Shy

  • Auteur: Max Porter
  • Uitgeverij: De Bezige Bij (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 126
  • Originele titel: Shy (2023)
  • Vertaling: Saskia van der Lingen
  • Coverontwerp: Dog and Pony
  • ISBN: 978-9403110325

https://www.debezigebij.nl/boek/shy/

Review:

‘We need to talk about Shy’

Max Porter neemt ons mee in het hoofd van een gekwelde tiener, een tiener vol woede en angst, een tiener die hard om zich heen slaat en de mensen het dichtst bij hem pijn doet… een tiener die verkeerde keuzes maakt en in een plaats terecht komt waar hij tussen andere tieners zit die zijn zoals hij…

‘Ik moet wel zeggen dat je nogal geneigd bent om terug te slaan, Shy, en als je uitdeelt zul je ook moeten incasseren.’

Het verhaal van Shy is zowel ontroerend als hard en lijkt bijna hopeloos als je het boek begint te lezen, het straalt een bijna manisch depressieve sfeer uit. De stemmingswisselingen van Shy zijn keihard en intens. We ontmoeten hem in het verhaal als hij met een rugzak vol stenen ergens naartoe wandelt intussen mijmerend over hoe hij daar is gekomen, in ‘Laatste Kans’ een instelling voor ‘moeilijke jongeren’.

Zijn angst en woede worden nooit verklaard, iets wat ook in het echte leven vaak niet gebeurd, maar we zien wel hoe hij de mensen om zich heen (familie, vrienden en op school) van zich afduwt en hard om zich heen slaat.

Maar het boek heeft ook een hoopvolle boodschap. Want Shy is jong en heeft veel om voor te leven en Max Porter laat Shy niet verdrinken in zijn problemen, integendeel.

Ik las hiervoor nog niks van Porter en hij schrijft ook niet heel toegankelijk (dit boek zal volgens mij ook niet door iedereen even hard geapprecieerd worden, denk ik) waardoor ik het ook wat lastiger had om door dit kleine boekje te geraken. Maar ik wil zeker nog meer van Porter lezen en wie weet keer ik ooit nog terug naar Shy want het voelt aan dat dit boek met een herlezing misschien net iets meer nog binnenkomen!

Shy

English:

Shy is a story about a struggling, angry and anxious teenager that needs to find his place in the world but he is lashing out to the people surrounding him that he narrows that world to an institution for youths like himself.

This was my first time reading a Max Porter novel and I’m convinced I will read more, although he is not the easiest and most accessible writer… you need to get into his story and get yourself immersed into its character(s) but at the same time you’re drawn into this world where all may seem bleak and dark but there’s a sliver of hope at the end of the tunnel. This makes Shy a read with diverse emotions popping up on the surface, going from a tear to a smile!

I think I will revisit Shy in the future to get immersed even deeper into the character!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: