Politiek zonder partijen

  • Auteurs: Simone Weil & Alicja Gescinska
  • Uitgeverij: Uitgeverij Davidsfonds (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 96
  • Vertaling van ‘Note sure la suppression générale des partis politiques’
  • ISBN: 978-9022339404

https://www.davidsfonds.be/webwinkel/ons-aanbod/boeken/1422/alle-boeken/politiek-zonder-partijen/37056

Review:

Dit kleine boekje van nog net geen 100 bladzijden combineert twee thema’s (strekkingen) waar ik wél interesse in heb maar waar ik me nooit of zelden luidop en uitgebreid over uitlaat, namelijk politiek en filosofie (de laatste heb ik me ook nog niet genoeg in verdiept om veel over te kunnen uitweiden) dus dit las ik met heel veel interesse… of ik alles begrepen heb of met alles akkoord ga laat ik in het midden… de review hieronder is dan ook eerder geen echte review maar eerder de inhoud van het boek (sec) uitleggen (deels overgenomen van achterflap van het boek)…

Simone Weil (1909-1943) was een Franse filosofe, historica en mystica. Zij was lerares, verzetsstrijder en werd gelauwerd door mensen zoals Camus en Milosz. Zij werd in een Joods gezin geboren maar agnostisch opgevoed en keerde zich naar het katholicisme hoewel ze zich nooit liet dopen. Eigenzinnig en vooral koppig! Zij was lichamelijk heel zwak, voornamelijk doordat ze zichzelf het essentiële liet ontberen wat dan ook leidde tot een vroegtijdige dood.

In haar leven schreef zij heel wat essays waarvan eentje getiteld: ‘Aantekeningen over de algemene afschaffing van politieke partijen’ waarin zij zich uitliet over het afschaffen van politieke partijen aldus problemen op het politiek theater op te lossen.

Alicja Gescinska (1981) is een Belgisch-Poolse filosofe die aan de slag gaat met Weils essay en deze vertaald om er nadien een eigen essay over te schrijven die als commentaar dient op Weils visie. Zij bundelt in dit boekje een korte biografie van Weil, het vertaalde essay van Weil en haar eigen dialoog met Weil betreffende diens essay.

Voor de (door)denkers, filosofen en vraagstellers zonder daarom een concreet antwoord te krijgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: