Filips II en de Strijd om Europa

  • Redacteurs: Kevin Gony en Natasja Peeters
  • Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 332
  • Ontwerp: Studio Lannoo (Nele Reyniers)
  • ISBN: 978-9401486460

https://www.lannoo.be/nl/filips-ii-en-de-strijd-om-europa

Review:

Filips II is een van de meest omstreden leiders ooit. Hij was de zoon van Keizer Karel V en erfde bij diens troonsafstand niet enkel het grootste deel van het huidige Europa maar ook alle koloniën die op dat moment bij het Spaanse rijk hoorden. Hij was ultra rooms-katholiek en onderhield goede banden met de Paus.

Dit boek schetst een beeld van de man, aan de hand van verschillende artikels/essays geschreven door een team van wetenschappers, historici en zoveel meer. Elk met hun eigen thema en onderwerp en inzichten. En het boek wordt ingeleid met een voorwoord van Geoffrey Parker, die de biografie schreef: Filips II, Onmachtig Koning. (Imprudent King: A new life of Philip II)

Dit boek ontstond naar aanleiding van de 450ste herdenking van de Slag bij Lepanto (7 oktober 2021) tussen het Habsburgse Rijk en het Ottomaanse Rijk en werd dankzij de War Heritage Institute en het Koninklijk Legermuseum Brussel samengesteld.

Hoe was het rijk van Filips II opgesteld, hoe waren de banden met de andere rijken. Vanwaar ontstond de Tachtigjarige Oorlog? Welke nalatenschap liet hij achter? Vragen die allemaal in dit boek worden beantwoord.

Er is al heel wat geschreven over de regeringsperiode van Filips II en het ene boek is al wat uitgebreider dan het andere en het ene boek concentreert zich al wat dieper op één of ander onderwerp. Dit boek daarentegen werkt met drie thema’s en verschillende auteurs. Dit is dan ook meer in essay stijl geschreven wat het een ietwat drogere (academischer) stijl waarin dit thema hier gebracht wordt. Dat maakt het zeker geen interessant boek want het gaat iets dieper in op verschillende onderwerpen (om eentje te noemen: de militaire kledij en wapens die tijdens deze periode gebruikt werden, o.a. door de Spanjaarden)

De laatste weken heb ik me al heel wat verdiept in deze heerser en de periode dat de Tachtigjarige Oorlog woedde in onze streken. En er ligt sowieso nog een aantal boeken klaar dus ik ben nog niet klaar met Filips II.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: