XVIII: De Adembenemende 18e Eeuw

Revolutionairen, avonturiers, libertijnen & puriteinen; het tijdperk dat de wereld voorgoed veranderde
  • Auteur: Francis Weyns
  • Uitgeverij: Borgerhoff en Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 543
  • Coverontwerp: Jeroen Wille
  • ISBN: 978-9463938556

https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/de-achtiende-eeuw-de-adembenemende-18e-eeuw?variant=33073

Review:

Een beetje later dan verwacht lees ik eindelijk ook dit boek, dat al een tijdje op me lag te wachten. Maar soms is de tijd niet en soms dan weer wel rijp voor een bepaald boek… en de tijd was duidelijk rijp nu!

Francis Weyns, die eerder het boek XVI: de zinderende 16e eeuw schreef, is nu terug met een eeuw die bol staat van verandering! Want de achttiende eeuw is een bewogen eeuw vol revolutionaire veranderingen, filosofen, oorlogen en avonturiers die het waagden om land en zee over staken om hun geluk te wagen!

Weyns begint het boek bij The Boston Tea Party en vertelt hierbij perfect over de aanleiding en de gevolgen, het hoe en waarom, van deze opstand van de Amerikanen die opkwamen tegen de Britse overheersing van hoge belastingen en het slechte beleid van George III. De meeste pioniers die de Atlantische oceaan waren overgestoken waren ofwel religieuze vluchtelingen, verbannen (of gevluchte) misdadigers en natuurlijk heel wat Afrikaanse slaven. Deze onafhankelijkheidsstrijd zal leiden tot een eerste Amerikaanse president, namelijk George Washington.

George Washington

The Boston Tea Party was dan ook de aanzet voor een revolutie en onafhankelijkheidsstrijd. En deze zinderde na, tot ver in Europa. Eén van de landen waar uiteindelijk ook een grote revolutie uitbrak die heel wat veranderde is Frankrijk. Francis Weyns weet zijn lezers perfect mee te sleuren in het Frankrijk van de achttiende eeuw, waar koningen en koninginnen machtsspelletjes speelden, er maîtressen op nahielden, het geld door ramen en deuren gooiden en waar het Paleis van Versailles zijn cultstatus verwierf van dé plaats waar geroddeld, gevogeld en vooral verveeld werd. We krijgen heel wat weetjes over hoe het leven aan het Koninklijk Hof eraan toe ging.

De achttiende eeuw is ook de eeuw van de verlichting met filosofen zoals Jean-Jacques Rousseau, Immanuel Kant en Voltaire als voorlopers.

Jean-Jacques Rousseau

De guillotine doet ook zijn intrede en doet ongelofelijk veel koppen rollen. Robespierre laat er veel onthoofden en zal uiteindelijk zelf op het kapblok eindigen. De uitvinding was bedoeld om ‘humaan’ en ‘pijnloos’ te zijn maar vermoedelijk was het gewoon een snellere en mechanische manier van onthoofden. Onder de slachtoffers kennen we een Frans koningspaar.

Van 4 juli 1776, het ondertekenen van ‘The Declaration of Independence’ waarin ze zich onafhankelijk verklaarden van het Britse juk (het zal wel nog tot 1783 duren eer er een akkoord wordt gesloten) tot 14 juli 1789, de bestorming van ‘La Bastille’ die het einde betekende van de Franse koningen (hoewel die nog even zullen terugkeren in de 19e eeuw) wordt een aanzet gegeven voor latere opstanden die nog tot ver in de 19e en zelfs 20e eeuw zullen door zinderen, met onder andere de Belgische onafhankelijkheid van de Nederlanden in 1830.

Wie niet tevreden was met deze opstand, in Frankrijk, waren Koning Lodewijk XVI en zijn gemalin Marie-Antoinette. Maar veel konden ze niet doen, behalve hun hoofd erbij neerleggen… letterlijk dan!

Louis XVI
Marie-Antoinette

De achttiende eeuw kende een hoop (kleurrijke) figuren, hierboven zag je er al enkele. Ik wil hieronder ook nog een aantal foto’s meegeven:

Benjamin Franklin, uomo universalis

Een van hen is Benjamin Franklin, een sleutelfiguur (founding father) in de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten, die vanuit Londen vooral zijn pleidooi trachtte over te brengen. Hij was uitvinder, schrijver, diplomaat, drukker, politicus en wetenschapper.

‘Mad’ King George III

Dan is er de Britse koning, George III, die zijn land en zijn gewesten leidde en verloor, zoals de overzeese kolonie Amerika. Hij werd ook wel ‘Mad King‘ genoemd doordat hij aan een bipolaire stoornis leidde die hem geregeld parten speelde en waardoor hij even van het politiek toneel verdween. Macht hebben is ook niet alles, zo te zien.

“It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair, we had everything before us, we had nothing before us, we were all going direct to Heaven, we were all going direct the other way”

Charles Dickens – A Tale of Two Cities
Jozef II

Jozef II was keizer van het Heilig Roomse Rijk. Maar geliefd bleek hij niet, noch bij zijn naasten noch bij zijn onderdanen. Hij was heerser over een immens uitgestrekt gebied waarbij ook de Zuidelijke Nederlanden (België) hoorden. Jozef II zal een opstand in deze Zuidelijke Nederlanden moeten zien neer te slaan om te vermijden dat hij hetzelfde pad als de Franse en Britse koning opgaat. De eerste Belgische revolutie is een feit!

Frederik II aka De Grote

En dan is er nog Frederik II van Pruisen ofwel Frederik De Grote. Hij was liever filosoof dan koning geworden en had liever nooit zijn geliefde, Katte, moeten onthoofd zien worden en dan moeten trouwen met een vrouw die hij niet liefhad… maar je hebt het blijkbaar niet altijd te kiezen in het leven.

Ik weet niet wat de plannen zijn van Francis Weyns en wat zijn volgende boek wordt maar ik kijk er alvast al naar uit. Misschien moet hij ook de 19e eeuw eens belichten? De industriële revolutie? De onafhankelijkheid van België? Mijn liefde voor historische non fictie krijgt enkel maar zware boosts door dit soort boeken en ik ben dan ook megafan! En wie me intussen al een beetje kent weet dat dit zeker niet mijn laatste boek is dat ik zal lezen over de Europese en andere geschiedenis(sen)! Binnenkort staat trouwens een boek over Versailles (beetje uitbreiding op dit boek) op het programma.

Kleine tip voor de gamers:

Wie graag gamet en deze materie graag ‘zelf beleeft’ kan zich wenden tot Assassin’s Creed III, Black Flag, Rogue en Unity!

En voor de niet-gamers:

Hét boek dat de Franse Revolutie weerspiegelt: Les Misérables van Victor Hugo

Dank aan Borgerhoff & Lamberigts voor het exemplaar!

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder