Tom Babylon 4. De Kelder

  • Auteur: Marc Raabe
  • Uitgeverij: A. W. Bruna (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2023
  • Originele titel: Viola Versteck (2022)
  • Vertaling: Marcel Misset
  • Aantal pagina’s: 542
  • ISBN: 978-9400515680

https://www.standaarduitgeverij.be/product/de-kelder-9789044934472/

Review:

Het vierde (en afsluitende?) deel van de Tom Babylon reeks is een echte rollercoaster rit!

Tom Babylon wordt wakker in een ziekenhuis ergens in London, zwaar toegetakeld en zijn geheugen is hij deels kwijt… Wat er gebeurd is de laatste weken weet hij gewoonweg niet meer. Een dokter, Jillian Harris, neemt hem zowat onder haar vleugels maar Tom weet niet wat te denken van de hele situatie.

Als hij dan te horen krijgt dat zijn vader dood is, vermoord in de Berlijnse metro, denkt hij dat Bruckmann hier achter moet zitten. Zijn voormalige baas en ex-stasi zit nochtans vast in een Oostenrijkse psychiatrische instelling, Tauenstein, maar wie weet heeft hij mogelijkheden om iemand anders zijn vuile werk op te knappen.

Dan blijkt ook dat Toms vrouw ervandoor is met hun zoon, Phil. En dat hij zijn ontslag had gegeven bij de Berlijnse politie. Compleet in de war bij al dit nieuws vraagt hij zich af wat er toch die voorbije weken allemaal gaande was!

En dan herinnert Tom zich dat hij bewijs had gevonden dat zijn vermiste zusje Viola nog leeft en dat dat de reden wel eens zou kunnen zijn dat hij in London is. Hij ontvlucht het ziekenhuis en gaat op zoek naar de herinnering aan de laatste weken, hoe hij in het ziekenhuis terecht is gekomen én of hij Viola nu eigenlijk gevonden heeft of niet.

Intussen werd de psychologe Zita naar Tauenstein gestuurd door Tom om een boodschap over te brengen aan Bruckmann. Maar daar staat haar echter een heel onaangename verrassing te wachten en voor ze het goed en wel beseft moet ze met Bruckmann samenwerken om te kunnen ontsnappen uit haar penibele situatie!

Zullen we eindelijk weten wat er met Toms kleine zusje is gebeurd, drieëntwintig jaar voorheen?

Het afsluitende deel in de Viola Babylon reeks (wie weet verschijnt Tom Babylon zelf nog wel in een ander verhaal van Raabe, vandaar dat ik het even de Viola-reeks noem) is zoals eerder gezegd een ritje op een achtbaan die vol bochten en traag klimmende plot twists en dan snel razendsnel voortsnellende acties zit en waar je tot op het laatste moment heen en weer geslingerd wordt en je constant afvraagt hoe het nu eigenlijk zit! De verwarring van Tom en de machteloosheid van Zita zijn zo intens gebracht dat je zelf die gevoelens krijgt bij het lezen van dit boek. Dat maakt het ook helemaal anders dan de drie voorgaande boeken die voornamelijk zaken waren die opgelost dienden te worden en waarbij de twee samenwerkten. Deze keer is het ieder op zich en elk op een eigen locatie zonder dat ze hulp van iemand kunnen vragen en eigenlijk nooit weten wie ze echt kunnen vertrouwen!

Ik vind het heel jammer dat de reeks ten einde is gekomen maar het is wel goed dat de vragen die in de drie voorgaande boeken werden gesteld uiteindelijk allemaal een antwoord krijgen in dit boek. Het is een echte afsluiter! En uiteindelijk leidt alles terug naar het verleden!

Een goede tip voor wie de eerste drie boeken nog niet las: zeker de reeks op volgorde lezen want bij dit vierde boek geraak je helemaal in de war anders als je deze nog niet las!

Marc Raabe laat in zijn dankwoord een opening voor een eventuele terugkeer van Tom Babylon en ik hoop van harte dat dat gebeurt!

English:

The fourth (and final?) novel in the Tom Babylon series by @marcraabe (published in Dutch by @awbruna / @standaard_uitgeverij )

Tom Babylon wakes up in a London hospital with memory loss… he doesn’t know what happened to him or what he did the last few weeks! A doctor, Jillian Harris, helps him as best she can and provides him with the news that he quit his job, his wife left him ànd that his father was murdered in the Berlin underground. Was it Bruckmann who was behind the attack on his father?
Tom’s only way to find out what happened and how he got in the hospital is by fleeing and going back to the place they found him.
In the meantime Zita went to Tauenstein, the asylum where Bruckmann is held captive. But once there a very unpleasant surprise awaits her and before she knows it, she has to work together with the man she went there to visit, or else she might not survive or ever get back!

A thrilling rollercoaster ride! Raabe finally provides us with the answers to questions raised kn the previous instalments of this series! Will we finally know what happened to Viola? Everything ultimately goes back to the past!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: