Boek recensie ‘Een ongewoon huwelijk’

  • Schrijfster: Tayari Jones
  • Uitgeverij: HarperCollins
  • Jaar uitgave: 2018
  • Aantal pagina’s: 350
  • Vertaald door: Elvira Veenings
  • Oorspronkelijke titel: An American Marriage
  • Omslagontwerp: Jaya Miceli
  • ISBN: 978-9402730005
  • Mijn rating: 4/5
An American Marriage (Dutch version)

https://www.harpercollins.nl/9789402730005/een-ongewoon-huwelijk/

Synopsis:

Celestial en Roy zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zijn carrière in de zakenwereld zit in de lift, zij is een veelbelovende artiest. Ze zijn net aan het wennen aan de routine van hun leven samen als ze uit elkaar getrokken worden door omstandigheden die ze zich nooit hadden kunnen inbeelden. Roy wordt gearresteerd en veroordeeld tot twaalf jaar cel voor een misdaad waarvan Celestial weet dat hij die niet heeft gepleegd. Wrong race, wrong place.

Ondanks haar sterke onafhankelijkheid, voelt Celestial zich ontheemd. Ze zoekt troost bij André, haar jeugdvriend en getuige op haar huwelijk. Roy ontdekt in zijn isolement een heel nieuwe wereld. Kan liefde zelfs in extreemste omstandigheden standhouden?

Een ongewoon huwelijk is een eigentijdse, briljante en ontroerende roman over onvoorwaardelijke liefde en de complexiteit van relaties.

Review:

Na het lezen van ‘Het op één na beste leven’, een boek over liefde en relaties en familie, was ik op slag fan van Tayari Jones’s schrijfstijl en verhaal. Ik wist dan ook met zekerheid dat ik ‘Een ongewoon Huwelijk’ ook zeker gelezen wou hebben. En dankzij uitgeverij HarperCollins kreeg ik dan ook de kans, waarvoor ik hen hartelijk wil danken!

En hoewel dit verhaal niet dezelfde impact op me heeft als het voorgaande boek, heb ik toch met volle teugen genoten ook van dit boek. Ook hier worden thema’s zoals huwelijk en familie aangesneden, maar vooral ook hoe moeilijk het is als afro-Amerikaan in de Verenigde Staten te leven en hoe snel je als schuldig wordt beschouwd over een misdaad die je niet beging, van zodra je maar een ‘andere’ huidskleur hebt.

We hebben de laatste jaren in het nieuws al té veel gehoord en gelezen over zware politiemishandeling (George Floyd om maar één zaak van vele te noemen) op Afro-Amerikanen, vaak met de dood ten gevolge en vooral ook de straffeloosheid waarmee deze agenten wegkomen.

Dit boek is een aanklacht op dit alles, in zekere zin, want het hoofdpersonage, Roy, wordt onschuldig in het gevang geworpen, beschuldigd van een verkrachting op een blanke vrouw. Dit heeft dan ook zware gevolgen voor hem, zijn huwelijk en zijn familie.

Net als ‘Het op één na beste leven’ draait het hier ook om hoe mensen omgaan met een situatie die hen buiten hun wil om wordt aangedaan. Celestial, Roys vrouw, moet kiezen tussen trouw blijven aan de man waarmee ze trouwde of troost zoeken bij de man die ze haar ganse leven al kent, André. Als Roy dan ook vroeger vrijkomt, staat gans dit geluk ook op het spel. En wat moet uiteindelijk uit deze liefdesdriehoek voortkomen, wie moet het onderspit delven en wiens geluk gaat voor op alles.

Opnieuw een heel krachtig verhaal waarmee Tayari Jones zichzelf op de kaart zet als schrijfster over emoties, over liefde (zonder een melig verhaal te schrijven) en over de macht en kracht van familie, ook al is deze gebroken.

Ik raad beide boeken heel hard aan, want dit is literatuur met een hoofdletter L!

English review:

How powerful are the stories Tayari Jones writes! She tells us stories about love, marriage and family! I have truly a huge fan of her writing in such a short notice! Both books (Silver Sparrow & An American Marriage) are wonderfully written, tell such powerful stories with an impact and with such grace and a message to love each other, to talk to each other… and at the same time we read about the way black Americans are treated by police and justice, even when innocent! And the impact this has on families, on marriages and on people in general (often scarring them for life)! Unfortunately racism is still today a huge issue 😳

I recommend both books, without a doubt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: