Boek recensie ‘Superhelden sterven niet’

  • Auteur: Piet Baete
  • Uitgeveri: uitgeverij Manteau (Standaard Uitgeverij)
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 256
  • Serie: Noodlot
  • Omslagontwerp: Leen Depooter
  • ISBN: 978-9022338612
  • Mijn rating: 3,5/5

Synopsis:

Yossarian is een zwakbegaafde jongeman en in het diepst van zijn gedachten een superheld. Wanneer hij voor het eerst zonder zijn vake een shoppingcenter binnengaat, verzeilt hij in een schietpartij en weet niemand wat er gebeurt. Terwijl de ‘normale, verstandige’ mensen zich snel uit de voeten maken, ontpopt Yossarian zich tijdens de daaropvolgende gijzeling ook echt tot een superheld. Maar de feiten vertellen een ander verhaal. Zijn vingerafdrukken staan op het moordwapen. Onderzoeksrechter Liesbeth Karcher ruikt onraad en gaat onverbiddelijk achter de waarheid aan.

https://www.standaarduitgeverij.be/boek/superhelden-sterven-niet-9789022338612/

Review:

Het vervolg, in zekere zin, op De Dood van Anke Hoffman, maar dan met andere personages en een gans nieuw verhaal. De reeks leest als een soort televisieserie waarbij elke aflevering een nieuw verhaal vertelt en waar het noodlot een rol speelt.

Het is een heel moedige keuze van Baete om een hoofdpersonage te berde te brengen dat zwakbegaafd is en toch een heldenrol toegedeeld krijgt, weliswaar ongewild en onverwacht.

Yossarian (verwijzing naar het boek Catch-22) wordt heel goed geportretteerd in dit verhaal maar kan soms ook zorgen voor een paar vervelende scènes en vaak herhalende dialogen, die jammer genoeg te makkelijk lijken om het boek te vullen. Ik was iets minder onder de indruk van dit verhaal dan het voorgaande. Ik maakte ook met geen enkel personage hier een echte klik en er was ook niet echt een mysterie te ontrafelen, jammer genoeg.

Maar het verhaal boeit wel genoeg en het leest vlot. Ik zag al redelijk wat andere reviews waarbij mensen het een emotioneel boek noemen en ik kan dat best begrijpen, als je de situaties in dit boek leest zitten er best wel een paar emotionele situaties bij.

Dit is een reeks die best wat lezers kan lokken en ik vraag me af wat deel 3 zal brengen (hoeveel delen zouden we krijgen?) Maar misschien moet Piet zich terug wat op het mysterie en een ‘onoplosbare’ zaak richten. (Nu ja, bij een tv-serie is ook niet elke aflevering even goed 😊)

https://pietbaetethrillers.com/products/superhelden-sterven-niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: