November

  • Auteur: Thomas Olde Heuvelt
  • Uitgeverij: Boekerij Meulenhoff (Uitgeverij Lannoo)
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 464
  • Coverontwerp: DPS Design & Prepress Studios
  • ISBN: 978-9022591116

https://www.boekerij.nl/producten/november-9789022591116

Review:

Lock Haven, Washington. In dit idyllisch Amerikaans stadje is een straat, Bird Street, waar iedereen kerngezond, succesvol en gelukkig is. Maar dat succes en geluk hebben een hoge prijs, die de inwoners elk jaar moeten betalen in november. Want in november voelt iedereen in Bird Street zich depressiever, komen oude pijnen terug naar boven en openen wonden zich opnieuw. In november moeten ze iemand offeren of hun succes, gezondheid en geluk is voorbij en vervalt hun pact met… De Duivel!

Het boek speelt zich af tijdens november 2022 en 2023. In het eerste deel ontdekken we het pact dat de inwoners van Bird Street hebben gemaakt met ‘De Accountant’ (zo noemen ze hem) maar loopt alles bijna verkeerd af. In deel 2 liggen de vorige ‘Donkerder Dagen’ (naam dat zij geven aan de maand november en het pact) nog danig vers in het geheugen maar dan gebeurt iets onverwachts en vreselijks dat dan het pact opnieuw helemaal in gevaar brengt.

‘Doe mee, Kaila. Anders zul je alles verliezen. Bíjna alles… en ik zal opeten wat overblijft.’

Thoms Olde Heuvelt schrijft met de geest van Stephen King (zijn spirituele geest want de man leeft gelukkig nog) verweven in zijn tekst en Kings geest kijkt volgens mij mee over zijn schouders. Het is ook geen geheim dat Olde Heuvelt grote fan is van de ‘King of Horror’ en dat merk je ook echt. (Ik zag ergens een recensie op Hebban waar een lezer dezelfde opmerking had en de raad aan Thomas om een eigen stijl te ontwikkelen… dat is zeker geen slechte tip want als schrijver je idool zodanig navolgen is misschien ook gevaarlijk om je te verliezen in diens stijl)

Dit boek heeft dezelfde sfeer als er in zijn eerste succes Hex rondwaart, een straat in een stad waar mensen weet hebben van een duister plot dat hun allemaal aan elkaar verbindt maar tegelijkertijd ook reden is tot ruzies en vooral vreselijke daden… op de achterkant van het boek staat een verwijzing naar Faust, de man die zijn ziel verkocht aan de duivel voor het succes dat hem verleend werd. Maar dat kwam met een hoge prijs… heel herkenbaar dus in dit boek…

Maar ik vergelijk dit boek ook met een ander verhaal, namelijk eentje van zijn ‘godfather’, Stephen King… ‘Needful Things’ (in het Nederlands vertaald als De Noodzaak) waarin een sinister man deals sluit met de inwoners van Castle Rock, waar hij een nieuwe zaak startte. Het enige dat hij in ruil wenst te krijgen zijn kleine (mis)daden van zijn klanten, zodanig het stadje in chaos te doen veranderen.

Er is die heel duistere atmosfeer die in het boek heerst. En met nodige scares en scare jumps weet Thomas zijn lezers vast te houden.

Naast Needful Things zitten er ook elementen van The Blairwitch Project en Pet Sematary in. Eveneens de duistere atmosfeer en horror elementen waarbij een geïsoleerd groepje mensen plots voor keuzes staan die verregaande gevolgen kunnen hebben… en een bos dat een heel grote rol speelt! (behalve in Needful Things dan)

Ik weet dat Olde Heuvelt een grote schare aan fans en volgers heeft gekregen na het verschijnen van deze vier boeken en ik ben ervan overtuigd dat hij, bij elke vertaling van zijn boeken, nog meer fans zal krijgen. Want hoewel ik hem vergeleek daarnet met King wil dit niet zeggen dag Olde Heuvelt niet zijn eigen stijl en stem heeft (hoewel het gevaar er dus in bestaat dat dit wegebt wegens het idealiseren van je voorbeeld) Hij bouwt zijn verhaal traag op en na een tijdje trekt ie alle registers open danig dat je gewoon verder wilt lezen en je wilt gewoon weten wat er staat te gebeuren. En ‘November’ is f**king spannend!

En ook in ‘November’ krijg je dit scenario. Olde Heuvelt schrijft filmisch en creëert een wereld waarin je niet wilt vertoeven maar waar je wel watertandend van zit op te kijken en hongerig wil je meer, je krijgt gewoon niet genoeg van zijn wereld.

Het is een spannend boek met een duivels trekje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: