Asterix 39. En de Griffioen

  • Bedenkers: Goscinny & Uderzo
  • Scenario: Jean-Yves Ferri
  • Illustraties: Didier Conrad
  • Uitgeverij: Les Éditions Albert René
  • Jaar uitgave: 2021
  • Aantal pagina’s: 48
  • Originele titel: Astérix et le Griffon (2021)
  • Vertaling: Frits van der Heide
  • ISBN: 978-2864976134

Review:

Ten oosten van het Romeinse Rijk ligt Barbaricum, een gebied waarin volgens de Romeinen heel wat mythische wezens wonen. Eén van deze wezens is de griffioen: half adelaar, half leeuw en met de oren van een paard. Logisch dat de Romeinse keizer dan ook héél veel interesse heeft om het dier naar zijn rijk te brengen. Daarvoor krijgt de geograaf Ondecjeplecjus (what’s in a name?) dan ook de opdracht. Hij vertrekt met een legioen naar Barbaricum.

Op datzelfde moment vinden we de helden Asterix en Obelix in gezelschap van een verkouden Panoramix in een sneeuwlandschap, in Barbaricum. Zij zijn onderweg naar het dorp van de sjamaan Kankalopdine. Kankalopdine is de enige die de locatie kent van de griffioen en is dus in gevaar om ontvoerd te worden door de Romeinen. Deze hebben intussen een amazone gevangen genomen, de nicht van Kankalopdine, Kalasjnikova (again, what’s in a name?)

Onze vrienden moeten, samen met de amazones uit het dorp en zonder toverdrank, Kalasjnikova zien te redden en intussen ook ervoor zorgen dat Kankalopdine niet wordt ontvoerd zodat hij de Romeinen niet naar de griffieon kan brengen. Maar zonder de toverdrank moet Asterix vooral zijn gezonde verstand laten werken en de vrouwen het zware werk laten doen, samen met Obelix! En Idefix, die heult intussen met de wolven!

Opnieuw wordt een ander gebied op de wereld ontdekt door Asterix en Obelix en krijgen ze heel wat beproevingen te doorstaan. Doorspekt met de nodige portie humor en toch ook wat historische achtergrond is dit opnieuw een fantastisch leuk album. Ook de kwetsbaarheid van Asterix deze keer speelt een grote rol en dat is ook eens een verandering op zijn eerdere onoverwinnelijkheid in vorige albums. De scenarist en tekenaar blijven alvast de reeks verder een nieuw elan geven maar met de bekende elementen! Ze mogen van mij nog lang verdergaan!

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder