Quel Bordel: De Geschiedenis van de Prostitutie in de Belgische Steden

  • Auteur: Diane De Keyzer
  • Uitgeverij: Borgerhoff en Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 508
  • Coverontwerp: GAL
  • ISBN: 978-9463936637

https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/quel-bordel

Review:

Nooit gedacht dat een boek over prostitutie mij zo kon boeien… maar blijkt dat de wereld van de hoertjes, hoerenlopers, lichtekooien, courtisanes, maintenees en sekswerkers me meer heeft geboeid dan verwacht. Natuurlijk als Diane De Keyzer het schrijft dan weet je al op voorhand dat het boek alvast geschreven is met het nodige opzoekwerk, gestaafd met historische quotes en afbeeldingen die het boek zoveel interessanter maken.

Ik leerde Diane kennen via mijn moeder die haar boeken al had gelezen, waaronder ‘Madame est servie’, ‘Met madame aan zee’ en ‘De Schaamte en de Schrik, goesting en genot: vier generaties vrouwen vertellen’ dus toen ik dit boek kreeg van Borgerhoff en Lamberigts om te recenseren was ik verheugd. Het boek zal nadien ook als presentje aan Diane’s grote fan (mijn moeder dus) dienen! 😀

Don’t worry Shakespeare, you’ll get your ending. Once the Duke gets his “end” in.

Nina Legs-in-the-Air (Caroline O’Connor) in Moulin Rouge!

Prostitutie is er altijd geweest en zal ook altijd in één of andere vorm blijven bestaan.

Diane neemt ons mee doorheen de tijd langs de Belgische (vooral Vlaamse) steden in dit boek om de geschiedenis van de prostitutie van naaldje tot draadje uit te leggen. Van stoofhuizen tot ware prostitutienetwerken en naar de dag van vandaag waar geijverd wordt om prostitutie uit de criminele sfeer te halen. Maar ook hoe oorlog de prostitutie in de hand werkt(e) zodanig de soldaten koest te houden als ze niet op het slagveld stonden en hun leven riskeerden.

You’ve forgotten the most important thing about whores. You don’t buy them, you only rent them.

Tyrion Lannister (Peter Dinklage) in A Game of Thrones

Eveneens staaft Diane, zoals altijd in haar boeken trouwens, haar verhaal met voorbeelden uit de literatuur of dagboeken of getuigenissen en interviews met mensen die nu vandaag nog steeds in de sector werken.

Chaussée d’Amour tv-serie

Het boek gaat over de vrouwen die in de sector werk(t)en, over hoe zij ook door kerk en staat vaak werden (en nog steeds worden) verguisd en miskend, als heks werden beschouwd en daardoor op brandstapels terecht kwamen of verdronken werden in poelen en rivieren.

Heel kort verwijst Diane ook naar de mannelijke en transpersonen die terecht komen in de prostitutie maar ik vermoed dat daar nog een gans boek in zit, misschien komt er nog een tweede deel?

Diane schreef dit boek met het grootste respect voor zij die nu en in het verleden ooit aan prostitutie deden. Maar zij schuwt zeker ook de realiteit niet waarin vrouwen via mensenhandel in het sekswerk terecht komen, noch dat drugs vaak een rol spelen. Net door die problemen aan te kaarten toont zij aan hoe belangrijk het is dat de job (die nog lang niet genoeg erkent is) gedecriminaliseerd moet worden, ter veiligheid van zij die het uitoefenen!

Dit is een heel interessant boek en trekt de ogen open voor zij die er nog niets over wisten (of wilden weten) en toont ook een zekere importance aan van het werk van prostituées.

Het is niet allemaal ‘Matroesjka’s’ en ‘Pretty Woman’, zoveel is zeker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: