Inspecteur Alan Grant 3. De heksen van Milford

  • Auteur: Josephine Tey
  • Uitgeverij: Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 303
  • Coverontwerp: Herman Houbrechts
  • Originele titel: Inspector Alan Grant 3. The Franchise Affair (1948)
  • Vertaling: Lore Coutinho
  • ISBN: 978-9022340257

https://www.standaarduitgeverij.be/product/de-heksen-van-milford-9789022340257/

Review:

Dit is dé verrassing van het jaar voor me, want Standaard Uitgeverij stuurde mij enkele maanden geleden een exemplaar op van dit boek, een heruitgave en nieuwe vertaling van The Franchise Affair, dus ik wist niet héél goed wat te verwachten. Maar aangezien ik me graag laat verrassen, op vlak van literatuur, ben ik er in gesprongen en zoals de laatste tijd wel vaker gebeurt, heb ik ook dit boek terug in een mum van tijd uitgelezen. Ook al is het een boek dat wat ouder is, een klassieker zelfs, het is een ouderwets mysterie in de stijl van Agatha Christie (zonder de moord dan) en doet een beetje denken aan ‘Father Brown’, de tv-serie (die ook al gebaseerd is op boeken trouwens) van een priester die moordzaken en andere mysteries oplost. Dit boek is trouwens één van de zes verhalen die Tey schreef met inspecteur Alan Grant in de ‘hoofd’rol. (er staat wel hoofdrol maar in dit boek speelt de inspecteur maar een klein rolletje eigenlijk dus ik vraag me af hoe dat zit in de andere vijf boeken)

Dit boek is trouwens licht gebaseerd op een zaak die zich echt heeft voorgedaan ergens in de achttiende eeuw. Tey baseerde zich op die zaak om dit verhaal te schrijven en er haar eigen twist aan te geven.

Als in het Engelse dorpje Milford twee vrouwen, een moeder en dochter, beschuldigd worden door de vijftienjarige Elisabeth ‘Betty’ Kane dat ze haar hadden ontvoerd en opgesloten in een zolderkamertje, wordt de advocaat Robert Blair gevraagd door de Sharpes om de zaak ter hand te nemen. Hoewel Blair niet gekend is met dergelijke zaken gaat hij toch in op de vraag en merkt onmiddellijk op dat beide vrouwen héél oprecht lijken te zijn en hij twijfelt dan ook sterk aan het verhaal dat de jonge Betty heeft verteld. Maar hij is de enige. Het dorp keert zich tegen ‘De heksen van Milford’. Hij moet er dan ook alles aan doen om hun gelijk te bewijzen, ten alle koste!

Terwijl beide vrouwen door dorpsgenoten worden belaagd en zelfs in gevaar komen zijn er gelukkig nog een aantal die in hun onschuld geloven. Maar makkelijk is het niet want het verhaal van de jonge Betty klinkt heel geloofwaardig en is moeilijk te weerleggen. Maar Robert Blair zet alle middelen in!

Dit is zeker geen typische whodunnit aangezien het geen moordzaak betreft maar het verhaal intrigeert wel en toont ook de lelijke kant van het dorpsleven én van de mensheid aan waarbij leugens en bedrog vaker een rol spelen. De vraag speelt doorheen gans het verhaal over wie nu echt de waarheid vertelt. Want hoe innemend de twee dames Sharpe ook mogen zijn, niemand kan zeker zijn dat zij wel degelijk zo onschuldig zijn als ze lijken. En wie gelooft nu niet een jong meisje dat zich zo netjes en keurig gedraagt voor de rest. Of schuilt er toch meer achter dat onschuldige snoetje van de jongedame?

Dit was een verrassing maar zeker geen onaangename! Ik vraag me dan ook af of de uitgeverij niet van plan is om eventueel ook de overige verhalen in deze reeks van deze auteur niet zou vertalen want ik ben ervan overtuigd dat deze boeken zeker het nodige succes en een zekere volgersbasis zou kunnen krijgen!

En ik heb het net even opgezocht (met dank aan imdb): dit verhaal kent al een aantal verfilmingen dus toch ook even naar op zoek gaan nu!

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder