De Vriese en Durnez 1. De Engelenmoord

  • Auteur: Bjorn Van Den Eynde
  • Uitgeverij: Pelckmans
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 488
  • Coverontwerp: Buro Blikgoed
  • ISBN: 978-9463373135

https://www.pelckmansuitgevers.be/de-engelenmoord.html#gref

Review:

“Bruxelles, je t’aime”! Daar begint dit verhaal mee. Als de achttienjarige Julie Dumoulin teruggevonden wordt met de keel afgesneden met een scherf van een vinylplaat van het nummer van Angèle, dat ze zelf onlangs had gecoverd op social media, gaat een bal aan het rollen die niet te stoppen lijkt. Want kort daarna wordt een vriend van Julie ook dood teruggevonden, de handen afgesneden en met stukken rubber in zijn mond en keel.

Deze gruwel doet heel hard denken aan een reeks moorden uit de jaren negentig. Is de seriemoordenaar dan terug?

Marjolein De Vriese werkt bij de politiezone CARMA in Genk. Maar algauw wordt ze naar Brussel gelokt, waar ze op de zaak wordt gezet van de moorden, want de zaak uit de jaren negentig was de laatste zaak waar haar vader aan werkte voor hij vermoord werd. Ook haar zusje was waarschijnlijk slachtoffer van de moordenaar.

Marjolein moet samenwerken met de Waalse uitgebluste rechercheur Nathan Durnez. Gedurende de zoektocht naar de moordenaar, waarbij slachtoffer na slachtoffer valt, wordt het vertrouwen tussen de beide rechercheurs onder druk gezet en worden ze langs alle kanten, vooral van boven af, tegengewerkt. Ook lekken naar de pers maken het hen niet makkelijk om deze zaak op te lossen.

De zaak heeft vooral veel linken met de Belgische geschiedenis. En daar speelt ook een boekje, dat werd geschreven door haar vader voor zijn dood maar dat nu door zijn weduwe gepubliceerd werd, een grote rol in, Histoire Belge wordt een leidraad doorheen hun zoektocht. Maar waar ligt de waarheid? Wie is Gabriël? En wat betekent de zin ‘Suivez les anges’?

Met bijna 500 pagina’s is dit, voor een Belgische thriller, best een turf. Maar eentje waar je bij op het puntje van je stoel gaat zitten. Het verhaal is spannend en getuigt van een complexiteit waarbij de ‘zonden van de vaders’ uit het verleden in het heden worden gewraakt door een meedogenloze moordenaar die voor niks terugdeinst!

Het duo De Vriese en Durnez zijn heel mooi uitgewerkt maar je voelt dat er nog heel veel meer achter hun persoonlijkheden schuilt en dat in toekomstige boeken we nog wel het één en ander over beide te weten zullen komen. Marjolein is sowieso een redelijk rebels personage dat zich niet laat dwingen om een bepaald pad te volgen en die uit is op antwoorden over de moord op haar vader en zij zal over lijken gaan en tegen heel wat schenen schoppen als dat moet.

Durnez is dan weer de uitgebluste politie rechercheur die in het begin van hun samenwerking geen klik had met De Vriese maar geleidelijk aan haar werkwijze en haar karakter leert appreciëren maar toch ook nog met de nodige twijfel want is ze wel geschikt om deze zaak op te volgen, aangezien ze er een heel persoonlijke connectie heeft.

Het leuke aan dit boek is hoe het ganse land en beide landsdelen en -talen een rol spelen in het verhaal. Bjorn neemt zijn lezers mee langs een reis door het land maar ook door een reis door de Belgische politieke geschiedenis ook, hoewel er een eigen twist is aangegeven om te passen in dit verhaal. Maar de gruwelen uit deze thriller zijn dus niet allemaal fictie!

Het boek leest ook heel vlot en snel, mede dankzij de korte en krachtige hoofdstukken. Op die manier word je meegetrokken in een verhaal vol intrige, leugens en een paar gruwelijke moorden.

Engelenmoord is intussen ook genomineerd en staat op de shortlist voor de MAX Bronzen Vleermuis 2023 thriller debuutprijs in Nederland! Ik vermoed dat dit boek wel een grote kans maakt te winnen, ook al is de concurrentie… moordend! 😁 (op 23 oktober mocht Bjorn dan ook de Bronzen Vleermuis ontvangen!)

Dit is voor mij een kennismaking met Bjorn Van Den Eynde maar ik moet zeggen, als al zijn boeken van dit niveau zijn mag hij er zeker van op aan dat hij er een fan bij heeft en dat ik zoek gaan naar meer van zijn boeken. En natuurlijk hoop ik snel op een vervolg want De Vriese en Durnez zijn nog niet klaar met samen werken.

Eén reactie op “De Vriese en Durnez 1. De Engelenmoord”

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder