Boek recensie ‘X-Scape’

  • Auteur: Michael Sels
  • Uitgeverij: Pelckmans Uitgevers
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 200
  • Omslagontwerp: Studio Rubio
  • ISBN: 978-9463830478
  • Mijn rating: 4/5

Synopsis:

Amber wordt wakker op een onbekende plek. Het is er pikdonker en ze weet niet hoe ze daar beland is of hoe ze er wegkomt. Bovendien knelt er iets om haar pols. Een vreemde, metalen band die ze maar niet uitkrijgt.

Een vrouw, een man en twee jongens delen haar lot. Zelfde metalen polsband, zelfde angstige gevoelens, zelfde prangende vragen. En toch kennen ze elkaar niet. Wie heeft die vijf onbekenden daar samengebracht? En waarom?

Intussen heeft Amber andere kopzorgen. Net voor ze ontvoerd werd, vertelde haar beste vriendin Laura dat ze niets meer met haar te maken wil hebben. Amber weet wel wat er speelt, maar ze begrijpt niet waarom dat ertoe doet.

Terwijl haar vier onbekende lotgenoten op zoek gaan naar de uitgang, gaat Amber op zoek naar zichzelf

Review:

Dit boek won ik eerder dit jaar via een instagram wedstrijd en lag sindsdien al even te wachten om gelezen te worden, dus de koe bij de horens gevat en vandaag aan begonnen… en vandaag uitgelezen.

Cue: theme song from ‘Saw’ by Charlie Clouser.

Ik verwijs bewust naar de film(-reeks) Saw want dit verhaal is de jeugdversie van die films… dus zonder de ‘gore’ en het onnodig bloedvergieten op de wreedst mogelijke wijze, maar wel een groep mensen die wakker worden in een ruimte, zonder elkaar te kennen en allen hebben een beproeving voor de boeg die hen één voor één moet doen inzien wat de reden is van hun opsluiting… de betere escape room, met andere woorden.

We volgen het verhaal vooral vanuit het standpunt van Amber, een schuchter en nogal in zichzelf teruggetrokken persoon, die, net voor ze ontvoerd werd en wakker werd in de ruimte met die vijf andere onbekenden, een geheim had verteld aan haar beste vriendin Laura waardoor die laatste plots was veranderd in houding tegenover Amber. Tijdens haar opsluiting en poging te ontsnappen blijft dit spoken in haar hoofd, wat dan weer invloed heeft op haar vertrouwen naar de anderen.

Vanuit haar point of view zien we de anderen een ruimte instappen, één voor één, en de deur sluiten voor hun neus. Door de metalen armbanden die ze aanhebben kunnen ze niet helpen, omdat ze dan een stroomstoot krijgen. Dus ieder heeft zijn of haar beproeving alleen te doorstaan.

Maar wie zit hier achter? Waarom werden zij net uitgekozen? Komt iedereen hier wel heelhuids uit? En wanneer is het Ambers beurt om een kamer binnen te stappen en wat voor beproeving ligt haar te wachten?

Michael Sels heeft hiermee een superspannend, vlot geschreven jeugd thriller afgeleverd met heel hedendaagse thema’s die zowel bij jeugd als bij heel veel volwassenen relevant kunnen zijn.

Pesten: iets waar jammer genoeg vandaag nog te veel slachtoffers van vallen… hoe vaak lezen we niet in krantenartikels dat jongeren zelfmoord plegen of een poging doen tot die daad, wegens pestgedrag op school en/of in vrienden(?)kring? Wie zich niet gedraagt naar een bepaalde opgelegde norm, wie zich anders gedraagt of een andere religie volgt of anders geaard is… blijkbaar genoeg redenen op iemand het leven zuur te maken…

Rouwen om het verlies van een dierbare: de pijn die het verlies achterlaat… komt heel mooi aan bod. En vooral hoe ermee omgaan? (En hoe niet!)

Drugs: do not touch, kiddies!!!

Non-binair en transseksualiteit: mooi te zien dat dit een plaatsje vindt in de jeugdliteratuur want ook daar hebben mensen educatie rond nodig, zichtbaarheid!

Kortom, dit is een superspannend boek voor jong en oud (blijkbaar vanaf 13jaar, maar ik zou zelfs al vanaf 10 jaar durven zeggen) waarin een hele mooie boodschap rond verdraagzaamheid en vriendschap zit! En dit in een ‘Saw’jasje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: