Book review ‘Het op één na beste leven’

  • Schrijfster: Tayari Jones
  • Uitgeverij: HarperCollins Holland (Vlaanderen)
  • Jaar uitgave: 2022 (NL vertaling)
  • Original title: Silver Sparrow (2011)
  • Vertaling: Elvira Veenings
  • Aantal Pagina’s: 366
  • Cover ontwerp: Hauptmann & Kompanie Werbeagentur
  • Mijn rating: 4/5
Silver Sparrow

Synopsis:

James Witherspoon houdt er twee gezinnen op na: zijn wettige en zijn geheime gezin. Bij beide gezinnen heeft hij een dochter. Chaurisse is zijn erkende dochter, Dana zijn geheime dochter. Dana heeft altijd geweten dat zij in de schaduw moet leven zodat haar vaders andere gezin in de spotlights kan staan. Wat James Witherspoon echter nooit had kunnen voorzien, is dat zijn beide dochters vriendinnen zouden worden…

Als de twee zussen elkaar ontmoeten, heeft dit onomkeerbare gevolgen voor iedereen. Twee dochters, twee moeders, één vader. Wat kiezen ze: de waarheid kennen of gelukkig zijn? Het op één na beste leven is een urgente en schitterende roman over twee heel verschillende zussen.

Book Details

Review: (Dutch, English below)

‘Iemand zou een boek moeten schrijven over de geheime levens van pubermeisjes.’

Gwendolyn Yarboro (Het op één na beste leven – Tayari Jones)

‘Mijn vader, James Witherspoon, is een bigamist.’ Daarmee begint dit heerlijke boek over twee disfunctionele gezinnen, verbonden met dezelfde man. Vanuit beide standpunten wordt het verhaal vertaald, James Witherspoons dochters krijgen elk de kans in dit boek om het vanuit hun standpunt voor te stellen.

Enerzijds is er Dana Lynn Yarboro, die samen met haar moeder Gwen, op de hoogte zijn van het andere gezin en die offers moeten maken opdat James zijn beide levens kan blijven leven. Dana’s opstandige rebelse karakter zorgt er uiteindelijk voor dat ze in contact komt met haar stiefzus, Chaurisse.

Anderzijds is er dan Bunny Chaurisse Witherspoon en haar moeder Laverne, die zich van geen kwaad bewust zijn en die geloven in hun kleine, gelukkige familie’tje. En dan leert Chaurisse de enigmatische Dana kennen, waarmee ze een innige vriendschap begint. Tot een klapband roet in het eten gooit en plots alles verandert.

James en zijn ‘broer’, Raleigh, (geen bloedverwant, maar wel samen opgegroeid bij James’ moeder Bunny, naar waar Chaurisse werd vernoemd) draaien zich in bochten en keren om beide levens te kunnen leven. Ze eisen dan ook offers, ze eisen dat het geheim blijft bestaan. Maar kan dat wel? En wat zou er gebeuren mochten beide te weten komen dat James’ dochters vrienden werden?

Wat een prachtig geschreven boek is dit! Ik kon het onmogelijk neerleggen. Het leest vlot, het is grappig bij momenten maar het snijdt ook diep in het vel. Het enige verwijt dat ik het boek kan geven, vandaar ook geen perfecte score, is dat het einde een beetje snel en onafgewerkt lijkt. Maar ja, is het echte leven ook niet zo: onafgewerkt?

Een heel realistisch beeld van bigamie en de problemen dat dat met zich meebrengt. Ik kijk alvast uit naar haar ‘Een ongewoon huwelijk’!

Ik wil hierbij ook uitgeverij HarperCollins nogmaals danken voor dit recensie-exemplaar en de kans die me werd gegeven om dit prachtige boek te lezen.

English:

‘Someone should write a book on the secret lives of girls.’

Gwendolyn Yarboro (Tayari Jones – Silver Sparrow)
Silver Sparrow – Tayari Jones

‘My father, James Witherspoon, is a bigamist.’ That is how this wonderful book starts, drawing its reader immediately into the story about two dysfunctional families, connected by the same man. James’ two daughters, one with each spouse, will both get the chance to tell their story from their point of view.

On the one hand there is Dana Lynn Yarboro who, together with her mother Gwendolyn, is aware of the other family. They both have to make sacrifices so they can live their life and James both his lives. But Dana’s rebellious nature plays a role in meeting her sister, Chaurisse.

On the other hand there is Bunny Chaurisse Witherspoon, who is not aware that her father has another family elsewhere (nor does her mother Laverne). And then Chaurisse gets to know the enigmatic Dana, who she finds beautiful. Everything changes eventually after a tire blowout.

And then there is James and his brother Raleigh (who is not his real brother but was raised by Bunny, James’ mother after whom Chaurisse was named) They both have to do all they can to keep James’ bigamous life a secret. But how long will that work? And what will James do if he learns of Dana and Chaurisse’s friendship?

This really was a great book. Fluent, clear, well written. Only minor point I have as a remark is the fast and slightly unfinished ending. But life is unfinished as well so…

I cannot wait to get into ‘An American Marriage’ soon! Thanks to HarperCollins for this review copy!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: