal wordt meegezogen en je nooit echt het gevoel hebt dat er enige positiviteit in het verhaal uitstraalt. Dieter heeft de gave om je mee te sleuren in een heel dystopisch negatief beeld over een stad, dat jammer genoeg als je de actualiteit volgt, heel dicht bij de realiteit aanleunt. Maar ik had gehoopt dat er toch enigszins ook mooie kanten aan Brussel aan bod gingen komen… Maar blijkbaar is het beeld dat in ‘Bot Mes’ wordt geschept helemaal niet zo.

Het verhaal leest wel heel vlot. Je wordt van de eerste zin meegenomen in zijn verhaal en je voelt snel aan dat dingen zullen escaleren. Soms vond ik een beetje verwarrend en had ik moeite om te volgen (vooral met de personages). Ik vergelijk dit boek een beetje met een andere Brusselaar, Wouter Dehairs, die zijn verhalen ook in de hoofdstad afspelen, niet altijd met een héél positieve bijklank. Maar Wouter weet wel ook de schoonheid van de stad te tonen. En ik kan ook qua genre vergelijken met de Oostendse indie-auteur Saeed Ajaib die zijn Khan Ontrafeld-trilogie schreef waarbij ook zijn stad in een oord des verderf is veranderd maar waar ook daar een zekere schoonheid kan in terug gevonden worden (zeker naarmate de reeks vordert) dus ik hoop dat Dieter, mocht hij nog verhalen schrijven die zich afspelen in het Brussel dat in dit boek voorkwam, hij de kans geeft om ook de mooie kanten van de stad naar voren te brengen… speaking of sequels…

De winactie is intussen al lang voorbij, deze foto dient slechts ter illustratie

In dezelfde wereld van ‘Bot Mes’ speelt ‘De Kerstboommoord’ zich af waarin een hoofdpersonage uit ‘Bot Mes’ terugkomt en een moord moet op zien te lossen in Brussel. Het verhaal verscheen als een soort adventskalender in 2023 op Dieters instagram (is er nog steeds op beschikbaar) waarbij hij elke dag een snipper van het verhaaltje losliet. Één iemand had het geluk het enige gedrukte exemplaar van dit kortverhaal te mogen winnen.

De auteur zelf

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder