Spectrum: de regenboog gemeenschap in de 21ste eeuw

  • Auteur: Haroon Ali
  • Uitgeverij: De Bezige Bij / Standaard Uitgeverij
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 286
  • Coverontwerp: Moker Ontwerp
  • ISBN: 978-9403181714

https://www.debezigebij.nl/boek/spectrum/

Review:

Enkele jaren geleden maakte Haroon Ali een interviewenreeks, Alfabetsoep genaamd. In deze reeks werd de regenbooggemeenschap, die intussen gender en seksuele voorkeur in een reeks letters (een alfabetsoep) heeft onderverdeeld om die identiteiten te kennen te geven: lhbtiq (lgbtqia+ of zelfs nog andere combinaties). Deze interviews werden nu gebundeld en samengebracht in het boek ‘Spectrum’ waarbij Haroon Ali zelf ook nog eens duiding geeft over een tiental thema’s binnen de regenbooggemeenschap. Dit varieert van lhbiqt-community en religie, transgender en de uitdagingen die daarbij horen, kleur bekennen (ben je blank, zwart…) enzoverder.

In een heel klare taal en ook heel verhelderend en vooral verduidelijkend weet Haroon Ali dit voor ons allemaal een plaatsje te geven. Het is duidelijk dat er heel wat misverstanden nog bestaan, dat mensen vaak uit onwetenheid mis geïnformeerd blijven en dat er buiten maar dat er ook binnen de community zelf heel wat racisme, transfobie, afkeer voor religie en dergelijke bestaan.

Haroon heeft zich dankzij de interviews verdiept in de materie en dit boek is het resultaat ervan. Hij kadert elk facet en elke uitdaging van de eenentwintigste eeuwse lhbiqt-gemeenschap en hij laat enkele mensen aan het woord die met mogelijke oplossingen komen.

Bij de uitgelichte interviews van ‘alfabetsoep’ staan ook heel mooie fotoportretten van de geïnterviewden. Deze foto’s zijn van de hand van Harmen Meinsma. Heel mooi. Net als de prachtige cover van Moker Ontwerp die een prachtig spectrum aan personen en regenboogkleuren verwerkt.

Als vijfenveertig jaar oude witte (homo)man sta ik niet altijd stil bij de uitdagingen die er momenteel zijn in de queer community, hoewel je er genoeg over te horen krijgt via social media, mede ook doordat ik zelf confrontatie niet opzoek en de discussies vermijden wil. Vaak is het opboksen tegen de gay bierkaai en kan je niet doordringen bij de eeuwige tegenstanders. Het is dan ook een hele eye opener om te zien wat er vandaag allemaal leeft. Dit boek trekt die registers open en is perfecte leesvoer voor wie nieuwsgierig is naar personen en hun gevechten, hun ervaringen en hun inspiraties ook.

Ik deel wel Haroons pijn als het gaat over hoe de queer-community de laatste tijd in vele (ook Westerse) landen hun rechten terug in gevaar ziet komen. Het voelt aan alsof de jaren negentig en de nillies een piek bereikten op het vlak van strijd voeren en zaken te bereiken. Maar wat er momenteel wereldwijd aan de hand is (denk aan Meloni in Italië, Trump en de zijnen in USA, Poetin in Rusland, Vlaams Belang in België en de invloed dat deze hebben op andere landen) toont aan dat we precies achteruit hinkelen. Laten we hopen dat dit niet waar is maar een opkomst van extreem rechts belooft niks goed, en al zeker niet wat betreft minderheidsgroepen. Ik wacht bang af want ik geef toe, de schrik zit er wel in!

Haroon Ali is freelance journalist voor De Volkskrant, hij is tevens columnist en documentairemaker. Hij maakte Het M-Woord dat werd bekroond met De Tegel. In 2020 verscheen zijn autobiografische boek Half, bij De Bezige Bij.

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder