Versailles

Vier eeuwen in het beroemdste kasteel ter wereld
  • Auteur: Johan Op De Beeck
  • Uitgeverij: Horizon / Overamstel uitgevers
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 448
  • Omslagontwerp: Herman Houbrechts
  • ISBN: 978-9492626608

https://www.horizon.be/boek/2858/johan-op-de-beeck-versailles.html

Review:

Het kasteel van Versailles: een tot de verbeelding sprekend bouwwerk dat jaarlijks een meute toeristen lokt en dat van zo’n omvang is dat je nauwelijks kan bevatten dat hier ooit drie Franse koningen hebben gewoond… en toch is deze plaats een heel belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Frankrijk. Wat ooit begon als een klein jachtkasteel gebouwd in de 17e eeuw, onder bewind van Louis XIII (Lodewijk de dertiende), zou uitgroeien tot het paleis dat we nu nog steeds kunnen bezoeken. Ikzelf heb het jammer genoeg nog niet bezocht (wel al aan de poorten gestaan) maar na het lezen van dit boek staat het alvast hoger op mijn ‘bucket list’!

Hoewel Louis XIII het kasteel liet bouwen was het de verdienste van diens opvolger, Louis XIV (de veertiende), dat het de majestueuze proporties kreeg die het vandaag nog steeds heeft. Louis XIV leed aan ‘bouwwoede’ en schakelde heel wat architecten in om het kasteel uit te breiden en de nodige plaats te voorzien voor hem, zijn koningin, zijn maîtresses en een gevolg dat zo groot was dat het een stad kon vullen. Ook de tuinen kregen enerzijds grote uitbreiding en een ganse facelift, waardoor we tot op vandaag nog altijd in het gigantische park rond het kasteel kunnen rond kuieren.

Kon hij (Louis XIV) vermoeden dat zijn twee opvolgers niet uit hetzelfde hout waren gesneden als hij? Dat het na een millennium koningschap amper tachtig jaar zou duren voordat het in elkaar zou storten?

Johan Op De Beeck – Versailles

Louis XV erfde uiteindelijk na Louis XIV de titel van koning en het prachtige kasteel van Versailles. Maar de grandeur die de Zonnekoning bracht zal nooit meer geëvenaard worden, hooguit op eenzelfde manier beleefd. Ook diens opvolger, Louis XVI, die de laatste zal zijn van de koningen die in Versailles resideerden, kan er nooit meer voor zorgen dat het leven op het kasteel dezelfde ‘je-ne-sais’-quoi’ zal hebben.

Dus aan de pracht en praal kwam toch een einde, het absolutisme van de Zonnekoning en zijn opvolgers zou dan toch vallen en plaats moeten maken voor een revolutie van het volk! ‘L’état, c’est moi’ sterft een pijnlijke dood.

En dan spelen ook nog eens de vele vrouwen een grote rol in het leven van de koningen en in de ontwikkeling van Versailles! De huwelijken van de koningen (met natuurlijk het echtpaar Louis XVI en Marie Antoinette als meest besprokene!) maar daar waren ook Madame Du Barry en Madame Pompadour en Madame de Montespan…

Ook de adel was alom tegenwoordig op het kasteel en leefde van het eren en vereren van de koning, het roddelen en flaneren tussen de muren van het kasteel en het elkaar proberen de loef afsteken…

In dit boek beschrijft Johan Op de Beeck deze geschiedenis van het kasteel én zijn vele bewoners van begin tot het heden, gestaafd met prachtige foto’s (in het midden van het boek staan heel mooie kleurenfoto’s en tussen de tekst door staan heel wat zwartwit afbeeldingen die verloren gegane ruimtes en/of personen uit die tijd tonen)

Dit was de eerste keer dat ik een boek van Johan las, hoewel ik al zijn boeken over Napoleon, De Zonnekoning, Leopold 2 en Frankrijk liggen heb. Maar nu ga ik niet te lang wachten om er eens in te duiken want Johan sleurt je mee in de geschiedenis, trekt je mee in de tijd en laat je de tijdsgeest beleven alsof je er zelf bij was. Het enige dat ontbreekt zijn de grote pruiken, de gigantische hoepelrokken en de barokke muziek!

Ik raad dit boek alvast heel hard aan voor iedereen die interesse heeft in een portie geschiedenis, houdt van koningen en koninginnen en tragedies maar eigenlijk aan iedereen die geweldig geboeid wil lezen over een evolutie van absolutisme naar revolutionairen!

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder